45 yıldır kız çocuklarının yuvası
Sosyo-ekonomik açıdan risk altındaki kız çocuklarına, ortaokuldan üniversiteye kadar ücretsiz barınma-bakım hizmetinin yanı sıra sanatsal ve kültürel her türlü desteği sağlayan Koruncuk Vakfı, 45’inci yılını kutluyor. 45’inci yılı sebebiyle bir araya geldiğimiz Koruncuk Vakfı Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Figen Samuray, “Çocukların temel haklarından mahrum ve yaşamının tehlikeli olduğu her durum, ülkemizdeki her kurumun ve bireyin sorumluluğu. Çocuklarımıza güvenli bir yaşam sunmak hepimizin önceliği olmalı” dedi.
EĞİTİM / Sevim Büyüktaş Demir
EĞİTİMİ YARIDA BIRAKIYORLAR
Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu tarafından GFK araştırma şirketine hazırlatılan Aralık 2023-Ocak 2024 verilerine dayalı Eğitim Olanakları Araştırması’na göre, ilkokul ve ortaokul mezunlarının lise eğitimine devam etmeme nedenleri arasında en fazla maddi sebepler belirtilmiş. Kız çocukları için maddi sebeplerden sonra en fazla belirtilen nedenler arasında ailenin izin vermemesi ve evlenme öne çıkıyor. Eğitimden uzaklaşmak zorunda kalan kız çocukları da Koruncuk (Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar) Vakfı’nın en önemli gündemi.
‘BAŞARI ŞARTI’ YOK
Koruncuk Vakfı, kimsesiz büyümüş olan dönemin İstanbul Emniyeti Çocuk Şubesi Müdürü Hüseyin Bilgin öncülüğünde, dönemin İstanbul Valisi Nevzat Ayaz, Adile Naşit, Türkan Şoray gibi sanat camiasından ünlü isimleri ile iş insanlarının bir araya gelmesiyle 1979’da kuruluyor. Devlete bağlı bir yapı olarak korunmaya muhtaç çocuklara bakan vakıf, 2019’da yeni bir modele geçiyor. Özerk bir statüye geçen vakıf, ‘Koruncukköy’lerde 10-18 yaş grubundaki sosyo-ekonomik nedenlerle eğitim hakkı risk altındaki kız çocuklarına ‘başarı şartı’ aramadan ortaokuldan üniversiteye kadar ücretsiz barınma, bakım, akademik ve psikososyal destek hizmeti sunuyor. İstanbul Bolluca’daki Koruncukköy’de 75, İzmir Urla’da ise 50 olmak üzere toplam 125 kız öğrenci bu hizmetlerden yararlanıyor.
DEPREMZEDELERE ÖNCELİK
Koruncuk’un, 45’inci yılını kutlamak üzere gerçekleştireceği etkinlikleri ve çalışmalarını anlatmak için 10 Eylül’de düzenlediği toplantıya davetliydim. Koruncuk Vakfı Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Figen Samuray’ın açılış konuşmasındaki “Çocukların temel haklarından mahrum ve yaşamının tehlikeli olduğu her durum, ülkemizdeki her kurumun ve bireyin sorumluluğu” cümlesi, vakfın misyonunu çok güzel özetliyor. Koruncukköylerin, kız çocukları için bir yaşam alanı olduğunu söyleyen Figen Samuray, “Çocukların bir evde ihtiyaç duyabileceği her şeyi, köylerimizde sunuyoruz. Cep harçlıklarından, okuldaki törenlere kadar onların kendilerini aileleri ile yaşayan çocuklardan farklı hissetmemeleri için büyük bir uğraş veriyoruz. Depremzede çocukların köylerimize kabulünde, en az 5 yıl öncelik tanıyacağız. Şu an köylerimizde depremzede çocuk sayımız, diğer çocuklara oranla yüzde 65 daha fazla. Bolluca’daki kontenjanımızı arttırmak için Allianz ile yeni bir yurt inşaatına başlıyoruz” dedi.
MEZUNLAR ANLATTI
Koruncukköylerden mezun olan 18 kız çocuğu, bu yıl üniversiteli oldu. Koruncukköylerden mezun olan Aysun, Meryem ve Mesude de toplantıda vakıfla ilgili duygu ve düşüncelerini anlattı.
Aysun: Makine mühendisliği bölümünde okuyorum. Hayatımı Koruncuk öncesi ve sonrası diye 2’ye ayırıyorum. Koruncuk, mezun olduktan sonra da üniversite eğitimim için burs ve staj imkânı sağladı. Şu anda sadece fiziksel bir ayrılık yaşıyoruz, manevi olarak hep bir aradayız. Meslek hayatına atıldıktan sonra kız çocuklarına destek olacağım.
Meryem: Sosyal hizmetler 2’nci sınıf öğrencisiyim. Bu bölümü seçmemde Koruncukköy’deki hocalarımın çok büyük rolü oldu. Bu bölümü seçtiğim ve ileride dezavantajlı gruplara destek olacağım için çok mutluyum.
Mesude: 6 Şubat depremlerine Kahramanmaraş’ta yakalandım. Depremin ardından Koruncukköy’e kabul edildim. İngiliz dili edebiyatı öğrencisiyim. Bu zorlu süreçte en büyük desteğim Koruncuk oldu. Mezun olduktan sonra da desteklerini hiç esirgemediler. Ben de üniversiteden mezun olduktan sonra Koruncuk’a destek olacağım.
AİLE DESTEK BİRİMİ
Vakfın, Koruncukköyler dışında faaliyet gösteren Aile Destek Birimi de aile yanında desteklenmesinin daha doğru olacağı raporlanan çocukları kabul ediyor. Aile Destek Birimi, her çocuğun eğitime ulaşmasındaki engel ne ise bu engeli kaldırabilmek için maddi ve psikososyal destekler sunuyor. Ebeveyn olma becerisi yüksek aileleri hem sosyo-kültürel anlamda destekliyor, hem de örgün öğretime devam eden kız çocuklarının ihtiyaçlarını karşılıyor.
- Hadi İşaret fark yarattı
- 2024 KPSS GÜNCEL SINAV SONUÇLARI: KPSS iptal edilen sorular hangileri, kaç soru iptal edildi? KPSS güncel puan nereden ve nasıl öğrenilir? 2024 KPSS sınav sonuç ekranı
- Uluslararası Şirketler Basketbol Turnuvası’nın şampiyonu Potanın Yıldızları oldu
- 2024 YDS SONUÇLARI AÇIKLANDI MI? YDS sonuçları ne zaman açıklanacak, 2024 YDS sonuç sorgulama ekranı
- YDS SORU KİTAPÇIĞI YAYINLANDI MI? YDS sınav soru kitapçığı ne zaman açıklanacak? 2024 YDS 2 soruları ve cevap anahtarı