Eğitim - KariyerBu çanta okulunu bırakan gençlerin

Bu çanta okulunu bırakan gençlerin

Paylaş
Bu çanta okulunu bırakan gençlerin

İstanbul’un en işlek noktalarından Mecidiyeköy metro/metrobüs durağına 4 Aralık’ta konulan 2 metrelik sırt çantası, merak konusu olmuştu. Üç gün boyunca kim tarafından ve neden konulduğu belli olmayan çantayı, TEV sahiplendi. TEV, burs mülakatlarında duyduğu gerçek hikâyelerden yola çıkarak üniversiteli gençlerin eğitime ulaşma çabasına dikkat çekmek için ‘Bu Çanta Kimin?’ projesini başlattığını açıkladı.

HAYALLER SÜRSÜN DİYE

Haberin Devamı

Türk Eğitim Vakfı (TEV), gençlerin eğitimleri, hayalleri sürsün diye geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği ‘Yarıda Kalmasın’ projesini yeni bir farkındalık projesi ile devam ettiriyor. ‘Bu Çanta Kimin?’ isimli proje kapsamında tasarlanan 2 metrelik kırmızı sırt çantası İstanbul Mecidiyeköy metro/metrobüs durağında İstanbullularla buluştu. TEV proje ile en temel ihtiyaçlarını karşılayamayan öğrencilerin maddi, sosyal ve psikolojik anlamda yaşadıkları zorluklar nedeniyle eğitimlerini, hayallerini yarıda bırakmak zorunda kaldıklarına dikkat çekiyor. TEV Genel Müdürü Banu Taşkın ile ‘Bu Çanta Kimin?’ projesini konuşmak için bir araya geldik.

BURS BAŞVURULARI ARTIYOR

Artan öğrenci sayısı ve ekonomik zorluklar nedeniyle bu sene daha fazla öğrencinin eğitimlerine devam etmek için desteğe ihtiyaç duyduğunu söyleyen Banu Taşkın, “TEV’in burs başvurularında bu yıl artış görülüyor. Bu yıl TEV’e 55 bin öğrenci burs başvurusu yaptı. Burs mülakatlarında, her 5 öğrenciden 3’ü okulu bırakma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor. Gençlerimizin eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalmadan hayallerini gerçekleştirebilmeleri hepimizin sorumluluğu. ‘Bu Çanta Kimin?’ projesi ile daha çok gencimizin hayatına dokunabilmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

EĞİTİME ULAŞMA ÇABASI

Bu yıl 12 bin öğrenciye burs vererek, büyük bir rekora imza attıklarını söyleyen Banu Taşkın, “13 bin öğrenci ile burs mülakatı yaptık. Burs alamayan öğrencilerin çoğunluğu eğitimlerini bırakıyor. Öğrenciler çantalarını bırakmasın hedefiyle yola çıktık. Bu çanta okulunu yarıda bırakan gençlerin. Çanta, Mecidiyeköy’de bir süre kaldıktan sonra Kadıköy’de metro girişine konulacak” dedi. Üniversiteli öğrencilerin ciddi bir eğitime ulaşma çaba olduğuna dikkat çeken Taşkın, “Gençlerimiz anlaşılmak, birilerinin kendilerini dinlemesini ve yol gösterici olmasını istiyor. Bunu da çanta ile göstermeye çalıştık. Mesele sadece burs vermek değil, ‘başka bir derdimiz var’ı anlatmak. Sürdürülebilirlik bizim için önemli” diye konuştu.

Bu çanta okulunu bırakan gençlerin

BURS MÜKALATLARINDAKİ ÖĞRENCİ HİKAYELERİ

Haberin Devamı

TEV burs başvurularında yapılan mülakatlarda öğrencilerin anlattığı hikâyeler, yaşadıkları zorlukları gözler önüne seriyor. İşte, öğrencilerin hikâyelerinden bazıları:

  • Yemekhane günlük 2.25 TL, bazı günler üç kişi birleşip tek yemeği yediğimiz oluyor.
  • Yol parası vermemek için her gün toplam 6 kilometre yürüyorum.
  • Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni kazandım sevinemedim bile. İstanbul’a nasıl geleceğim bilmiyorum. Aileme yük olmak istemem.
  • 6 TL ile bir günü geçirmeye çalışıyorum.
  • Sadece okul ve yurda gidebiliyorum, sosyalleşmeye ne vakit ne de maddi imkânım el veriyor.
  • Okumak tek çıkış yolum, memlekete dönersem evlendirirler.
  • Annem hayatta değil. Babamın maddi gücü yok. Sürekli akrabaların yanında kalıyor, onlar ne kadar verirse onunla geçiniyorum. Kimseye muhtaç olmamak için desteğinize ihtiyacım var.
  • Köyde büyüdüm. Buralarda pek okutmazlar çocukları, özellikle kızları. Babama kahvede hep kız çocuğu okutulur mu diyorlarmış, üzülürüm diye babam söylemezdi böyle şeyleri. İçten içe hep arkamdaydı ama böyle diyenlere inat üniversiteye kadar getirdi beni. Bu köyden çıkıp kendi ayaklarım üzerinde durmak ve babamı gururlandırmak için desteğinize ihtiyacım var.