Deneme sınavı en sadık dost
YKS’ye yaklaşık bir ay kaldı. Peki, son bir ayda puan ve net performansı artar mı? Bu süreçte ne yapılmalı? Eğitim ve psikolojik danışman Mehmet Arslan, “Bu süreçte öğrencilerimizin en sadık dostları her zaman deneme sınavları olmuştur. Deneme sınavları öğrenciye nerede yanlış yaptığını, hangi konudan eksikleri olduğunu en yalın ve en cesur şekilde söyler” dedi.
Sevim Büyüktaş Demir / sevim.demir@posta.com.tr
3 MİLYONDAN FAZLA ADAY
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 17-18 Haziran’da yapılacak. YÖK, geçtiğimiz yıl Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 150, Alan Yeterlilik Testi ( AYT) ve Yabancı Dil Testi’nde (YDT) ise 180 olan puan barajını kaldırmıştı. 3 milyondan fazla adayın başvurduğu YKS’de bu yıl da baraj puanı olmayacak. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) de bu yıl YKS’de 12’nci sınıfın sadece ilk dönem konularından soru geleceğini açıklamıştı. Bu bir avantaj mı? Sınava kısa bir zaman kala adaylar nasıl bir çalışma stratejisi izlemeli? Sorularımı yanıtlayan eğitim ve psikolojik danışman Mehmet Arslan’ın üniversite adaylarına önerileri şöyle:
BU SENEKİ YKS ZOR OLMAYACAK
Sınavların bir sıralama sınavı olduğunu asla unutmayalım. Sınavın zor ya da kolay, az konu ya da çok konu olmasının öğrencilerin performansı üzerinde bir etkisi olmayacak. Mesela 2021-YKS, zor bir sınavdı. Adayların aldığı netler oldukça düşüktü. Fakat sonuçlar açıklandığında sıralamalarının oldukça iyi olduklarını gördüler. Aynı şekilde 2022-YKS ise nispeten daha kolaydı. Bu sefer de netler yüksek ama sıralamalar bir önceki yıla göre daha düşüktü. Bu seneki sınavın, yaşadığımız afetten dolayı öğrencileri çok zorlamayacağı kanaatindeyim.
YANLIŞLARIMIZ BİZİ BAŞARIYA GÖTÜRÜR
Bu süreçte öğrencilerimizin en hakiki, en sadık dostları her zaman deneme sınavları olmuştur. Çünkü deneme sınavları bir öğrenciye nerede yanlış yaptığını, hangi konudan eksikleri olduğunu en yalın ve en cesur şekilde söyler. Deneme sınavı çözmek ne kadar önemli ise, sınavda çıkan yanlışların tespiti ve onların telafisi çok daha önemli. Aksi takdirde çözdüğümüz soruların hiçbir anlamı olmaz. Bizleri başarıya götüren şeyin doğrulardan daha ziyade yanlışlar olduğunu unutmayalım. Aslolan soru çözmek değil. Soruyu çözdükten sonra yanlışlarını incelemek, yanlışlarını doğrulara çevirmek.
TYT İÇİN STRATEJİ GELİŞTİRİN
TYT’nin matematiksel ağırlığı yüzde 40 gibi görünse de psikolojik ağırlığı çok daha fazla. İlk sınav olması ve zamana karşı yapılması nedeniyle, psikolojik açıdan çok daha öncelikli. O yüzden TYT’ye karşı bir strateji geliştirmenizde fayda var. Hangi testten başlamanız gerektiğini, test sırasını, soru ile inatlaşılmaması gerektiğini, turlama tekniği gibi stratejiler geliştirmelisiniz. Bu sınavdaki performans doğal olarak bir gün sonraki AYT’yi psikolojik olarak etkileyecek. O yüzden bu süreçte bol miktarda TYT deneme sınavı çözmenizde fayda var.
MUHAMMED ALİ GİBİ DAYANIN
Kalan zamanı iyi değerlendirin. Üniversiteli olmak için elinizden geleni yapın. “Antrenmanların her dakikasından nefret ettim ama dedim ki kendime, şimdi dayan ve hayatının sonuna kadar bir şampiyon olarak yaşa” diyen Muhammed Ali gibi dayanın ve gelecek sene bu günlerinizi gülümseyerek anımsayın.
DERS ZİLİ FONU İLE PREFABRİK OKUL
Türk Eğitim Vakfı (TEV), 11 ili etkileyen deprem nedeniyle hasar alan okulların yerine geçici hizmet verecek okulların yapımı için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile imzalanan protokolle Ders Zili Fonu’nu hayata geçirdi. Proje kapsamında bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle yapılacak 4 ve 6 derslikli prefabrik okullar, afet bölgelerinde eğitimin devamı için MEB’e teslim edilecek. TEV’in Ders Zili Fonu için internet sitesi üzerinden bağış yapılabiliyor.
DEPREM BÖLGESİNE YABANCI DİL DESTEĞİ
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) geçen yıl başlattığı Akademik Yabancı Dil Desteği Projesi kapsamındaki kontenjanlar, 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı’nda sadece deprem bölgesinde bulunan devlet üniversitelerindeki doktor öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri ile öğretim görevlilerine ayrıldı. Özellikle yazma becerisi üzerine yoğunlaşacak eğitimler, 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı güz döneminden itibaren ODTÜ tarafından online verilecek. Deprem bölgesindeki her bir üniversite için 15’er olmak üzere toplam 16 üniversiteye 240 kontenjan ayrıldı.