Eğitimde sancılı dönüşüm
Geçtiğimiz yıl boyunca eğitim alanında büyük bir dönüşüm yaşadık. Bunun başlıca sebebi, ChatGPT gibi yapay zekâ uygulamalarının ortaya çıkması oldu.
Eğitim / Sevim Büyüktaş Demir
Bu dönüşüm, eğitimde hem olumlu etkiler yarattı hem de bazı zorlukları beraberinde getirdi. Yapay zekâ ile ilgili tartışmalar sürerken, MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ve Rektör Danışmanı Dr. Caroline Fell Kurban birlikte bu konu üzerine bir kitap yazdı. Kitap vesilesiyle Rektör Şahin’le eğitimde yapay zekâyı konuştuk.
TARTIŞMA YARATTI
Son bir yıldır başta eğitim olmak üzere birçok sektörde devrim yaratan yapay zekâ teknolojisi, tartışmalara da neden oldu. Eğitim alanında yapay zekânın etkisine dair en öne çıkan örnek ise ChatGPT’di. Bu yapay zekâ uygulaması, hem olumlu etkiler yarattı hem de bazı zorlukları beraberinde getirdi. Hatta dünyada birçok eğitim kurumu tarafından da yasaklandı. ChatGPT, kişiselleştirilmiş destek sağlayarak ve bilgiye anında erişim sunarak öğretim uygulamalarını olumlu yönde etkiledi. Ancak, kopya çekme ve intihal gibi akademik dürüstlükle ilgili sorunlara da yol açtı.
ULUSLARARASI KİTAP
İşte, tam bu noktada eğitimde dönüştürücü bir teknoloji olan yapay zekâyı anlamak ve teşvik edici bir araç olarak kullanmak için MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ve Rektör Danışmanı Dr. Caroline Fell Kurban, ‘ChatGPT’nin Yükseköğretime Etkisi: Yapay Zekâ Devrimini Keşfetmek’ başlıklı bir kitap yazdı. Kitap, 1950’lerden bu yana yapay zekâ yolculuğunu anlatıyor ve ChatGPT’nin öğrenme ve öğretme yöntemlerini nasıl devrimleştirdiğini derinlemesine inceliyor. İngiltere’nin önemli yayınevi Emerald tarafından basılan kitap, Nisan 2024’te İngilizce olarak okurlarla buluşacak. Kitabın ön sözü de köklü bir yükseköğretim kuruluşu olan Amerikan Eğitim Konseyi (ACE) Başkanı Ted Mitchell tarafından kaleme alındı.
KAZANAN HEP TEKNOLOJİ
Yapay zekânın eğitimde yasaklanmasını doğru bulmadığını söyleyen Prof. Dr. Şahin, yapay zekânın öğretime olumlu etkileri ilgili önemli bilgiler verdi. Rektör Şahin’in açıklamaları şöyle: Tarihte yeni teknolojilere karşı hep temkinli hatta yasakçı yaklaşımlar sergilendi. Ancak sonuçta kazanan hep teknoloji oldu. Zamanında ne matbaa kaybetti ne de internet. Eminim ki bugün bu teknolojiyi eğitimde yasaklayan zihniyet yarın savunucusu olacak. Biz, yapay zekânın öğrencilere temel beceriler kazandırarak, eleştirel düşünme yetenekleri geliştirerek ve değişime uyum sağlama kapasitelerini artırarak onları gelecekteki kariyerlerine hazırlayacağına inanıyoruz. Doğrudan bir yasak yerine, yapay zekâ alanında yaşanan gelişmelere uyum sağlamak için politikalarımızı revize etmeliyiz. Eğitimde yapay zekânın potansiyel yararları ve zorlukları dengeli bir şekilde ele alınmalı.
EĞİTİME ETKİLERİ
* Yapay zekâ destekli teknolojiler, kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sunacak. Bu yöntemle, ders konuları daha iyi kavranacak ve öğrenme boşlukları doldurulacak.
* Yapay zekâ, hem öğretimde hem de idari işlerde ciddi bir verimlilik sağlayacak. Not verme ve ders programlama gibi idari işleri otomatikleştirmesi, öğretmenlerin öğrencilerle daha etkili etkileşimler kurmalarına olanak tanıyacak.
* Yapay zekâ ile güçlendirilmiş araçlar, engelli bireyler de dahil olmak üzere, farklı ihtiyaçlara sahip her öğrenci için eğitimi erişilebilir kılacak.
* Sürekli değerlendirme ve uyarlanabilir öğrenme platformları giderek yaygınlaşacak.
* Yapay zekâ, kişiye özel ve tam zamanında eğitim materyalleri sunarak, hayat boyu öğrenmeyi daha kolay hale getirecek.
* Yapay zekâ destekli iletişim araçlarıyla öğrencilerin gelişimleri daha yakından takip edilebilecek ve onları daha etkili destekleyen, verimli bir öğrenme ortamı oluşturulacak.
* Yapay zekânın veri işleme yetenekleri, eğitimcilerin ve kurumların bilinçli kararlar almasını sağlayacak.
CHATGPT NEDİR?
ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen, yapay zekâya dayalı bir sohbet robotu. Robot, kendisine sorduğunuz soruları karşınızda bir insan varmış gibi cevaplayabiliyor. Ayrıca, ChatGPT hangi dilde yazdığınızı anlayabiliyor, sizin için açıklayıcı yazılar oluşturabiliyor, farklı programlama dillerinde programlar yazabiliyor ve hataları bile ayıklayabiliyor.