Eğitim - KariyerEn fazla istihdam sağlık alanında

En fazla istihdam sağlık alanında

Paylaş
En fazla istihdam sağlık alanında

Türkiye’de çalışan insan sayısı yaklaşık 27 milyon. Bu rakam nüfusa kıyasla düşük. Türkiye’deki işsizlik oranı da yaklaşık yüzde 14. Gençlerde işsizlik oranı daha da yüksek. Türkiye’de 85 milyon insan yaşıyor, çalışma yaşındaki nüfusun yüzde 43’ü çalışıyor ve iş arayan milyonlarca insan var. Peki, tüm bu olumsuz koşullarda en kolay iş bulan meslekler hangileri?

TÜİK, 2023 yılına ait Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri’ni açıkladı. Buna göre Türkiye'de en kolay iş bulan meslekler belli oldu. Lisans, ön lisans ve lise mezunlarını iş bulma oranları açıklandı. Lisans mezunlarında kayıtlı istihdam oranı 2022 yılında yüzde 75.1, 2023 yılında ise 75.6 olarak gerçekleşti. Ön lisans mezunları için kayıtlı istihdam oranı ise 2022 yılında yüzde 67.3, 2023 yılında ise 67.7 olarak hesaplandı.

Haberin Devamı

En yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip lisans bölümü yüzde 96 ile özel eğitim öğretmenliği oldu. Özel eğitim öğretmenliğini yüzde 95 ile tıp, yüzde 93 ile elektrik öğretmenliği, yüzde 92 ile elektronik öğretmenliği ve yüzde 91 ile otomotiv öğretmenliği takip etti.

Lisans seviyesinde kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu ilk beş alan; yüzde 87 ile sağlık, yüzde 84 ile eğitim, mühendislik, imalat ve inşaat, yüzde 80 ile bilişim ve iletişim teknolojileri ile doğa bilimleri, hukuk yüzde 75 ve yüzde 74 ile matematik ve istatistik oldu.

Ön lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip olan bölümler yüzde 92 polis meslek eğitimi, yüzde 89 ile elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı, yüzde 85 ile kaynak teknolojisi, metalurji ve endüstriyel kalıpçılık oldu.

Haberin Devamı

Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 2022'de 15 ay iken 2023’te 14.4 ay oldu. Ön lisans mezunlarının ortalama ilk iş bulma süresi ise 2022’de 16.8 ay iken 2023'te 15.9 ay olarak hesaplandı. İlk iş bulma süresinin en kısa olduğu lisans bölümü 2 ay ile dil ve konuşma terapisi oldu.

EĞiTiM ALANINDA iŞ BULMA SÜRESi KISA

Lisans mezunlarının mezuniyetleri sonrası ilk iş bulma süre ortalamasının en kısa olduğu bölümler, dil ve konuşma terapisi 2 ay, tıp 4 ay, özel eğitim öğretmenliği 4 ay, eczacılık 6 ay ile ebelik 7 ay oldu.

Lisans mezunları için ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu ilk 5 meslek; eğitim ve öğretim alanı, sağlık ve refah 9 ay, mühendislik, imalat ve inşaat 12 ay, bilişim ve iletişim teknolojileri 12 ay, eğitim 12 ay olarak gerçekleşti.

Ön lisans mezunlarının mezuniyetleri sonrası ilk iş bulma süre ortalaması en kısa olan 5 bölüm; polis meslek eğitimi 3 ay, optisyenlik 9 ay, aşçılık 11 ay, sivil havacılık kabin hizmetleri 12 ay ile eczane hizmetleri 12 ay oldu.

PİLOTAJ VE MÜHENDİSLİKTE KAZANÇ YÜKSEK

Lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek 5 bölümün sırasıyla pilotaj, matematik mühendisliği, uçak mühendisliği, kontrol ve otomasyon mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği olduğu görüldü.

Haberin Devamı

Ortalama kazancın en yüksek olduğu ön lisans bölümü polis meslek eğitimi oldu. Ön lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm; polis meslek eğitimi, perakende satış ve mağaza yönetimi, uçak teknolojisi, marka iletişimi ile elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı oldu.