Kürek sapından dünya ikinciliğine
Nevşehir Ürgüp’te küçük bir köyde dünyaya gelen down sendromlu 22 yaşındaki Ramazan Ünlü, ilkokula hiç gitmedi. Ramazan, eğitim hayatına 2014 yılında Nevşehir Özel Eğitim Uygulama Okulu 2. kademede (ortaokul) başladı.
EĞİTİM / Sevim Büyüktaş Demir
KISITLI İMKANLARLA ÇALIŞMA
2 yıl sonra okula tayini çıkan beden eğitimi öğretmeni Tarkan Güney, Ramazan’ın hayatını değiştirdi. Tarkan öğretmen, Ramazan’daki potansiyeli gören ve onu doğru yönlendiren bir rehber oldu. Ramazan’ın spora olan ilgisi Tarkan öğretmenin dikkatinden kaçmadı. Ramazan ile önce koşu ve gülle çalışması yapan Tarkan öğretmen, “Koşu ve güllede istediğimiz verimi alamadık. Cirit atmaya karar verdik. Ramazan, köyde çok taş attığı için cirite daha yatkındı. Bunun yanına disk atma ve yürüyüşü de ekledik. Ramazan ile okul saatleri içerisinde çalışıyorduk” dedi. Ramazan’ın okulu bittikten sonra köyden şehre gelemediği için Tarkan öğretmen, köye gitmeye başladı. Köydeki imkanlar kısıtlı olduğu için cirit antrenmanlarını kürek sapıyla yaptılar.
Ramazan Ünlü, 2022’de Prag’ta yapılan dünya şampiyonasında ciritte dünya 2’ncisi oldu. Tarkan Güney, Ramazan ile spor çalışmalarına devam ediyor.
CİRİTTE ULUSLARARASI BAŞARI
Kısa sürede cirit atmada kendini geliştiren Ramazan, 2019’da Özel Sporcular Atletizm Türkiye Şampiyonası’na katıldı. Ramazan, spor kariyerinde dönüm noktası olan bu şampiyonada, Türkiye 2’ncisi oldu. Down Sendromlu Atletizm Milli Takım sporcusu olan Ramazan, 2021’de İtalya’nın Ferrara kentinde yapılan Down Sendromlular Avrupa Şampiyonası’nda ciritte ve 1500 metre yürüyüşte 3’üncülük elde etti. Ramazan’ın başarısı bununla bitmedi. 2022’de Çekya’nın Prag kentinde yapılan dünya şampiyonasında ciritte dünya 2’ncisi, disk atma ve 1500 metre yürüyüşte ise dünya 3’üncüsü oldu. Geçen yıl İtalya’nın Padova kentinde düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda da yine cirit, disk ve 1500 metre yürüyüşte Avrupa 3’üncülüğünü kazandı. Ramazan, son olarak 19-26 Mart tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen 2. Down Sendromlular Dünya Spor Oyunları’nda (Trisome Games 2024) dünya 3’üncüsü oldu. 33 ülkeden 488 özel sporcunun katıldığı Trisome Games 2024, alanında dünyanın en büyüğü olma özelliği taşıyor.
NEVŞEHİR’DE ÇIĞIR AÇTI
Sporu çok sevdiğini söyleyen Ramazan, “Tarkan hocam hep yanımda oldu. O benim annem, babam ve kankam” dedi. Aynı zamanda Down Sendromlular Atletizm Milli Takım antrenörü olan Tarkan Güney, 27 yıldır yaptığı beden eğitimi öğretmenliğinden 2 ay önce emekli oldu. 8 yıldır engelli çocuklarla çalışan Tarkan öğretmen, “Spor, özel çocuklarımızın hayatında çok önemli bir yer tutuyor. Ramazan’ı dünya 2’ncisi yaptık. İmkanlarımız kısıtlı olduğu için kürek sapı kullanarak antrenman yaptık ve bu bizim için bir başarı hikayesi oldu. Ramazan, özellikle ilimizde bir çığır açtı. Diğer özel öğrencilerimizin aileleri de bizimle iletişime geçti. Şimdi farklı öğrencilerimizle de çalışma yapıyoruz, umarım onlar da şehrimize ve ülkemize madalyalar getirecektir” diye konuştu.
‘YÖNETMELİKTE YERİ YOK’
Özel bireylerle çalışmaktan büyük keyif aldığını söyleyen Tarkan öğretmen, “Engellilerle çalışmak çok sabır ve emek istiyor. Zorlandığım çok zamanlar oldu ama onların başardığında yaşadığı mutluluk beni daha çok motive etti. Özel sporculara yeni projeler hazırlıyorum. Nevşehir Valiliği’ne, ‘down karma basketbol takımı’ projesini sundum. Kız-erkek karışık olacak. Türkiye’de ilk, sadece İtalya milli takımında kız erkek karışık olarak basketbol oynuyor. Bu proje sayesinde kız çocuklarımız da milli takımda olacak” dedi. Gençlik Spor ve Bakanlığı’nın sporculara verdiği ödüllerden down sendromlu sporcuların yararlanamadığını belirten Tarkan öğretmen, bunun sebebini şöyle açıkladı: “Down sendromlu sporcularımız, geçmiş yıllarda federasyona bağlı bir şekilde uluslararası müsabakalara katılmıyordu. Son 8 yıldır down sendromlu sporcular, uluslararası müsabakalara katılıyor. Bu müsabakaların hâlâ yönetmelikte yeri yok, bunun için mücadele veriyoruz.”