LGS sınavına 2 hafta kala bunlara dikkat!
LGS kapsamında yapılan merkezi sınav, 2 Haziran’da yapılacak. Sınav öncesinde aday öğrencilerin yaptığı hatalarla ilgili tespitlerde bulunan eğitim uzmanı ve psikolojik danışman Cihan Yeşilyurt, önemli tavsiyelerde bulundu.
EĞİTİM / Sevim Büyüktaş Demir
1- Aday öğrenciler, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınava çok az bir süre kalmasına karşın sadece test çözüyor. Oysa konu da çalışmak gerekiyor. Kalan süreyi küçümsemeyip deneme sınavında yapamadıkları konuları belirleyip, mutlaka eksiklerini tamamlamalılar.
2- Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) vermiş olduğu Türkçe matematik ve fen bilimleri çalışma kitaplarını öğrenciler ya hiç çözmüyor ya da eksik çözüyor. LGS başarısı açısından bu yayınların çözülmesi çok önem taşıyor.
3- Yapılan yanlışlardan birisi de deneme sınavlarında sürenin etkin kullanılmaması. Bazı öğrencilerin 20 dakika sınavı erken bitirdiklerini görüyoruz. Oysa, zaman yönetimi çok önemli. Çünkü yeni nesil ve uzun paragraflı sorularla baş etmek, zamanı da etkin kullanmayı gerektiriyor.
4- MEB’in yayınladığı örnek soruları hâlâ çözmeyenler var. Oysa, soru tarzını görmek adayların neyle karşılaşacaklarını bilmeleri açısından önemli.
5- Geçmiş yıllarda çıkan LGS sorularını çözmek çok önemli. Adaylar, sınavda benzer bir soru ile karşılaşabilir.
6- Sınava kadar süreyi verimli kullanmak adına bilgisayar oyunlarına ve sosyal medyaya ara verilmeli. Gerekirse telefon kullanımı kısıtlanmalı.
7- Bazı adaylar, yapamadıkları ya da boş bıraktıkları soruların cevaplarını öğretmenlerine sormuyor. Oysa yapılamayan her soru, sınavda çıkabilecek potansiyel bir soru olabilir. Adaylar, mutlaka branş öğretmenlerinden çözemedikleri soruların cevaplarını öğrenmeliler. Ya da çözümlü videosunu izlemeliler.
8- Sınava çok az bir zaman kalmasına karşın bazı öğrenciler riskli sporlarla uğraşıyor ve sakatlanabiliyor. Son günlerde risk almamakta yarar var. Sadece hafif yürüyüş ya da koşu yapılabilir.
9- Uyku düzeni bozuk öğrenciler oldukça fazla sayıda. Düzenli beslenme ve uyku düzeninin ayarlanmış olması fiziksel olarak kişilerin daha zinde hissetmesini sağlayacak, kaygıyı da azaltacaktır.
10- Sınavla ilgili ‘başarılı olamayacağım’ ve ‘çok eksiğim var’ gibi olumsuz düşünceler performansı olumsuz etkiliyor. Adaylar biraz olumlu düşünmeye çalışmalı. ‘Elimden gelenin en iyisini yapacağım’ düşüncesi daha motive edici olacak.
SINAV GİRİŞ YERLERİ 24 MAYIS’TA AÇIKLANACAK
Fotoğraflı sınav giriş belgesi, 24 Mayıs’tan itibaren elektronik ortamdan okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenecek ve onaylandıktan sonra öğrencilere teslim edilecek. Sınav giriş belgesinde öğrencinin sınava gireceği sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri yer alacak. Öğrenciler, sınava kendi okullarında değil, belirlenen okullarda girecek.
EĞİTİMİN GELECEĞİ İÇİN ANTALYA’DA SEMPOZYUM
74 ŞEHİR VE 6 ÜLKEDEN 850 KİŞİ
İyi Bir Eğitim Platformu tarafından Antalya’da ‘İyi Eğitim, Güçlü Gelecek’ temalı Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda 21’inci yüzyılda eğitim, eğitimin geleceği, eğitimde dijitalleşme ve teknoloji entegrasyonu, esnek öğrenme ortamları, bireyselleşmiş eğitim, uzaktan eğitim, eğitimde yapay zekâ gibi birçok konu masaya yatırıldı. Bu yıl ilki düzenlenen sempozyuma, 74 şehir ve 6 ülkeden 850 kişi katıldı. Eğitim sempozyumunda, eski Milli Eğitim Bakanı ve Önce Öğretmen Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, fütürist ve ekonomist Ufuk Tarhan ve dünya bilardo şampiyonu Semih Saygıner gibi isimler buluştu.
‘HERKESE AÇIK BİR PLATFORM’
Sempozyumda konuşan Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Yönetim Kurulu Üyesi ve eğitim girişimcisi Ümit Kalko, “Eğitim her geçen gün değişiyor. Bizler de çocuklarımızı geleceğe hazırlayan bir kesim olarak çocuklarımızı bugünün gerçeklerine değil, yarının gerçeklerine göre hazırlama gereksiniminin bilincindeyiz. Hayat son 20 yıldır hızlı değişiyor. Eğitimle alakalı da çok fazla şey konuşmamız gerekiyor. İyi Bir Eğitim Platformu bunun için kuruldu. Platform, iyi bir eğitim nasıl oluru araştıran, iyi bir eğitim derdi olan ve buna çare arayan herkese açık. Geleneksel hale getirilecek olan bu sempozyum, her yıl farklı bir tema ile düzenlenecek. Sempozyumda sadece eğitimi konuşacağız“ dedi.