MEB'den flaş karar! 81 ile yazı gönderildi: 2022-2023 eğitim-öğretim yılında...
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) flaş karar... Bakanlık, bu yıl kotaya takılan öğretmenlerle ilgili 81 ile yazı göndererek 2022-2023 eğitim-öğretim yılında uygulanması gereken görüş talebini iletti. Ayrıca Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de, bakanlık olarak 6-12 Haziran'da Ankara'da ve İstanbul'da düzenlenecek olan etkinliği duyurdu. Bu etkinlik Türkiye'de ilk defa yapılacak. Bakan Özer ayrıca çok sayıda öğretmenin de merakla beklediği 2021 KPSS puanıyla atamalarının ne zaman olacağına ilişkin de açıklamalarda bulundu. İşte tüm detaylar...
Milli Eğitim Bakanlığı flaş bir karar aldı. Alınan karar 81 ilin müdürlüklerine gönderildi. Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl ödülde il kotasına takılanların gelecek yıla aktarılmasını istedi. Görüş talebi metni ilgili birimlere gönderildi.
İşte bakanlığın gönderdiği o metin:
BAKAN ÖZER AÇIKLADI: İLK DEFA TÜRKİYE'DE DÜZENLENECEK
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkeleri arasındaki ilk Öğretmen Değişim Programı'nı bu yıl 6-12 Haziran'da Ankara ve İstanbul'da düzenleme kararı aldıklarını belirtti.
bakan Özer; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye'nin üye, Macaristan ve Türkmenistan'ın ise gözlemci üye olduğu Türk Devletleri Teşkilatı ülkeleri arasında eğitim alanında yapılan iş birliğine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Teşkilatın kuruluşunun üzerinden geçen 13 yıllık zamanda yapılan çeşitli seviyelerdeki temasların, her alanda tecrübe paylaşımını ve yeni ortaklıkların kurulmasını sağladığını vurgulayan Özer, "Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Yeni adımız ve yapımız Türk Devletleri Teşkilatı ile bundan sonra daha hızlı, özellikle ısrarla kök salacak, büyüyecek, gelişecek ve serpileceğiz. Güneşin yeniden Doğu'dan doğmaya başlayacağı vakitler yakındır. Türkistan coğrafyası, yeniden tüm insanlık için bir çekim ve aydınlanma merkezi hâline gelecektir.' ifadelerinden yola çıkarak teşkilat üyesi ülkeler arasında gençlere daha kaliteli eğitim sunmak, ülkeler arasında eğitim alanında yeni iş birlikleri geliştirmek üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz." dedi.
İstanbul'da geçen yıl 3-4 Kasım'da düzenlenen bu toplantıda Türk Devletleri Teşkilatı 1. Öğretmen Değişim Programı'nın 2022'de Türkiye'de yapılması yönünde karar alındığını bildiren Özer, şu bilgileri verdi:
"Konsey üyelerinin diğer alanlarda olduğu gibi eğitim alanında da iş birliğine büyük önem veriyoruz. Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkeleri arasındaki ilk Öğretmen Değişim Programı'nı bu yıl 6-12 Haziran'da Ankara ve İstanbul'da düzenleme kararı aldık. Böylece Türk Devletleri Teşkilatı 1. Öğretmen Değişim Programı'nın ilk ev sahibi ülkesi Türkiye olacak. Programa Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve gözlemci üye Türkmenistan ve Macaristan'dan öğretmenleri davet edeceğiz. Program ile ülkemizde ağırlayacağımız öğretmenlere, ülkemizin eğitim alanındaki tecrübelerinin aktarılmasını hedefliyoruz. Türk eğitim sistemi ve davetli ülkelerin eğitim sistemlerinin tanıtılacağı programda öğretim yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirmede yeni yaklaşımlar ele alınacak. Bakanlık olarak Kovid-19 sürecinde Türkiye'de yürütülen uzaktan eğitim yöntemleri, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile özel eğitim ve rehberlik merkezlerimiz ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerimizde yaptığımız yeni çalışmaları da ağırlayacağımız eğitimcilere aktaracağız.
YÜZ YÜZE EĞİTİM
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 1,5 yıl aradan sonra ülkede yüz yüze eğitime tüm sınıf seviyelerinde devam edebilmenin büyük başarı olduğunu belirterek, bu süreçte öğretmen ve öğrencilerin zorlu bir süreç geçirdiklerini, ailelerin çok sıkıntılar yaşadığını, okulun ne kadar önemli olduğunun ilk defa bu kadar kapsamlı bir şekilde anlaşıldığını söyledi.
DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI
Özer, öğrenme kayıplarıyla ilgili çok ciddi destekler verdiklerini, bunları telafi edebilmek için ilk defa Milli Eğitim Bakanlığının kazanım değerlendirme sınavı yaptığını, destekleme ve yetiştirme kurslarıyla öğrencileri sürekli desteklediğini anlattı.
Öncelikle ortaokul ve lisede Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri'nde yaklaşık 4,5 milyon öğrenciye öğrenme kayıpları ile ilgili ders verdiklerini belirten Özer, öğrencilerin çekingenlik, okula gitmeme, her gün problem çıkarma gibi reflekslerinin de zamanla yavaş yavaş evrilerek çok daha iyi noktalara geldiğini dile getirdi.
TÜRKİYE, OECD ORTALAMASINA YAKLAŞTI
Okul öncesi eğitimin en kritik eğitimlerden biri olduğunu kaydeden Özer, "Bizim son 19-20 yıl içinde en büyük başarımız, diğer eğitim kademelerindeki okullaşma oranlarını çok iyi noktalara getirdik. OECD ortalamalarına getirdik. 2000'li yıllara bakın ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 44 seviyesindeydi. Şu anda yüzde 90 seviyesinde. Bu müthiş bir şey. Eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları ilk defa son 20 yılda OECD ortalamalarına yaklaştı." diye konuştu.
Özer, okul öncesi eğitimle ilgili olarak ise "3 yaştaki okullaşma oranı yüzde 14, 6 Ağustos 2021 tarihi itibarıyla. 4 yaştaki okullaşma oranı yüzde 35. 5 yaştaki okullaşma oranı yüzde 78. 3-5 yaş arası yüzde 45'ler civarında ve OECD ortalamasının çok çok altındaydık." değerlendirmesi yaptı.
3 BİN YENİ ANAOKULU HEDEFİ
Özer, bununla gelecekte çok daha nitelikli nesiller olmasını sağlayacaklarını ifade ederek, "Onun için bunu odağımıza koyduk ve 3 bin tane yeni anaokulu ve 40 bin yeni ana sınıfı yapmayı hedef olarak koyduk." dedi.
2021 KPSS PUANIYLA ATAMALAR
Özer, 2021 KPSS puanıyla atamalarının ne zaman olacağına ilişkin soruya karşılık Bakanlık olarak öğretmen istihdamına sürekli devam edeceklerini belirterek "Bununla ilgili hiçbir kardeşimizin bir endişe duymasına gerek yok. 3 bin tane anaokulu yapıyoruz, 40 bin tane anasınıfı yapacağız bu ne demektir? Okul öncesi öğretmenle ilgili istihdam olacak demektir, ağırlık burada olacak demektir, elbette olacak." dedi.