Merkezi yatay geçiş nedir, nasıl yapılır? Merkezi yerleştirme puanı ile geçiş şartları nelerdir?
Genel ortalamadan bağımsız biçimde, öğrencilerin üniversite ya da bölüm değişikliği yapmasına olanak sağlayan sistem Merkezi yatay geçiş olarak bilinmektedir. Merkezi yatay geçiş nedir, nasıl yapılır? Merkezi yerleştirme puanı ile geçiş şartları nelerdir? Merkezi yatay geçiş hakkında merak edilen tüm ayrıntıları derledik.
Kurumlar arası veya kurum içi geçişler üzerinden günümüzde merkezi yatay geçiş gerçekleşmektedir. Bu durum bazı puan ve geçiş şartları üzerinden öğrenciler tarafından üniversite kapsamında ele alınır. Böylece üniversiteler arası ya da bölümler arası geçişler gerçekleşmektedir.
Merkezi Yatay Geçiş Nedir?
Genel çerçevede öğrencilerin üniversiteler arası veya bölüm değişikliği kapsamında, genel ortalamadan bağımsız olarak sağlamış olduğu geçiş, merkezi yatay geçiş biçiminde ifade edilmektedir. Öğrencilerin önceden girmiş olduğu ve aldığı üniversite puanı temel alınmak suretiyle bu işlem gerçekleşmektedir.
Elbette bunun dışında farklı puanlama sistemi ve geçiş şartları da olduğumu söylemek mümkün. Böylece öğrenciler değişik üniversitelere ya da farklı bölümlere yatay geçiş yapma şansı bulmaktadır.
Merkezi Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?
Merkezi yatay geçiş yapabilmek için öğrenciler adına temel durum sınava girdikleri üniversite puanıdır. Kendine kaydolduğu yıldaki merkezi yerleşme puanı bu kapsamda ele alınır. Böylece öğrencinin yine geçmek istediği diploma programının taban puan eşit olması gerekir.
Tabii aynı zamanda diploma programının taban puanından daha yüksek olması da yine geçerlidir. Öğrenciler hazırlık sınıfı ya da son sınıf dahi olsa bile geçiş hakkını kullanma şansını elde edebilir. Böylece üniversite arası farklı üniversitelere ya da bölümlere bu şekilde geçiş yapma şansı bulunur.
Aynı zamanda hazırlık sınıfı olmayan bölümlerden geçiş yapabilmek için, belli bir dil sınav başarı puanı almak da gerekir. O yıl yapılan merkezi yatay geçiş kapsamındaki bölüme miktarına bağlı olarak, %30 oranında bir alım sağlanır.
Merkezi Yerleştirme Puanı İle Geçiş Şartları Nelerdir?
Öğrencinin kendi bölümüne giriş yaptığı yıl kapsamındaki üniversite puanı taban olarak bu konuda ele alınır. O durumun Fen bölümü, Türkçe Matematik veya Sosyal bölümler üzerinden ifade edilir. Öğrencinin bu alanlardan girmiş olması ile beraber, yine bu alanda aldığı taban puanı ön plana çıkar. Böylece öğrencinin geçmeyi arzu ettiği diploma programındaki taban puanı ile eşit veya yüksek olmasına bakılır.
Eğer öğrenci hazırlık sınavına girmiş ise o vakit İngilizce sınavına gerek olmadan doğrudan geçiş yapabilir. Ancak bunun dışında bir İngilizce sınavına tabi olmak gerekmektedir. Diğer yandan belli bir geçiş ücreti olduğunu söylemek mümkündür.
- Sömestr (ara tatil) öğretmen seminerleri ne zaman? Öğretmen seminerleri çevrimiçi mi olacak? 2024 öğretmen seminerleri ne zaman başlayacak, ne zaman bitecek?
- 9 adayın yarıştığı okul başkanlığı seçimi genel seçimleri aratmadı
- Kürek sapından dünya ikinciliğine
- Bakan Tekin duyurdu: Sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçları açıklandı
- Ali Taha Koç, GSMA’nın yönetim kuruluna seçildi