Okullarda devamsızlıktan kalma var mı, devamsızlıktan kalan öğrenci ne yapacak? Liselerde devamsızlık kaç gün?
Okullar 12 Eylül 2022 tarihi itibariyle kapılarını yeniden öğrencilere açtı. İlkokul, ortaokul ve lise kademelerinde milyonlarca öğrenci ders başı yaparken hem öğrenciler hem de veliler devamsızlık konusunda araştırma yapmaya başladı. En çok merak edilen konulardan bazıları ise ‘Okullarda devamsızlıktan kalma var mı, devamsızlıktan kalan öğrenci ne yapacak?’ ve ‘Liselerde devamsızlık kaç gün?’ soruları oldu…
Okullarda devamsızlık hakkı öğrencinin bulunduğu seviyeye göre ve devamsızlık nedenine göre değişiklik gösteriyor. Örneğin ilkokulda eğitim alan bir öğrencinin devamsızlık hakkı olarak net bir gün belirtilmiyor. Öğrencinin okula devam esas alınırken devamsızlığa neden olan konular okul ve aile arasında görüşülüyor. Liselerde ise durum biraz daha farklı. İşte okullarda devamsızlık konusunda bilinmesi gereken detaylar…
OKULLARDA DEVAMSIZLIKTAN KALMA VAR MI, DEVAMSIZLIKTAN KALAN ÖĞRENCİ NE YAPACAK?
Okullarda devamsızlıktan kalma hakkındaki hükümler ilkokul, ortaokul ve liseler için farklılık göstermektedir. İlkokullarda öğrencilerin devamsızlık hakkı bulunmamaktadır ve burada öğrencinin eğitime devam esastır. Ancak öğrencinin sağlık durumu veya aile ile ilgili durumlarda okul ile aile durumu görüşmek zorundadır.
Ortaokullarda ise devamsızlık hakkı 20 gün olarak belirlenmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı, liselerde devamsızlık nedeniyle sınıfta kalan öğrencilere, mesleki eğitim merkezlerine geçiş hakkı tanıdı. Liselerde, devamsızlıktan kalan ve derslere devam etme hakkını kaybeden öğrenciler, öğrenim yılı sonunu beklemeden mesleki eğitim merkezlerine geçiş yapabilecek. Öğrenciler, istemeleri halinde kayıtlarını, mesleki eğitim merkezi diploma programına aktarabilecek.
Bunun yanı sıra öğrencilere, bir sonraki eğitim ve öğretim yılında, önceki okullarında ayrıldıkları sınıf seviyesinden eğitimlerine devam etme imkanı da tanınacak. Öğrenim hakkı bulunmayan öğrenciler ise açıköğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi, açık öğretim imam hatip lisesi veya mesleki eğitim merkezine yönlendirilerek kayıtları yapılacak. Yapılan yeni düzenlemeyle, sınıf tekrarına kalan öğrencilerin okul dışında kalmamaları ve öğrenim hakkından yararlanmaları amaçlanıyor.
LİSELERDE DEVAMSIZLIK KAÇ GÜN?
Liselerde Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir.
Ancak üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri veya tam teşekküllü hastanelerde kontrol kayıtlı sürekli tedavi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, (…) sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmî raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınanlar ile tutuklu öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 60, tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve özel eğitim meslek liselerine kayıtlı olan öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 20 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 70 gün olarak uygulanır.
Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve özel eğitim meslek liselerine kayıtlı olan öğrenciler hariç olmak üzere devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler derslere devam edemez ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılında okula devam ettirilir.
Öğrenim hakkı bulunmayanlar ise Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi veya mesleki eğitim merkezine yönlendirilerek kayıtları yapılır.
Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin teorik derslere özürlü ve özürsüz devamsızlık süresi ders yılı içinde devam etmesi gereken sürenin altıda birinden, işletmede mesleki eğitimde ise 3308 sayılı Kanun hükümlerine göre kullanabileceği ücretli ve ücretsiz izin toplamından fazla olamaz. Bu fıkra kapsamında toplam devamsızlık süresinin 60 güne çıkabildiği durumlarda teorik derslere devamsızlık süresi teorik ders süresinin üçte birini geçemez.
Devamsızlık süresini aşan öğrencilerin sözleşmeleri feshedilerek sigorta çıkışları yapılır ve durumları yazılı olarak yasal temsilcisine ve işletmeye, 18 yaşından büyükler için kendisine de bildirilir.
Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler derslere devam edemez ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılının başından itibaren bir işletme ile sözleşme imzalamak şartıyla okula devam ettirilir.
Mesleki eğitim merkezinde öğrenim hakkı bulunmayanlardan zorunlu eğitime tabi olanlar ise Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi veya Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine yönlendirilerek kayıtları yapılır.