Sağlıklı okul gıdası 2026'ya kaldı
Dört yıldır hayata geçirilemeyen ‘Okul Gıdası’ yine ertelendi. ‘Okul Gıdası’na geçiş için yeni tarih 14 Eylül 2026 olarak belirlendi.
Sevim Büyüktaş Demir / Eğitim
3 BAKANLIK İMZALAMIŞTI
Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ortak protokolüyle 2 Ocak 2019’da imzalanan ‘Okul Gıdası’ uygulaması yine ertelendi. ‘Okul Gıdası’na geçiş için yeni tarih 14 Eylül 2026. Okul Gıdası uygulaması, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda faaliyet gösteren kantin, kafeterya, büfe ve çay ocağı gibi gıda işletmelerinde sağlıklı yiyeceklerin satılmasını ve denetlenmesini kapsıyor. Uygulama, okullarda satılan ambalajlı gıdalar için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ‘Okul Gıdası’ onayı alınmasını zorunlu kılıyor. Okul Gıdası logosu alan 495 ürünün listesi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın web sitesinde bulunuyor.
4 YILDIR ERTELENİYOR
İlk olarak 16 Eylül 2019’da uygulanması planlanan Okul Gıdası, gıda üreticisi firmaların hazırlıklarını tamamlayabilmesi için 7 Eylül 2020’e ötelenmişti. Uygulama, COVID-19’un patlak vermesi ve kantincilerin araya girmesiyle sürekli ertelenmişti. 11 Eylül 2023’te uygulanmasına karar verilen Okul Gıdası projesi, bu sefer de 14 Eylül 2026’ya kaldı. Türkiye’de 2 milyona yakın obez çocuk bulunuyor ve bu oran her yıl giderek artıyor. Zamanının büyük bir kısmını okulda geçiren çocuklar, beslenme ihtiyaçlarını da okuldaki kantin, kafeterya, büfe gibi yerlerden sağlıyor. Bu yüzden bu işletmelerdeki gıdaların güvenilirliği büyük önem taşıyor.
TÜRKİYE’NİN MÜHENDİS KIZLARI’NDA YENİ DÖNEM
Limak Vakfı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı paydaşlığında yürütülen Türkiye’nin Mühendis Kızları projesinde yeni dönem başvuruları 16 Ekim’de sona eriyor. URAP 2022-2023 Dünya Alan Sıralaması Araştırması’nı dikkate alan Limak Vakfı, mühendislik alanında Türkiye’den listeye girmiş mühendislik fakültelerinin bilgisayar, çevre, elektrik-elektronik, inşaat, endüstri, kimya ve makine mühendisliği bölümlerinin 1, 2 ve 3’üncü sınıflarındaki tüm kadınları, Türkiye’nin Mühendis Kızları’ndan biri olmaya davet ediyor. Proje kapsamında, öğrencilere bursun yanı sıra kişisel ve mesleki gelişim programları, online İngilizce dil eğitimi, mentörlük desteği, staj ve istihdam imkanı gibi fırsatlar sunulacak.
EĞLENCELİ OYUNLARLA FİNANSAL OKURYAZARLIK
Türkiye’nin ilk uluslararası finansal okuryazarlık oyunu FinQuest, Genç Başarı Eğitim Vakfı, HSBC Türkiye ve JA Worldwide işbirliğiyle hayata geçirildi. FinQuest, gençlere finansal geleceklerine nasıl sahip olacaklarını öğreten ücretsiz bir eğitim uygulaması. Mini oyunlar ve görevler aracılığıyla gençler; akıllı finansal kararlar verip, nasıl kazanılacağını, biriktirileceğini ve akıllıca harcamayı öğreniyor. 13 dilde ve para biriminde hizmet veren FinQuest, Apple ve Google Play’dan indirilerek veya online olarak oynanabiliyor.
LİSELERE ÖZEL ‘E-PORTFOLYO’
Milli Eğitim Bakanlığı, lise öğrencilerine akademik derslerin yanında beceri temelli kurslara katılma imkanı sunacak. Lise öğrenimi boyunca yüz yüze ya da uzaktan eğitim yöntemleriyle kursları tamamlayan öğrencilerin sertifikaları ile 40 saatlik sosyal sorumluluk programlarında yaptıkları uygulamalar, e-portfolyalarına işlenecek. Liseliler, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Akademisi ile Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nün online ve yüz yüze uygulamalarından kurs alabilecek.