Eğitim - KariyerTeknolojide daha çok kadın istihdamı

Teknolojide daha çok kadın istihdamı

Paylaş
Teknolojide daha çok kadın istihdamı

Dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla önem kazanan teknoloji sektöründe, kadın çalışanların sayısı çok düşük. Bu alanda kadın çalışan sayısını artırmak için desteklenmeleri gerekiyor. Bu farkındalıkla hareket eden Garip&Zeycan Yıldırım Vakfı, Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi ile önemli bir projeyi hayata geçiriyor. Projenin detaylarını vakfın direktörü Zeycan Rochelle Yıldırım ile konuştuk.

İSTİHDAMIN YÜZDE 30’U KADIN

Haberin Devamı

Bugün 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü. Kadına karşı şiddetle mücalede kadının ekonomik güçlenmesi önemli. Türkiye’de toplam istihdamın sadece yüzde 30’unu kadınlar oluşturuyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2023 raporuna göre, Türkiye cinsiyet eşitliğinde 146 ülke arasında 129’uncu sırada. Çalışma hayatına bakıldığında, eğitim ve sağlık sektörlerinde kadın çalışanların payı yüzde 50’nin üzerinde, fakat çağımızın ve geleceğin sektörü olan teknolojide (Yazılım ve uygulama, bilgi ve iletişim teknolojileri, web dizaynı, yatay zeka, bilgisayar ağ ve sistemleri, siber güvenlik, sistem analizi gibi) kadınların istihdam oranı yüzde 10’un altında kalıyor.

Haberin Devamı

Teknolojide daha çok kadın istihdamı

Garip & Zeycan Yıldırım Vakfı Direktörü Zeycan Rochelle Yıldırım, projenin ayrıntılarını anlattı.

STEM’DE TEMSİL ORANI DÜŞÜK

Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu (CSW) verilerine göre, kadınlar ve kız çocuklar STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) alanlarında çok az temsil ediliyor. Kız öğrencilerin sadece yüzde 35’i STEM eğitimini sürdürüyor, bilgi ve iletişim teknolojilerine sadece yüzde 3’ü ilgi gösteriyor. Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği’nin geçen yıl 1506 üniversite mezunu kadın katılımcıyla yaptığı anketin sonucu da dikkat çekici. Kadın katılımcıların yüzde 43’ü işyerinde teknoloji ve dijital beceriler konusunda erkeklere daha fazla güvenildiğini düşünüyor. Bu gerçekten hareket eden Garip&Zeycan Yıldırım Vakfı, kadınların teknoloji alanında daha fazla yer alması için Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi ile ‘Dijital Ekonomide Kadının Güçlenmesi, Elazığ 4.0’ projesini başlatıyor.

ELAZIĞ, PROJENİN HEDEF BÖLGESİ

Projenin detaylarını anlatan Garip & Zeycan Yıldırım Vakfı Direktörü Zeycan Rochelle Yıldırım, “Elazığ, dezavantajlı bölgelerdeki genç kadınları etkileyen belirgin cinsiyet eşitsizliği nedeniyle projenin hedef bölgesi olarak seçildi. Yıldırım Şirketler Grubu bünyesinde yer alan Elazığ’daki Eti Krom, projeye destek veriyor. Proje ile kız öğrencilerin bölgelerinde kalarak, teknoloji alanında istihdama katılmalarını hedefliyoruz. Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi 4’üncü sınıftan 40 kız öğrenci seçilecek. Bu öğrenciler, Yıldırım Holding IT (Bilişim Teknolojileri) departmanı tarafından yürütülen eğitim modülüne katılacak. SAP yazılım başta olmak üzere bilişim teknolojilerinde eğitim alacaklar” dedi.

Haberin Devamı

Teknolojide daha çok kadın istihdamı

EĞİTİM, STAJ VE İŞ İMKANI

Öğrencilerin bu eğitimler sayesinde iş hayatında daha rahat çalışabileceğini söyleyen Yıldırım, “Öğrencilerin Doğu Anadolu ya da Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ikamet ediyor olması gerekiyor. Eğitimler 3 ay sürecek. Eğitimin ardından seçilecek 25 başarılı öğrenci, Elazığ’daki Eti Krom’da 3 ay staj yapacak. Stajını başarıyla tamamlayan kız öğrenciler, Eti Krom ya da Yıldırım Teknoloji’de uzaktan çalışma olanağına sahip olacak. Bu eğitim programını Türkiye’de yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Yıldırım Holding’in iştiraklerinin bulunduğu Bursa, Gebze, Samsun ve Adana gibi illerde bu programı yaymak istiyoruz. Böylece öğrencilerimiz stajlarını şirketlerimizde yapabilecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Teknolojide daha çok kadın istihdamı

Validebağ Fen Lisesi’nin 7 öğrencisi, program kapsamında Eskişehir’de macera ve keşif yolculuğu yaptı.

FEN LİSESİ ÖĞRENCİLERİ ULUSLARARASI PROGRAMDA

İstanbul’da bulunan Validebağ Fen Lisesi’nin 7 öğrencisi, ‘Uluslararası Gençlik Ödülü Programı’nın beceri geliştirme, fiziksel gelişim ve gönüllü hizmetten oluşan ‘kişisel gelişim’ bölümünü başarıyla tamamladı. 7 öğrenci, bronz kategoride Eskişehir Kent Ormanı’nda ‘deneme kampı’ ve Eskişehir Yeni Sofça Mevkii’nde ‘macera ve keşif yolculuğu’ yaptı. Uluslararası Gençlik Ödülü, 14-24 yaş aralığındaki herkese açık bir program. Öğrenciler, bu program ile kendi sınırlarını keşfedip, yeni arkadaşlıklar kuruyor. Bunun yanı sıra başarılı katılımcılar, dünya çapında üniversiteler ve kurumlar tarafından tanınan bir ödüle sahip oluyor.