Umut veren başarı hikâyeleri

İnsansız hava araçları tasarlayan Sümeyra Arasovalı ve robotik projeleriyle uluslararası başarı kazanan Önder İhsan Kul... Bu isimler, TEV’in 2024-2025 Üstün Başarı Bursu’nu kazanmış 183 öğrenciden sadece ikisi. Mühendislikten sanata, siyasetten hukuka birçok farklı alanda fark yaratan TEV bursiyerlerinin başarıları, geleceğe umutla bakmamıza ve yeni yolculuklara cesaretle çıkmamıza ilham veriyor.
EĞİTİM / Sevim Büyüktaş Demir
DÖRDÜZ BURSİYERLER
Türk Eğitim Vakfı (TEV), 18 yıldır akademik başarısıyla öne çıkan üniversite öğrencilerine ‘Üstün Başarı Bursu’ veriyor. 2007 yılından bu yana bin 96 öğrenciyi Üstün Başarı Bursu ile destekleyen TEV, bu yıl da 183 gence daha burs imkânı sundu. TEV Üstün Başarı Bursu; mühendislikten sanata, siyasetten hukuka birçok farklı alanda okuyan öğrencilere veriliyor. TEV, geçtiğimiz günlerde 183 üstün başarılı öğrenciyi, kamuoyuyla buluşturdu. Bu öğrencilerden Önder İhsan Kul ve Sümeyra Arasovalı ile sohbet etme imkânı buldum. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümü 1’inci sınıf öğrencisi olan Önder, dördüz kardeş. Dördüzlerden İTÜ Endüstri Mühendisliği 2’nci sınıf öğrencisi Azra Aylin Kul da geçen yıl TEV Üstün Başarı Bursiyeri seçilmişti.
ANNE DE TEV BURSİYERİ
Önder’in annesi Yasemin Şekercan da TEV’in bursiyerlerinden. Liseyi 1’incilikle bitiren Yasemin Şekercan, üniversite sınavında iyi bir derece yaparak Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği’ni kazanmış parlak bir öğrenciydi. Annesi ile meslektaş olan Önder, “Annem, benim ve kardeşlerim gibi teknolojik imkanlara sahip değildi. O zamanlar başarılı öğrencilerin kendi isimlerini duyurma imkânı çok azdı. Fakat annem, dedemin Koç Grubu’nda demir döküm fabrikasında çalışması dolayısıyla TEV’e ulaşma imkânı bulmuş ve bursiyerlerinden biri olmuştu” dedi. Dördüzlerden Esra Selin Kul, İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Ömer Kul ise İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa İnşaat Mühendisliği’nde okuyor.
MÜHENDİS ADAYINDAN ULUSLARARASI BAŞARI
Üniversiteye girer girmez İTÜ’nün başarılı proje takımlarından İTÜ Robotik Arama Kurtarma Ekibi’ne giren Önder, sene boyunca yeni arama kurtarma robotu Umay üzerine gece gündüz çalıştı. Yoğun bir çalışma sürecinin ardından takım, geçtiğimiz haziran ayında Almanya’da düzenlenen Uluslararası Robotik Arama Kurtarma Yarışması ELROB 2024’te 2’nci oldu. Önder, kaptanlığını yaptığı ekiple Teknofest 2024’te İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Afet Yönetimi kategorisinde de 1’inciliği aldı. Önder, şimdi de IGVC 2025 (Akıllı Kara Aracı Yarışması) için otonom bir araç üzerinde çalışıyor. Üniversiteyi başarıyla bitirdikten sonra yüksek lisansını MIT’de (Massachusetts Institute of Technology) yaparak alanında uzmanlaşmayı hedefleyen Önder, ülkesine dönüp parlak Türk mühendisleri ile çığır açacak teknolojiler üretmek istiyor.
SÜMEYRA’DAN YERLİ UÇAK HEDEFİ
TEV’in üstün başarılı bursiyeri Sümeyra Arasovalı ise İTÜ Uçak Mühendisliği 1’inci sınıf öğrencisi. Kendi tasarımlarını gökyüzünde görmek isteyen Sümeyra, uçak mühendisi bölümünü tercih ediyor. İTÜ ATA Takımı’na katılan Sümeyra, takımın mekanik ekibinde yapısal tasarım, analiz ve optimizasyon işleriyle ilgileniyor. Küçüklüğümden beri bilime ve uzaya çok meraklı olan Sümeyra, “Lisede bu alanda proje fikirlerim gelişmeye başlamıştı fakat bazı imkânların yetersizliğinden dolayı tek yapabildiğim STEM kulübünde birkaç çalışmaya katılmaktı. Şimdi ise içimde kalmış şeyleri başarabilmek için İTÜ ATA Takımı’ndayım” diye konuştu. Yurtdışında yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen Sümeyra, “Ülkeme ve sektöre katkıda bulunacak projeler geliştirmek istiyorum. Türkiye’de Boeing ve Airbus gibi uçak üreten firmaların yokluğunu yaşıyoruz. İlk hedefim, bu açığı kapatmak olacak. Kendi yaptığımız bir uçağa binmenin hissini yaşamak istiyorum” dedi.
AYLIK 9 BİN TL BURS
TEV Üstün Basarı Bursu’na Yüksekoğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) ilk 5 bine giren hazırlık, 1’inci ve 2’nci sınıf öğrencileri başvurabiliyor. Ara sınıfta okuyan öğrenci başvurularında ise aynı zamanda not ortalamasının en az 3.50 olması gerekiyor. Teknik kontrolü geçen adaylar arasından ise Genel Yetenek Testi, Genç Liderler Yetkinlik Testi, kompozisyon ve mülakat aşamalarını başarı ile tamamlayan öğrenciler, Üstün Başarı Bursiyeri olarak seçiliyor. TEV Üstün Basarı Bursu’nun miktarı ise aylık 9 bin TL.