Üniversite kayıtları ne zaman bitiyor? Üniversite kayıtları nasıl yapılır, hangi belgeler gerekli? 2022 üniversite kayıt tarihleri
Üniversite kayıtları 22 Ağustos tarihi itibariyle resmen başladı. ÖSYM tarafından açıklanan 2022 YKS tercih sonuçlarına göre herhangi bir yükseköğrenim programına yerleşen adaylar üniversite kayıtlarını hem elektronik ortamda e-kayıt şeklinde hem de yüz yüze yapabiliyorlar. Peki, üniversite kayıtları en zaman bitiyor? Üniversite kayıtları nasıl yapılır, hangi belgeler gerekli? İşte ayrıntılar…
Üniversite kayıtları için süreç işlemeye devam ediyor. YÖK tarafından yapılan açıklamaya göre e-kayıt işlemleri e-devlet üzerinden yapılabilecek. İsteyen adaylar ise kazandıkları üniversiteye giderek kayıt işlemlerini tamamlayabilecek. İşte 2022 üniversite kayıt tarihleri, kayıt için gerekli belgeler ve diğer detaylar…
ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN BİTİYOR?
Üniversite kayıtları hem yüz yüze hem de elektronik ortamda yapılabiliyor. Her iki kayıt türü için de süre 22 Ağustos 2022 Pazartesi günü itibariyle başladı.
Üniversitelerde e-kayıt tarihleri 22-24 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.
Üniversitelerde yüz yüze kayıtlar ise 22-26 Ağustos tarihleri arasında yapılabilecek.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI NASIL YAPILIR?
Üniversite kayıtları elektronik ortamda e-devlet üzerinden yapılıyor. T.C. kimlik numarası ve şifresi ile e-devlete giriş yapıldıktan sonra ‘e-hizmetler’ bölümünde yer alan 'Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı' başlığı altında açılacak olan 'Üniversite E-Kayıt' seçeneği tıklandığında istenilen bilgiler girildiğinde üniversite kayıt işlemi de tamamlanmış oluyor.
Bununla birlikte öğrenci, kayıt hakkı kazandığı üniversiteye bizzat giderek de kayıt işlemlerini tamamlayabiliyor. Ancak üniversiteler kayıt işlemleri için kayıt tarihleri içerisinde farklı tarihler verebiliyor. Bu nedenle öğrencilerin kayıt için kendi üniversiteleri ile iletişime geçmeleri gerekiyor.
KAYIT İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİ?
a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
b) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf
d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge
e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri YKS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından http://kamu.turkiye.gov.tr internet adresinde görülebilecektir.
Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir. Yükseköğretim programlarına yerleşen adayların yerleştirme sonuçları (engel bilgileri de dâhil), Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda iletilecektir.