Eğitim - KariyerÜniversitelerde 'yetenek' avı

Üniversitelerde 'yetenek' avı

Paylaş
Üniversitelerde 'yetenek' avı

YKS tercihleri bitti. Ancak üniversite tercihini puanıyla değil de yeteneğiyle yapmak isteyenler için süreç devam ediyor. Devlet ve vakıf üniversitelerinde birçok bölüm, ‘özel yetenek sınavı’yla öğrenci alıyor. Sınavların tarihleri üniversitelerin kendi takvimine göre farklı. Spor bilimleri fakültesi ile beden eğitimi spor yüksekokullarında okumak isteyenler, bu yıl ilk kez uygulanacak ÖZYES’e girecek.

2022’DE ŞARTLAR DEĞİŞTİ

Haberin Devamı

Üniversitelerin çizgi film ve animasyon, resim, heykel, seramik, grafik, endüstri ürünleri tasarımı, fotoğrafçılık, sanat yönetimi, iletişim tasarımı gibi bölümlerine yerleşmek isteyen adaylar için her üniversite kendi bünyesinde özel yetenek sınavı uyguluyor. Önceki yıllarda üniversite özel yetenek sınavları başvurularında Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) alanından en az 150 almak koşulu vardı. Fakat YKS-2022’de yapılan bir değişiklikle baraj puanı kalktı. Böylelikle yetenek sınavı başvuru şartları da değişmiş oldu. Ancak özel yetenek sınavıyla öğrenci alan programlara TYT puanı hesaplanmış olanlar başvuru yapabiliyor. Bu puanın en az ne kadar olması gerektiği üniversitenin kendisi tarafından belirleniyor.

Haberin Devamı

HER ÜNİVERSİTENİN FARKLI

Türkiye’de hemen hemen her ilde özel yetenek sınavı yapan üniversiteler var. Her üniversitenin kendine özgü öğrenci eleme sistemi bulunuyor. Bu yüzden her üniversite kayıt zamanından önce kendi başvuru şartı ve kurallarını bildiren kılavuzlar yayınlıyor. Genellikle yetenek sınavıyla öğrenci alan üniversitelerin sınav ve kayıt tarihleri başka okulun sınav ve kayıt tarihleriyle çakışmasın diye farklı zamanlarda oluyor. Grafik tasarım, moda tasarımı, konservatuvar, antrenörlük eğitimi, egzersiz ve spor bilimleri, spor yöneticiliği, çizgi film ve animasyon ile tiyatro gibi bölümler çok talep görüyor.

SPOR BÖLÜMLERİ İÇİN BİR İLK

Spor bilimleri fakültesi ile beden eğitimi spor yüksekokullarının (BESYO) özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programları için bu yıl ilk kez Spor Bilimleri Merkezi Özel Yetenek Sınavları (ÖZYES) uygulanacak. Başvurular 5 Ağustos’ta sona erdi. Sınavlar, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen üniversitelerde, 20-26 Ağustos tarihleri arasında Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak. Yetenek sınavı ile öğrenci alacak spor bölümlerinin kontenjanı toplam 13 bin 720 kişi olarak belirlendi. 2024-ÖZYES’te Fiziki Yeterlilik Testi (FYT) uygulanacak. Adaylar tercih ettikleri merkezde sınava girecek. Adaylara uygulamalı sınav için iki hak verilecek ve en iyi dereceleri işleme alınacak. Aynı şekilde engelli adaylara da FYT uygulanacak.

Haberin Devamı

SATRANCIN DAHİSİNDEN YENİ BİR BAŞARI DAHA

Türkiye’nin 15’inci Büyükustası (GM) 16 yaşındaki Ediz Gürel, Kazakistan’ın başkenti Astana’da 1-6 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen 2024 FIDE Dünya Hızlı ve Yıldırım Takım Şampiyonası’nda oynadığı kategoride altın madalya kazandı. Genç yaşında birçok başarıya imza atan Emine Örnek Fen Lisesi 10’uncu sınıf öğrencisi Ediz, 2023 Dünya Kupası’nda hamle yapan en genç Türk satranç sporcusu. Dünya Kupası gibi dünyanın en iyi satranç sporcularının yarıştığı turnuvada, 1’inci turda Büyükusta olan rakibini 28 hamlede mat etmişti. 27 Şubat–7 Mart tarihleri arasında yapılan Prag Uluslararası Satranç Festivali’nde göstermiş olduğu başarılı performans ile son GM normunu alarak Türkiye’nin 15’inci Büyükustası olmuştu. Aynı zamanda turnuvanın challengers kategorisinde de hamle yapan başarılı sporcu, turnuvayı şampiyon olarak tamamlamıştı. Ediz, önümüzdeki yıl dünyanın en iyi sporcularının yarıştığı ‘Masters’ kategorisinde Türkiye’yi temsil edecek.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI COĞRAFYA EĞİTİMİ KONGRESİ 19-22 EYLÜL’DE YAPILACAK

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen 6. Uluslararası Coğrafya Eğitimi Kongresi (UCEK-6), 19-22 Eylül tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak. Bu yıl ‘Her Yönüyle Afetler ve Afet Eğitimi’ ana temasıyla gerçekleştirilecek kongrede, afetler ve afet eğitimi konularında uzman akademisyenlerin konuşma ve sunumlarının yanı sıra, ulusal ve uluslararası uzmanların katılımıyla atölye çalışmaları da düzenlenecek. Kongreyle ilgili detaylı bilgilere www.2024.ucek.org adresinden ulaşılabilir.