1.5 milyon küçük işletmeye muafiyet
İş dünyası son dönemde enflasyon muhasebesiyle ilgili taleplerini sıkça dile getiriyordu. Ekonomi yönetimi, iş dünyasının çağrısına sessiz kalmadı.
Gazete Haberi
Yaklaşık 1.5 milyon küçük mükellef geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıldı. Buna göre 2023 sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altındaki işletmelerin enflasyon düzeltmesi yapmasına gerek olmayacak.
İŞ DÜNYASIYLA İSTİŞARE
Yeni karar için değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜRMOB başta olmak üzere meslek kuruluşlarının 2023 yıl sonuna kadar erteleme istediğini hatırlattı. Şimşek, TOBB, MÜSİAD ve TÜRMOB’un bulunduğu son istişare toplantısında, küçük işletmelerin enflasyon düzeltmesinden daha az etkilenmelerini temin etmek amacıyla yeni kararlar aldıklarını bildirdi.
TEBLİĞ HAZIRLIĞI TAMAM
Konuya ilişkin hazırlanan tebliğ taslağının yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığı’na gönderildiğini ifade eden Şimşek, 31 Aralık 2023 tarihli gelir tablolarındaki brüt satışları 50 milyon liranın altında olan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, 2024 yılının ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmadan beyannamelerini vereceğini, buna dönem sonu bilançolarını eklemeyeceklerini söyledi.
DAHA ÖNCE VERENLER DÜZELTME GEÇECEK
Şimşek, kapsama giren mükelleflerden daha önce beyanname vermiş olanların düzeltme beyannamesi vermesi gerekeceğini belirterek, “Düzeltme beyanlarını 6 Eylül 2024’e kadar yapan mükellefler herhangi bir ceza veya faiz ödemeyecek” dedi. Şimşek ayrıca yatırım yapan mükelleflere enflasyon düzeltmesinde kolaylık sağlayacak yeni bir formül üzerinde çalıştıklarını, ekim gibi konunun Meclis’e geleceğini ifade etti.
NE İŞE YARIYOR?
Enflasyon düzeltmesi, paranın satın alma gücündeki değişimler sonucu mali tabloların gerçek durumu ifade eder hale gelmelerini sağlamak üzere düzeltme işlemine tabi tutulması olarak tanımlanıyor. Bilançolarında aktif hesapları güçlü mükellefler bu varlıklarını sermayeleriyle edinmişlerse enflasyon düzeltmesinden olumlu etkileniyor, vergi yükleri azalıyor. Borçları fazla mükellefler ise borç kaleminin düzeltmeye tabi olmaması nedeniyle olumsuz etkileniyor, ilave vergi ödemeleri söz konusu olabiliyor.