Ekonomi1 milyon EYT'li maaşını aldı

1 milyon EYT'li maaşını aldı

Paylaş
1 milyon EYT'li maaşını aldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, şu ana kadar 1.7 milyon EYT’linin emeklilik başvurusu yaptığını bunların yaklaşık 1 milyonuna maaş bağlandığını söyledi. Staj sigortası başlangıcının EYT hesabında dikkate alınmayacağını belirten Bilgin, 8 Eylül 1999 sonrası sigortalılara kademeli emeklilik getirilmesiyle ilgili düzenleme yapılmayacağını vurguladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) başta olmak üzere taşeron işçilerle ilgili düzenleme, emekli maaşlarına refah payı, asgari ücrete zam, tarım işçilerinin sigortalılığı ve akademik personelin ücretlerine kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu. Bilgin Habertürk TV’de katıldığı programda öncelikle EYT konusuna dikkat çekti. EYT’de deprem bölgesinden müracaat edenlere öncelik verdiklerini söyleyen Bilgin’in açıklamalarından öne çıkan detaylar şöyle:

Haberin Devamı

PARASI YATMAYANIN KAYBI VAR MI?

1 milyon kişi yaklaşık ilk maaşını aldı. Alamayanların kaybı yok. Hak etme günlerine göre, prim gün sayıları doldurma sayılarına göre her gün işlem yapılıyor. Ayda yaklaşık 30 bin kişiye emeklilik bağlanıyordu. Şimdi biz bu rakamı 120 -130 bine çıkardık. Gecikenler endişe etmesin. Maaşlarını birikmiş olarak alacaklar.

BEKLEME SÜRESİ NE ZAMAN BİTECEK?

‘Beklemede’ denilen dosya değerlendiriliyor. Uygun zamanda ona cevap verilecek. Bu soruların en geç mayıs ayı içinde cevabı alınacak. Toplam müracaat 1 milyon 700 bin civarında. Bir kısmının prim gün sayısı eksik, diğer şartlar tutmuyor. Çok standardize edilmiş işlemler. Kısa sürede onlar tamamlanacak. Hızlı bir şekilde cevap veriyoruz.

Haberin Devamı

STAJ, SİGORTA BAŞLANGICI SAYILACAK MI?

Staj mağdurları diye bir kavram doğru değil. Sağlık sigortası kamunun verdiği bir şey. Kamu staj yapana ‘orada başına bir şey gelebilir, onun için ben sigorta ediyorum’ diyor. Bu bir eğitim süreci, dolayısıyla orada mağduriyet söz konusu değil. Sosyal güvenlik sistemine kaydolmayı iş akdiyle gerçekleşen bir olayla başlatıyoruz.

1999 SONRASI İÇİN KADEME GELECEK Mİ?

1999 sonrasında işe girenler için bir mağduriyet yok. 8 Eylül 1999 tarihinde kanun çıkıyor ve geriye doğru işliyor. Diğerleri zaten yeni kanuna göre girmişler işe. Bilinen bir kanunla, emekliliğin tarihi ve şartları belli olan bir kanunla işe başlıyorsunuz. Burada bir mağduriyet yok. 1 gün sonra girmişseniz, 1 gün sonra size bir haksızlık yapılmıyor. EYT’de ortalama yaş 49.9.

EMEKLİYE REFAH PAYI GÜNDEMDE Mİ?

6 ayda bir çalışanlarımızın -özellikle kamu çalışanları, emekliler de onların içinde- maaşlarıyla ilgili düzenleme yapıyoruz. Temmuzda hepsini kapsayan düzenleme yapacağız. Aşağıdakileri yukarıya, yukarıdakileri biraz daha yukarıya taşıyacağız. Temmuzda yasal olarak yapıyoruz. Refah payını bu defa farklılaştırarak 7 bin 500 liranın üzerinde olanların da maaşlarını farklılaştıracak şekilde düzenliyoruz. 7 bin 500 lira maaş alanların sayısı 9 milyon. Toplamda 15 milyon emeklimiz var. 7 bin 500 TL üzerinden maaş alan emeklilere refah payı verilecek.

Haberin Devamı

TAŞERON KADROYU NE ZAMAN ALACAK?

Taşeron işçiliği konusunda çalıştık. Her bir konuyu bir dosya çalışmasıyla çalıştık. Bütün dosyaları kapata kapata gidiyoruz. Dosyalarımızdan biri de taşeron işçiliğiydi. Deprem oldu, çalışmalara ara verdik. En son oturuma geçici işçileri yetiştirdik. Taşeron işçilere söz verdim. Önümüzde duruyor, bunu Meclis’i açar açmaz gerçekleştireceğiz.

TARIM ÇALIŞANINA SİGORTA DÜZENLEMESİ OLACAK MI?

Bağkur’lu küçük, mikro işletmeler, esnaf, küçük tüccar, çiftçinin prim gün sayıları çok yüksek. Bunları büyük işletmenin sahibiymiş gibi değerlendirmek yanlış. Belli bir ölçeğin altında olanların, yanında daha az kişi çalışanların prim gün sayılarını emekçilerle (SSK’lı) aynı hale getirmeyi planlıyoruz. Tarımda başta çobanlar olmak üzere sigortalanmasını sağladık. Tarımda sosyal sigortası olmayan hiç kimseyi bırakmayacak bir çalışmamız var.

ASGARİ ÜCRETE TEMMUZ ZAMMI VAR MI?

Asgari ücret konusunda Türkiye gerçekten çok duyarlı davrandı. Geçtiğimiz sene temmuz ayında yeniden düzenleme yapmak zorunda kaldık. Fiyatlar asgari ücreti tahrip etti. Bu sene de kimsenin beklemediği zammı yaptık. Cumhuriyet tarihinin dolar bazında en yüksek maaşını verdik. 8 bin 500 lira yüksek bir para mı? Değil. Bunun altına düşmemesi için belirledik. Asgari ücret yılda 1 kez düzenleniyor. Ama enflasyondan ötürü 6 ayda bir düzenledik. 8 bin 500 liranın reel etkisini temmuzda değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum.

Haberin Devamı