Ekonomi1 milyon lirayla 32 gün vadede 42 bin 863 lira kazanç

1 milyon lirayla 32 gün vadede 42 bin 863 lira kazanç

Paylaş
1 milyon lirayla 32 gün vadede 42 bin 863 lira kazanç

Mevduat faizinin risksiz yüksek getiri avantajı devam ediyor. Bankada parası olanlar yüzde 53’e varan faiz oranlarından yararlanabiliyor. Böylece 1 milyon lirayla 32 gün vadede 42 bin 863 lira net getiri elde etmek mümkün. Yüksek kazanç için bankalarla pazarlık yapmak, gerekirse şube şube dolaşmak şart.

Bankaların mevduat faiz oranları ve bunların yatırımcılara sağlayacağı getiriler tasarruf sahipleri tarafından merak edilip araştırılıyor. Çünkü bankalar arasında faiz farkı oldukça değişken. Bankaların bazıları 32 gün vade için yüzde 44-45 faiz teklif ederken bazı bankalarda bu oran yüzde 53’e çıkıyor. Merkez Bankası’nın 6 Eylül haftasına ilişkin verilerine göre 1-3 ay vadede ortalama mevduat faizi yüzde 59.3 olarak belirlendi. Tabii bu oran yıllık bileşik getiriyi temsil ediyor. Bankaların internet siteleri incelendiğinde yüzde 59 gibi faiz oranlarının olmadığı görülecektir.

Haberin Devamı

BEKLENTİ SABİT KALMASI YÖNÜNDE

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını görüşmek üzere Fatih Karahan başkanlığında 19 Eylül 2024 Perşembe günü bir araya gelecek. Piyasa analistleri yüzde 50 olan politika faizinde bir değişiklik beklemiyor. Dolayısıyla mevduat faizlerinde de bir geri çekilme öngörülmüyor. Ancak piyasada likidite fazlasının olduğu dönemlerde TL gecelik referans faiz oranlarında (TLREF) bir miktar gevşeme yaşanıyor. Cuma günü yüzde 50’nin altına gerileyen TLREF dün de yüzde 47.80’e indi. Bu durum mevduat faizleri üzerinde bir miktar baskı oluşturabiliyor.

HEP AYNI BANKA ALIŞKANLIĞINDAN KURTULUN

Yüksek faiz alternatiflerine rağmen halen yıllardır tasarruflarını aynı bankada tutanlar çok fazla. Aynı vadede daha fazla kazanç elde etmek istiyorsanız paranızı farklı bankalara taşımaktan çekinmeyin. EFT ve Fast maliyetinden başka bir masrafınız olmaz. Paranızı taşımak istemiyorsanız, bankanızla ‘daha yüksek faiz veren var’ diyerek pazarlık yapmanızda fayda var. Bu hamlelerde bulunmazsanız size verilen faizle yetinmek zorunda kalırsınız.

Haberin Devamı

TASARRUFU ÇOK OLANIN ELİ KUVVETLİ

Mevduatınız ne kadar yüksekse size sunulan faiz de yükseliyor. Örneğin; 1 milyon lira ve üzeri mevduat için önerilen faiz 1-2 puan daha yüksek. Bankaların internet sitelerinden veya mobil bankacılık menüsünden hesabınızdaki paraya karşılık size verilen faizleri kontrol edebilirsiniz. İnternette karşılaştırma sitelerinden de (hangikredi. com, enuygun.com gibi) sunulan faiz oranlarını karşılaştırmanız mümkün. Yani daha çok araştıran, banka şubelerine gidip teklif alanlar, bir başka deyişle faiz avcısı olanlar daha kazançlı çıkacaktır.