Ekonomi 1 yılda 100 bin KOBİ’yi e-ticarete taşıyacak

1 yılda 100 bin KOBİ’yi e-ticarete taşıyacak

Paylaş
1 yılda 100 bin KOBİ’yi e-ticarete taşıyacak

Son yıllarda özellikle artan online alışveriş alışkanlığı, e-ticaret hacminin de büyümesini sağladı. 2023’te e-ticaretin tüm ticari satışlardan aldığı pay yüzde 20’lere ulaştı.

Yani her 100 liralık ticari büyüklüğün 20 lirası e-ticaretten geldi. Pandemi öncesi bu oran yüzde 5’lerdeydi. 5 yılda ise bu oranın yüzde 40’lara çıkması bekleniyor. E-ticaret hacminin 2023’te 1.85 trilyon liraya ulaştığını ve yıllık büyümenin de yüzde 115 olduğunu belirten Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Ender Özgün, e-ticaretin en önemli oyuncularının ise KOBİ’ler (küçük ve orta ölçekli işletmeler) olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

5 MILYONLUK İSTİHDAM

27 Haziran Dünya KOBİ Günü vesilesiyle e-ticareti büyütecek anahtar teslim çözümlerini ve Hepsiburada İş Ortağım platformu üzerinden KOBİ’lere sundukları destekleri anlatan Özgün, “Türkiye’de 1 milyondan fazla KOBİ var. E-ticaret yapan 559 bin işletme var. 540 bin işletme e-ticaret için pazaryerlerini kullanıyor. Biz de KOBİ’leri yol arkadaşımız olarak görüyor ve onlara ev sahipliği yapıyoruz. Hepsiburada olarak bugüne kadar 400 bin işletmenin dijitalleşmesine öncülük ettik. 5 milyon kişinin istihdamına katkı sunduk” dedi.

KARGO VE KOMİSYON DESTEĞİ

Hepsiburada İş Ortağım portalındaki dönüşüm sayesinde, e-ticarete başlamak isteyen bir işletmenin 3 saat içerisinde ilk satışını yapabilmesine olanak sağlayacaklarını belirten Özgün, şöyle konuştu: “Bu sayede önümüzdeki bir yıl içinde 100 bin işletmeyi e-ticarete taşımayı hedefliyoruz. Bugüne kadar Hepsiglobal ile 10 bin işletmeyi e-ihracata açtık. Ayrıca İş Ortağım platformuna katılan satıcılara yüzde 60’a varan komisyon indirimleri, 1.000 TL HepsiAds reklam bakiyesi ve 29.99 TL’den başlayan avantajlı kargo fiyatları sunarak rekabet güçlerini artırmalarına destek oluyoruz.”

Haberin Devamı

İLK ÇEYREKTE KLİMA REKORU

2024’te e-ticaretin 3.4 trilyon liralık bir hacme ulaşmasını öngördüklerini söyleyen Özgün, “Yani yüzde 83’lük bir yıllık büyüme bekleniyor. Bizim de 2024 ilk çeyrek verilerimiz oldukça olumlu. İlk çeyrekte bir önceki yılın birinci çeyreğine oranla sipariş adedimiz yüzde 22, toplam satış hacmimiz ise yüzde 138 oranında büyüyerek 35.2 milyar lira oldu. Bu sene en çok klima sattık, geçen yıla göre adet bazında 2 katlık bir artış var” diye konuştu.