10 adımda aracınızı kışa hazırlayın
Aracı kışa hazırlamak, aracın kullanım ömrü ve sürüş güvenliği için oldukça önemli. Kötü hava koşulları motoru zorlar, performans kaybına neden olur, yakıt tüketimini artırır ve önlem alınmazsa ek maliyetleri de beraberinde getirir. Tabii en önemlisi güvenlik… Bu yüzden uzmanlar özellikle kış bakımının yapılmasını tavsiye ediyor. Akü, buji, fren, cam silecekleri, filtreler, klima, aydınlatma... İşte 10 adımda kışlık hazırlık rehberi.
BİLAL EMİN TURAN
Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 27.5 milyonu aştı. Bu araçların yaklaşık 18.8 milyonu 10 ve üzeri yaş sınıfında. Otomobillerin ortalama yaşı 14-15 civarında. Bir başka deyişle son dönemde araç satışları rekor üstüne rekor kırsa da araç parkuru biraz yaşlı. Dolayısıyla bakıma daha çok ihtiyaçları var. Sıfır araç alanların çoğu garanti bozulmasın diye her yıl veya 10-15 bin kilometrede bir yetkili servise gidip yazlık ve kışlık bakımlarını yaptırıyor. Ancak araç yaşı ilerledikçe servisin yolu unutuluyor.
AZ MASRAFLA RİSKİ ÖNLEYİN
Araç sahiplerinin bütçesini ve güvenliğini yakından ilgilendiren periyodik bakımlara ek olarak mevsimsel bakımlar da çok önemli. Çünkü aracın mekanik ve yürür aksamı her hava koşulunda farklı tepki veriyor. Araç periyodik bakımı haziranda veya temmuzda yapılmış olsa da havaların soğumaya başladığı şu dönemde kışlık hazırlıkları yapmakta fayda var. Bakımı ihmal edilen araçlar özellikle kış aylarında zorlanıyor ve daha sık arıza veriyor. Bu hem maddi kayıp hem de zaman ve iş kaybı anlamına geliyor. Kışın konforlu ve masrafsız bir yolculuk yapmak istiyorsanız 10 başlıkta hazırladığımız liste aklınızda olsun.
1-AKÜ SAĞLIĞI
Akü, aracın tüm önemli aksamlarını çalıştıran güç kaynağı, bir başka ifadeyle kalbidir. Yarı yolda kalmamak için akünüzün voltaj ve şarj gücü ideal değerlerde olmalı. Sabahları kontağı çevirdiğinizde marş basmıyorsa veya araç geç çalışıyorsa aküyü mutlaka kontrol ettirin, gerekiyorsa değiştirin. Akü su seviyesini belli periyotlarla kontrol edin. Yaz aylarında buharlaşmadan dolayı su seviyesi düşer. Bu yüzden kışa girerken kontrol önemli. Bir de soğuk motoru çevirmek için akü daha fazla enerji harcar. Ayrıca buğu çözücüler, fanlar, yan ayna ve koltuk ısıtıcılar, sis lambaları, sürekli çalışan silecekler gibi elektrikli donanımlar enerji tüketimini artırır. Bu da alternatörün aküyü şarjlı tutmasını zorlaştırarak yakıt verimliliğinde düşüşe neden olur.
2- MUTLAKA ANTİFRIZ DEĞİŞİMİ YAPILMALI
Antifirizin amacı, soğutma suyunun donmasını engellemek. Sıfır derece ve altına inen hava sıcaklığında suyun donmaması için radyatör suyuna katılarak donmaları önleyen antifriz, aynı zamanda soğutma sistemini kireçlenme, aşınma, pas gibi olumsuz etkilere karşı korur. Aracınızın periyodik bakımları sırasında antifriz değişimi de mutlaka yapılmalı.
3- KIŞ LASTİĞİ
Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, karlı, ıslak veya çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine göre daha iyi yol tutuşu ve yüksek güvenlik sağlar. Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği uygulaması, 1 Aralık 2023 tarihinde başlayıp 1 Nisan 2024 tarihinde sona erecek. Ticari olmayan şahsi araçlar için uygulama zorunlu değil fakat can ve mal güvenliği ile seyahat etmek için soğuk havalarda tüm araçlarda kış lastiği kullanılması elzem. Kış lastiklerinin hamuru soğuk havalarda daha yumuşak kalabildiği için hem yol güvenliği hem de konfor sağlar.
4- FREN PEDALINA DİKKAT!
Kaygan ve buzlu yollarda fren sisteminin düzgün çalışması çok önemli. Bu nedenle zorlu yolculuklar öncesi fren hidroliği, fren diskleri, fren pedalı ve balatalar kontrol edilmeli. Her geçen gün fren pedalına daha aşağıda basıyorsanız servise kontrol ettirin.
5- SİLECEKLER DEĞİŞMELİ
Yaz aylarında güneşte kalan araçların silecek gibi yumuşak plastik aksamları sertleşir ve bozulur. Özelliğini kaybeden silecekler iyi temizlemediği gibi camı da çizer. Ayrıca can sıkıcı sürtünme sesleri çıkarır. Öte yandan kışın donmayan antifrizli cam suyu da çok işinize yarar. Bu su camlardaki buğulanmayı da önler. Bir de arka camdaki rezistansın buğulanmalara karşı sağlıklı çalışması gerekir. Sorunluysa, rezistans onarılmalı ya da değiştirilmeli.
6- AYDINLATMA KONTROLÜ
Kış aylarında havalar erken karardığı için veya hava kapalı olduğunda farlar sürekli yandığı için aydınlatma sisteminde problem olmamasına özen gösterilmeli. Sis, fren lambalarının ve sinyallerin yandığından emin olun. Far yükseklik ayarlarını da yaptırmayı unutmayın.
7- FİLTRE
Aracınızda bulunan hava, yakıt ve kapı filtrelerinin de kış bakımına ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bazı araçlarda kışlık ve yazlık olmak üzere 2 farklı konumu bulunan hava filtresi kış konumuna alındığında, aracın motoru daha verimli çalışır.
8- YAKIT SEVİYESİ
Kış şartlarında deponuzdaki yakıt borularında donma olabilir. Bu da yakıt filtresine giren suyun donmasından kaynaklanır. Yakıt deponuzun yarısından fazlasını dolu tutarsanız donmayı önler. Ayrıca özellikle karlı havalarda trafik daha yoğun olacağından yakıtınız olmadık yerde bitmez.
9- HAYATİ MALZEMELER
Reflektör, el feneri bulundurmanız kış şartlarında yolda kalma durumlarında güvenliğinizi sağlar. Kış lastiği yoksa kar zinciri, takoz, buz kazıyıcı, çekme halatı da olumsuz hava şartlarında ihtiyaç duyulacak malzemeler arasında. Termal battaniye, şarj aleti, fener, uzun süre dayanabilen yiyecekler ve temiz su, yolda kaldığınızda ihtiyacınız olacaklar arasında yer alıyor.
10- SİGORTAYI UNUTMAYIN!
Kış bastırmadan mutlaka trafik ve kasko sigortalarınızın tarihini kontrol edin. Süresi dolan varsa yenileyin. Ayrıca araç muayene süresi geldiyse hemen randevu alın. Tüm bu önlemler kış şartlarında güvenli şekilde aracınızı kullanmanız ve olası kazalarda masraflarınızı azaltmanız için çok önemli.
ÖZEL Mİ, YETKİLİ Mİ?
Dövizdeki artışın da etkisiyle çoğu ithal olan parçaların fiyatında son dönemde artış oldu. İşçilik maliyetleri de yükseldi. Yetkili servislerde araç bakım maliyetleri bütçeleri zorluyor. Alternatifler, özel servisler ve tanıdık ustalar. Çünkü aynı bakım yarı fiyatına yaptırılabiliyor. Periyodik bakımda değiştirilmesi gereken parçalar belli. Aldığınız parçalarla özel servise ya da bildiğiniz ustaya giderek 500-750 lira gibi işçilik ücretiyle bakım yaptırabilirsiniz.
- Polis memurlarını ağır yaralayan saldırganın ifadesi ortaya çıktı
- Silecek kaldırırken iki kere düşünün! Hapis cezası aldı
- Bayraktar TB3’ün başarısı Yunan basınında
- Arama motorları üzerinden yapılan bu sorgulara dikkat! Tüm bilgilerinizi ele geçiriyorlar | Hangi kelime ve yönlendirmeler riskli?
- MİT, Serhat Tagay'ı etkisiz hale getirdi