100 metrekare eve 50 kilo gidiyor, işçilik en az 10 bin lira! Duvardaki renkli hesap
Yaz aylarıyla birlikte evlerin restorasyon ve boya sezonu da açılıyor. Bir evin ortalama 5 yılda bir boyandığına dikkat çeken Polisan Kansai Boya Genel Müdürü E. Burak Ekmekçioğlu, “Yılda 5 milyon ev boyanıyor. Ev başına 50 kilogram boya kullanıyor. Bugün boya işçilik ücreti illere göre değişmekle birlikte 10-20 bin lira arasında” dedi.
BİLAL EMİN TURAN
Dekoratif boya sektörü yavaşlayan konut piyasasına rağmen büyümeye devam ediyor. Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) verilerine göre; Türkiye’de boya tüketimi 615 bin tona ulaştı. Bu tüketimin büyük bir kısmını ise dekoratif boyalar olarak adlandırılan hane içi ve hane dışı boyaları oluşturuyor. Boya sektörünün şekillenmesinde tüketici tercihleri de çok önemli. Son dönemde özellikle silinebilir, uzun ömür, dış hava koşullarına dayanıklı, kendini temizleyebilen boyalar öne çıkıyor. Tüketici tercihlerini, sektördeki dönüşümü Polisan Kansai Boya Genel Müdürü E. Burak Ekmekçioğlu’na sorduk. İşte öne çıkan başlıklar…
DEPREMDEN SONRA TALEP ARTTI
Konut sektöründeki yavaşlamanın sektöre yansıması nasıl oldu?
Konut sektöründe özellikle yeni inşaat sayılarında zaman zaman kendini gösteren durgunluk, ev yenileme ve 2023’te meydana gelen büyük deprem felaketi ile hasarlı evlerin renove edilmesi, yıkılan binaların yerine yenilerinin yapılması ile biraz canlandı. Bu sürecin 2025 yılına kadar bu şekilde devam edeceğini düşünüyoruz.
25 milyonun üzerinde hane olduğunu düşünürsek evlerde yılda kaç ton boya kullanılıyor?
Ortalama bir evde yaklaşık 50-60 kilogram (kg) boya kullanıldığını ve bir evin ortalama 5 yılda bir ve yılda 5 milyon hanenin boyandığını düşünürsek yılda evlerde yaklaşık 250 bin ton boya kullanıldığını söyleyebiliriz.
FİYAT ARAŞTIRMASI YAPIN
2+1 ve 100 metrekare bir konutta ne kadar boya kullanılır. İşçilik maliyeti ne oldu?
Boya fiyatları; geçen seneye kıyasla enflasyon oranlarına yakın bir artış gösterdi. Boyanın kapatıcılık performansına ve seçilen renge göre değişiklik göstermekle birlikte 100 metrekare bir ev için ortalama 50 kg boya yeterlidir. Buna evde kullanılan tüm boyalar dahildir. İşçilik maliyetleri şehirden şehre farklı olsa da 10.000-25.000 TL arasında değişmektedir (50 kg boyanın fiyatı özelliklerine göre göre internet sitelerinde 1.000-2.500 lira arasında satılıyor).
SİLİNEBİLİR OLMASI AVANTAJ
Evde kullanılacak boyayı seçerken nelere dikkat edilmeli?
Sürdürülebilirliğin her alanda önem arz ettiği günümüz dünyasında evde kullanılacak boyaların da maliyet ve kullanım performansı açısından sürdürülebilir olması önemli. Kapatıcılığı yüksek, işçilik izini göstermeyen, uygulama kolaylığı sağlayan boyaların tercih edilmesi hem işçilik hem de boya maliyetinde avantaj sağlayacaktır. Ayrıca silinebilir ve dayanıklı boyaların seçilmesi uzun süreli kullanım açısından tercih sebebidir.
DUYGULARA TERCÜMAN OLUYOR
Boya insan ruhuna da dokunuyor. Renkler neye göre tercih edilmeli?
Renk; gördüğümüz her şeyi algılama biçimimizi değiştiren temel tasarım öğelerinden biri. Doğru renk seçimi ve kullanımı; mekanları, soğuk betonarme yapılardan, ruhu olan yaşam alanlarına çevirmek için önemli. Renk seçiminde rengin kullanılacağı mekanın aldığı ışık miktarı ve ışığın rengi kadar mekanın büyüklüğü ve kullanılacak eşyaların renkleri de önem taşır. Karteladan renk seçimi yapılırken boyanın yapılacağı mekanda bulunmak, odanın gün ışığında ve akşam ışığında nasıl görüneceğini anlayabilmek adına önemlidir. Açık renkler mekanlara ferahlık katarken, koyu renkler kullanıldığı alana göre derinlik algısını değiştirebilir.
Bu yıl hangi boya rengi öne çıkıyor?
Türkiye’de her zaman beyaz, bej, açık gri gibi açık tonlar popüler. Ancak 2024’te Polipalette renk kartelamızda kullandığımız koyu mavi ve koyu yeşil öne çıkan renklerden oldu.
Bir de saten boya çok tercih ediliyor. Bu konuda neler dersiniz?
Son dönemde Türkiye’de yarı mat ve soft mat boya tercih ediliyor. Bu tip boyalar ışığı yansıtmadıkları için rengin daha doygun ve belirgin görünmesini sağlar ayrıca duvardaki izleri, hataları ve çizikleri en iyi şekilde kamufle eder.
SANAYİ TARAFI DA GÜÇLÜ DURUYOR
Polisan olarak endüstriyel boyalar da üretiyorsunuz. Şu sıralar hangi sektörün boya talebi daha fazla?
BOSAD 2023 raporuna göre; toplam sektörel hacmin yüzde 60’ını inşaat boyaları, yüzde 40’ı ise sanayi boyaları oluşturmaktadır. Sanayinin gelişmesi ve artan yatırımlarla bu alandaki talebin artacağı yönünde bir öngörümüz bulunmaktadır.
KULLANIM ŞARTLARINA MUTLAKA UYUN!
Boyayı alıp, evi kendisi boyamak isteyenler hangi detaylara dikkat etmeli?
Türkiye’de boyalar sulandırılarak kullanılıyor. Bu sebeple ambalajların üzerinde yazan kullanım şartlarının iyi okunması, gerekli yüzey hazırlıklarının yapılması, boya rengini seçerken kullanılan ışığa göre rengin değiştiği dikkate alınarak renk seçiminin yapılması, katlar arasında bekleme sürelerine dikkat edilmesi gereklidir. Doğru boyayı doğru araçlarla uygulamak da hem boyanın performansını artırır hem de uygulama kolaylığı sağlar.
SU BAZLI OLANIN FARKI
Su bazlı boya ile yağlı boya arasındaki fark nedir?
Su bazlı boyanın içeriğinde su, yağlı boyada ise sentetik boya vardır. Su bazlı boya iç mekan hava kalitesini korurken solvent bazlı boyaların iyice kuruması, odanın havalandırılması ve zararlı organizmalardan arındırılması gerekir. Türkiye’de solvent bazlı boya parlak ve kolay silinebilir olduğu için bir zamanlar çok popülerdi. Son dönemde ‘X1’ kokusuz, parlak ve su bazlı boyamız ile yağlı boya parlaklığı talep eden müşterilerimize iç mekan hava kalitesini koruyarak silinebilir, dayanıklı boya alternatifleri sunuyoruz.
- İzmir'de silahlı saldırı! 3 polis yaralandı
- Düzce'de "Afet, Güvenlik ve İletişim Stratejileri Sempozyumu" düzenlendi
- Bakan Yerlikaya duyurdu: 110 bin düzensiz göçmen sınır dışı edildi
- Semih Yalçın duyurdu! MHP'de 3 vekilin istifası kabul edildi
- MİT Başkanı Kalın'dan CHP'ye brifing! İşte masadaki konular