1000 TL doğal gaz yardımını kimler alabilir? Çalışanlara doğal gaz yardımı ne zaman verilecek?
Çalışanlara doğal gaz yardımı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre çıkarılan yasa ile çalışanların yakacak giderleri 1000 TL olarak işçilerin maaşlarına eklenecek. Peki, çalışanlara doğal gaz yardımı ne zaman verilecek? 1000 TL doğal gaz yardımını kimler alabilir? İşte milyonlarca kişiyi ilgilendiren doğal gaz yardımına dair detaylar…
Havaların soğuması ile yakacak giderleri hane bütçesinde en büyük alanı kaplarken Hükümetten ‘1000 TL doğal gaz yardımı’ müjdesi geldi. Çıkarılan yasa ile vergi ve SGK primlerinden muaf olacak işverenler, ödemelerin aylık 1.000 TL’ye kadar kısmını işçi maaşlarına ekleyebilecek. İşte çalışanlara doğal gaz yardımı hakkında merak edilen soruların yanıtları...
ÇALIŞANLARA DOĞAL GAZ DESTEĞİ RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI
7420 sayılı Kanunun geçici 1. maddesi ile, işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğal gaz ve diğer ısınma giderlerine (fuel-oil, kömür, odun vb.) karşılık olmak üzere 9 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 7420 sayılı Kanunla çalışanlarla ilgili önemli bir düzenleme yapıldı.
Vergi ve SGK primlerinden muaf olacak işverenler, ödemelerin aylık 1.000 TL’ye kadar kısmını işçi maaşlarına ekleyebilecek. Kasımda yürürlüğe giren düzenleme kapsamında, asgari ücretlinin ve çalışanların maaşlarından kesilen 178,4 TL gelir vergisi ile SGK priminden kesilen 454,6 TL devlet tarafından alınmayacak, toplan 633 çalışan maaşlarına eklenebilecek.
1000 TL DOĞAL GAZ YARDIMINI KİMLER ALABİLİR?
Çalışanlara 1000 TL doğal gaz desteği konusunda inisiyatif işverenin elinde. Her işveren çalışanlarına ödemek zorunda değil, bu destek isteğe bağlı olacak.
Aylık toplam 1.000 TL’yi aşmayan ödemeler istisna kapsamına girecek. 1.000 TL’yi aşan kısım ise gelir vergisi ve SGK primine tabi olacak.
1000 TL DOĞALGAZ DESTEĞİ KAÇ AY DEVAM EDECEK?
1000 TL doğal gaz desteği ödemeler 2023 Haziran ayına kadar devam edebilecek.
DOĞALGAZ YARDIMI NAKİT Mİ VERİLECEK?
AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, çalışanlarına 1000 TL'ye kadar doğalgaz ve elektrik desteği veren firmalara gelir vergisi ve sigorta primlerinde indirim yapılacağını duyurdu.
Doğalgaz ve elektrik desteğiyle hem işverenler hem de çalışanlar rahatlığa ulaşmış olacak. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 Temmuz 2023 tarihine kadar elektrik ve doğalgaz yardımı yapan işverenler vergi indirimi alacak. 1.000 TL’ye kadar yapılan yardımlar bu indirimi kapsayacak.
İşverenler çalışanlarına yemek yardımını nakdi olarak verdikleri takdirde bu ücretin vergisinden istisna tutulacak. Günlük 34 lira (+KDV) olan yemek ücretini işverenler çalışanlarına yemek kartı ile verebiliyorken bu uygulama ile bu bedel 2022 yılı için 51 lira (+KDV) olacak.
DOĞALGAZ DESTEĞİNİN ŞARTLARI NEDİR?
İşverenlerin çalışanlarına elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapacakları ödemelerdeki vergi ve SGK istisnasının şartları ise şu şekilde:
Aylık toplam 1.000 TL’yi aşmayan ödemeler istisna kapsamına giriyor.
İşverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılacak ödemelerin aylık toplam 1.000 TL’ye kadar olan kısmı istisna kapsamında bulunuyor.
1.000 TL’yi aşan kısım ise gelir vergisi ve SGK primine tabi.
Bu ödemelerin çalışanların mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılması gerekiyor.
Bu istisnadan faydalanılabilmesi için, yapılacak söz konusu ödemelerin mutlak suretle çalışanların mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ek olarak yapılması gerekiyor.
Çalışanların ücretinde bir artış oluşturmadan ücret kalemlerinin adı değiştirilerek, bu istisnalardan yararlanılması mümkün bulunmuyor.
İstisna 9 Kasım 2022 – 30 Haziran 2023 tarihleri arasında yapılacak ödemeler için geçerli.
İstisna düzenlemesi süresiz değil, 9 Kasım 2022 tarihinden 30 Haziran 2023 tarihine (bu tarih dahil) kadar yapılan söz konusu ödemeler için bu istisnalar uygulanabilecek.
Bu ödemeler; elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık olarak yapılmalı.
İstisna uygulanabilmesi için, söz konusu ödemenin, işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılması gerekiyor.
- HÜRJET'in ikinci prototipi, gökyüzüyle buluştu
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: UCM’nin kararı adaletin tecellisi bakımından umut vericidir
- Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Dara bölgesi görüntüleri incelenecek
- Bakan Memişoğlu'ndan Yenidoğan çetesi açıklaması: Görevimiz kötüleri ayıklamak ve gerekli cezayı vermektir
- Tahliye olması için cumhuriyet savcısının tehdit edilmişti: Sanık Tuğçe Toptemel savunma yaptı