1000'den fazla Togg yollarda
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, CNN TÜRK’te ‘Hafta Sonu’ programında Hakan Çelik’in sorularını yanıtladı. İşte Bakan Kacır’ın açıklamalarından satır başları...
Bugün Türkiye’nin yollarında 1000’den fazla Togg seyahat ediyor. Bu sayı artacak. 2023 yılında 23 binden fazla Togg yollarda olacak. Togg bir otomobilden fazlası. Şarj istasyonları yaygınlaşmadan elektrikli araçların yaygınlaşması mümkün değil. Yeni bir piyasa kuruluyor. Şarj istasyonlarının 81 ilde kurulması için çalışma başlattık. 81 ilde şarj istasyonları 1780’i aştı. Bu sayı daha da artacak. Şarj istasyonlarıyla ilgili 2030 hedefimiz var, 250 binlere gelmesi lazım. Çok dikkatli bir şekilde bu süreci yönetiyoruz.
SEKTÖRDE BÜYÜK DÖNÜŞÜM
Togg’u kıymetli kılan unsur milli marka olması. Kritik teknolojilerde tam bağımsız olmalıyız. Elektrikli araçlar yaygınlaşacak. Sürücüsüz otomobillerden bahsediyor olacağız. Türkiye, elektrikli araçların öncüsü olmalı. Otomotiv sektörü büyük bir dönüşüm yaşıyor. Elektrikli otomobiller yeni bir fırsat penceresi.
BATARYA FABRİKASI
C sınıfında bir sedan araç 2024 yılının sonunda çıkmış olacak. Bunun peşinden B sınıfı aracı gelecek. 1.5-2 yılda bir yeni modeller piyasada olacak. İhracat çok önemli. Bir fabrikadan bahsediyoruz ama o fabrikanın arkasında Togg’a parça üreten 100 fabrika var. Otomobil fabrikasının yanında batarya fabrikası kuracağız. Biz kuracağımız batarya fabrikasında hücre üretimi de yapacağız. Biz bu batarya fabrikasını teşvik ettik.
YENİ NESİL TREN VE GEMİDE FIRSAT
Biz Paris Anlaşması’nı imzaladık. Elektrikli araçlar çok önemli. Milli elektrikli treni de kendi imkanlarımızla üretiyoruz. Elektrikli gemi üretiminde de Türkiye’nin fırsatları var. Şu anda dünyada en ucuz dönüşümü bulabileceğiniz alan yeşil teknoloji. Küresel ısınmanın etkilerini görüyoruz. Küresel olarak bununla ortak hareket edilmeye çalışılıyor. Biz bu alanda ev ödevimizi iyi yaparsak finansman kaynağı olur. Yeşil dönüşüm artık çok öncelikli.
MİLLİ VE YERLİ ÇİP
Bir otomobilde 1000’den fazla çip var bugün. Küresel pazar çok hızlı büyüyor. Bu gösterilen çip Türkiye’nin üretimidir. Bu çipin kg değeri 388 bin dolar. Çok değerli. Uluslararası anlaşmaya imza attık. Katar’la yeni bir çip üssü kuracağız. Bu önemli bir adım. Çip endüstrisinde milyar dolar seviyesinde bir yatırıma ihtiyacımız var. Bunun için de çok önemli görüşmeler yapıyoruz. Dünyada bir rekabet var. Çip yatırımını rekabetçi kılmalıyız. Cumhurbaşkanımız bizzat bu konuyu takip ediyor. Tasarım kabiliyetini de geliştirmeliyiz.
- Kamu ihalelerinde "yapay zekayla" rekabet analizi yapılabilecek
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Köksüz insan istikametini kaybeder
- Satın aldığı sıfır kilometre ciple 1 ay sonra büyük hayal kırıklığı yaşadığı! Bilirkişiden 'misliyle değişim' kararı
- Türkiye'de eşi benzeri yok! Vücudunun yarısı olmadan yaşıyor
- Scooter'lı Ecem TIR altında sürüklenerek hayatını kaybetti