Ekonomi2 milyon sendikalı memura ikramiye kararı

2 milyon sendikalı memura ikramiye kararı

Paylaş
2 milyon sendikalı memura ikramiye kararı

Memurlara, maaş zammının dışında toplu sözleşme ikramiyesi de ödeniyor. Bu ikramiye daha önce üç ayda bir ödenirken bu yıl her ay ödenecek şekilde düzenlendi.

Bu yılın ilk yarısında geçerli olan aylık ödeme 538 liraydı. Ancak bu ikramiyeyi yüzde 2 barajını geçen sendikaya üye olanlar alabiliyordu. Barajın altında kalan sendika üyeleri daha az alıyordu. 18 Ocak 2024 tarihinde alınan Anayasa Mahkemesi kararı ile ‘yüzde 2 sendika barajı uygulaması’ iptal edilmişti.

Haberin Devamı

ALACAKLARDA AZALMA OLMUŞTU

Bu iptal kararının ardından açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Hizmet kolunda toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde 2’sini üye kaydeden sendikaların üyelerine aylık 538 TL ödeme yapıyorduk. 2 milyonu aşkın memurumuz bu kapsamda ödemeden faydalanıyordu. Bu iptal kararıyla, ikramiyeden yararlanan 2 milyonu aşkın kamu görevlimizin aylıklarında, maalesef 345 TL azalma meydana gelecek” demiş ve bu karara ilişkin yeni adım atacaklarının sinyalini vermişti.

MECLİS’TE YENİ DÜZENLEME YAPILDI

Müjdeli haber dün geldi. Bakan Işıkhan, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen maddeyle sendikalı memurların toplu sözleşme ikramiyesi olarak 641.81 lira alacağını ifade etti. Bu kazanımın CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasıyla iptal edildiğini belirten Işıkhan, “İptal kararı ile ikramiyeden yararlanan kamu görevlilerimizin aylıklarında azalma meydana gelmişti. Biz, emekçilerimizin, memurlarımızın kazanımlarının her zaman yanındayız” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

6 AYDA BİR MAAŞ ZAMMI ORANINDA ARTIYOR

2024-2025’i kapsayan 7. dönem toplu sözleşme kararlarıyla toplu sözleşme ikramiyesinin 6 aylık zam dönemlerinde maaşla aynı oranda artacağı hükme bağlanmıştı. Yani ilk yarıda 538 lira olan ikramiye, memura 1 Temmuz’da yapılan yüzde 19.31’lik zam oranında artırıldı. Böylece yılın ikinci yarısında geçerli olacak ikramiye 641.81 liraya yükseldi. İkramiye 1 Ocak itibarıyla tekrar yükselecek.

EN DÜŞÜK MAAŞ 12 BİN 500 LİRA

En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya çıkarılmasını da içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi de Meclis Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre; yaşlılık, malullük, ölüm aylığı ödenenlere ve hak sahiplerine 10 bin lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı 12 bin 500 liraya yükseltilecek. Maaşı bu yeni tutarın altında kalanlara farkların ağustosta ödenmesi bekleniyor.