20 bin depremzedeye 'Umut' oldu
Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremler sonrasında bölgedeki ihtiyaçları karşılamak için kamu kurumları, iş dünyası, vatandaşlar yani tüm kesimler seferber oldu. Temel ihtiyaçların yanında barınmanın da büyük bir açık oluşturduğu bölgede, kalıcı konutlar inşa edilene kadar konteyner kentler ile bu ihtiyaca cevap veriliyor.
MELTEM KARA / POSTA
Deprem bölgesinde konteyner kent kuran topluluklardan biri de Koç Holding oldu. Holding, topluluk şirketleri ile birlikte AFAD koordinasyonunda Adıyaman, Hatay, İskenderun, Kahramanmaraş ve Malatya’da 5 farklı noktada, yaklaşık 20 bin kişinin yaşayacağı, 5 bin konteynerden oluşan ve sosyal yaşam alanlarıyla öne çıkan ‘Umut Kent’leri kurdu.
6 DAKİKADA 1 MONTAJ
Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu ile birlikte Hatay’da yaşamın başladığı Umut Kent’i ziyaret ettik. Deprem sonrasında temel ihtiyaçları karşıladıktan sonra barınmaya odaklandıklarını anlatan Çakıroğlu, “Ülke genelindeki konteyner arz-talep dengesine etki etmemek adına yurt dışından tedarik yolunu seçtik. Global tedarikçilere hızla ulaştık. Şubat ayı bitmeden ilk konteynerler yola çıkmıştı. Çin’de üretilen konteyner evlerin montajı için Osmaniye’de sıfırdan bir tesis kuruldu ve 6 dakikada bir evin montajı yapıldı. 1.5 milyon kilometreden fazla lojistik operasyonla konteyner evlerin bölgelere sevkiyatı sağlandı” diye konuştu.
‘YIKILMAYAN TEK ŞEY’
Umut Kent projesine başlamadan önce saha araştırması yaptıklarını da belirten Çakıroğlu, “Araştırma sırasında görüşülen bir depremzede; ‘Burada her şey yıkıldı, yıkılmayan tek şey umut’ dedi. Projelerin ismine buradan ilham aldık” dedi. Çakıroğlu, şunları söyledi: “Umut Kent’leri, sakinleri için sadece barınma değil, yaşamla yeniden bağ kurma alanları olarak modelledik. Öncelikli hizmet konularımızı eğitim, istihdam, spor ve sosyal hayata katılım olarak belirledik. Yönetici seviyesinde 4 arkadaşımızı 4 ilden sorumlu yaptık. Umut Kent’lerde yaşam sürdüğü sürece depremzedelerin yanında olmaya devam edeceğiz.”
KLİMA DA BULUNUYOR
Deprem bölgesinde sıcaklık şu an 40 dereceleri aşıyor ve konteynerler içinde klima en büyük ihtiyaç. Bu nedenle Umut Kent’lerde yüksek kapasiteli klimalar kullanıldı. 60 bin mobilya ve 25 bin beyaz eşya ile donatılan kentlerde, her ev tentelerle gölgelendirildi. Ayrıca evlerin yüzde 3’ü engelli dostu tasarlandı. Umut Kent modelini farklı kılacak en temel unsurlardan biri sosyal yaşam alanları oldu. Market, aile sağlığı merkezi, psikososyal destek merkezi, ibadethane, çamaşırhane, kuaför, kafeterya gibi temel hizmet alanları yaratıldı. Okulların yanında ders dışı saatleri de kaliteli kılacak eğitim birimleri, aktivite alanları, kütüphane ve teknoloji sınıfları oluşturuldu. UN Women Türkiye ile işbirliği yapılarak Kadın Dayanışma Merkezleri hayata geçirildi.
5.5 MİLYAR LİRA DESTEK
Koç Topluluğu olarak deprem anından itibaren 1000 kişilik gönüllü ekipleriyle birlikte bölgede yer aldıklarını ifade eden Çakıroğlu, sağlanan finansal desteğin ise 2023 yılı için toplam 5-5.5 milyar lira seviyesinde olduğunu belirtti. Yetişkinlerin iş hayatına geri dönmesinin de önemini vurgulayan Çakıroğlu, “Topluluk şirketlerine, mümkün olabilecek istihdam olanaklarını bölgeye kaydırma çağrısı yaptık. Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya’da çağrı merkezleri açarken, İş Makineleri Operatörü ve Teknisyen Yetiştirme Programları gibi süreçleri hayata geçirdik. Üniversiteli gençlere staj imkanları tanımladık” diye konuştu. Bu kapsamda Hatay’daki Umut Kent’te açılan çağrı merkezinde yaklaşık 20 genç iş imkanı buldu.
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi
- Bakan Memişoğlu, helikopter kazasında hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyede bulundu
- Babasını dövmek için boks öğrendi! Gazetelere 'örnek boksör' diye haber oldu
- MSB duyurdu! Pençe-Kilit bölgesinde silah ve mühimmat ele geçirildi
- Rusya: Harkiv ve Donetsk’te 2 yerleşim birimini ele geçirdik