20 milyar dolarlık uçuran imza! Her uçakta Türkiye'de üretilen bir parça
Milli bayrak taşıyıcı Türk Hava Yolları (THY), Airbus ve Rolls Royce ile uçak ve motor parçalarının Türkiye’de üretilmesi konusunda tarihi bir işbirliğine imza attı. THY’nin küresel havacılık sahnesindeki konumunu güçlendiren bu işbirliğinin, Türk havacılık ekosistemine de yaklaşık 20 milyar dolar katkı sağlaması bekleniyor.
BİLAL EMİN TURAN
Türk Hava Yolları (THY), geçtiğimiz günlerde uçak üreticisi Fransız Airbus ile kesin ve opsiyonlu olmak üzere 355 uçağın alımı konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu. Bu yeni nesil uçakların bazılarında enerji verimliliği sunan Rolls Royce motorları kullanılacak. Yedeklerle birlikte Rolls-Royce’tan alınacak toplam motor sayısı 550’yi bulacak. Bu tarihi siparişler kapsamında dün THY’nin İstanbul’daki genel merkezinde düzenlenen törende, önemli bir işbirliğine de imza atıldı. Türk havacılık ve savunma endüstrisine 20 milyar dolarlık katkı sağlaması beklenen işbirliği kapsamında alınacak motor ve uçak parçalarının bir kısmının Türkiye’de üretileceği açıklandı.
15 YILLIK DÖNEMİ KAPSIYOR
Törende konuşan THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, projenin 15 yıllık bir dönemi kapsadığını belirterek, bu stratejik hamlenin THY’nin küresel havacılık sahnesindeki konumunu güçlendireceğini ve aynı zamanda Türkiye’nin havacılık ve savunma endüstrisindeki gelişimine de önemli katkı sağlayacağını vurguladı. Airbus’ın halihazırda Türkiye’deki 45’ten fazla tedarikçiden ürün ve hizmet aldığını aktaran Bolat, “Bu kapsamda oluşan yıllık iş hacmi 500 milyon dolardan fazladır. 2009’dan bu yana devam eden program kapsamında da Türk havacılık ekosistemine 4 milyar doları aşan katkı sağladık. Yeni işbirliği firmaların teknik kabiliyetini artıracak” diye konuştu.
235 TANE DAHA SATIN ALACAK
THY’nin 2003’te 65 olan uçak sayısının 2023 sonunda 440’a çıktığını söyleyen Bolat, 2033 yılında ise 800 uçağı aşmayı planladıklarını ifade etti. 10 yıllık stratejik planlarına dikkat çeken Ahmet Bolat, şunları söyledi: “300 civarında olan dar gövde uçak sayımızı 550’ye, 120 olan geniş gövde uçak sayımızı da 230 civarına çıkarmayı, 24 olan kargo uçak sayımızı da 44’e çıkarmayı öngördük. Buna bağlı olarak da 600 uçak alımı için üreticilerle görüşmelere başladık. Airbus ile kesin ve opsiyonlu olmak üzere 355 uçağın anlaşmasını tamamladık. Geriye 235 uçak kaldı. Bu konuda hem Airbus hem de Boeing’le müzakere halindeyiz. Boeing’deki üretim sıkıntıları ve kalite problemi sürüyor. Karar verirken acele etmeyeceğiz.”
10 YILDA 144 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, THY’nin Türkiye ekonomisine 56 milyar dolar katkı sağladığını belirterek, “2024 yılı sonunda ise bu katkının 63 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Önümüzdeki yaklaşık 10 yıllık plan kapsamında da katkının 144 milyar dolar olmasını hedefliyoruz” dedi. Uraloğlu ayrıca, “THY, 91 yıllık bilgi birikimi, modern altyapısı ve 440 uçaklık zengin filosuyla bugün neredeyse tüm dünyayı kanatları altına almış bulunuyor” diye konuştu.
‘AL-SAT’ DEĞİL, ‘KAZAN-KAZAN’ İLİŞKİSİ
Stratejik Türkiye İlerleme Programı’nın tanıtım toplantısında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise THY’nin, Airbus ve Rolls-Royce şirketleri ile yeni uçak ve motor alımları kapsamında yapacağı çok önemli bir yerlileştirme ve endüstrileştirme amaçlı üretim anlaşmasına şahitlik etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bolat, “Bu bir ‘al-sat’ ya da ‘sat-al’ ilişkisi değildi. Bu, bir birlikte büyüme, birlikte gelişme, ‘kazan-kazan’ ilişkisi olacaktır” diye konuştu.
AIRBUS’A YERLİ EKİPMAN
Törende konuşan Airbus CEO’su Guillaume Faury ise her Airbus uçağında Türkiye’den bir parça bulunduğuna dikkat çekerek, “THY ile ortaklığımızı en üst seviyeye çıkarmak istiyoruz. Şu ana kadar Türkiye’de parça üretimi ve işbirlikleri kapsamında 4 milyar dolara yakın yatırım yaptık. 2030’a kadar bu tutar 6-7 milyar doları bulacak. Bu kapsamda Türkiye’de parça ve ekipman üretimi gerçekleşecek. Bu, aynı zamanda THY’nin büyümesini destekleyecek. Yetenekli ve kalifiye elaman da yetişmiş olacak. THY tarih yazıyor, geleceği hep birlikte inşa edeceğiz” şeklinde konuştu. Rolls-Royce CEO’su Tufan Erginbilgiç de “Türkiye, Rolls-Royce’un faaliyet alanları içerisinde stratejik açıdan önemli bir pazar. Yapılan ortaklık doğrultusunda potansiyel bir bakım, onarım ve revizyon operasyonunun kurulması ve daha fazla tedarik zinciri çözümleri sağlanması gibi projelerimiz olacak” dedi.
GÖVDEDE YER ALAN HER ŞEYİ ÜRETEBİLİRİZ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da şu bilgileri paylaştı: “Havacılık sanayimizi Türkiye’nin yüksek teknolojide öncü sektörü haline getiriyoruz. Bir yolcu uçağının gövdesinde yer alan tüm parçaları üretme kabiliyetine sahibiz. Tüm yeni nesil yolcu uçaklarında Türkiye’de üretilmiş bir parça mevcuttur. 2012 yılından bu yana havacılık ve uzay sektöründe toplam yatırım büyüklüğü 4 milyar doları aşan 144 yatırım için teşvik belgesi düzenledik.”
- Datça açıklarında 4.7 büyüklüğünde deprem
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şara ile Kasyun Dağı’nda çay içti
- Kar yağışı beklenen iller belli oldu! Yılbaşı için kritik uyarı
- Suriye'ye tarihi ziyaret! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terör örgütü PKK/YPG'ye Suriye'de yer yok
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi