223 milyon dolar borçla aldı 480 milyon dolar ciroya çıktı
2021 yılında 223 milyon dolar borcu olan Batı Anadolu Şirketler Topluluğu’nun yüzde 30’unu 95 milyon dolara alan Çiftay, üç yıl içinde başarı hikayesi yazdı. Şirketin bankalara olan borcu erken ödemelerle 115 milyon dolara indi, cirosu katlanarak 480 milyon dolara çıktı. 40 milyon dolarlık yeni yatırımlar için de düğmeye basıldı.
BİLAL EMİN TURAN
Çiftay Grubu, maden, enerji ve turizm alanında yatırımları olan 4 binden fazla istihdam sağlayan Ankara merkezli bir şirket. Kurucusu merhum Ziya Aydın’ın hayali ise yıllarca çalıştığı çimento sektöründe fabrika sahibi olmaktı. Kendisi göremese de bu hayali üç yıl önce gerçek oldu. Oğlu Sabit Aydın’ın hissedarı olduğu Çiftay, 2021 yılında Batı Anadolu Şirketler Topluluğu’nu satın aldı. Batıçim ve Batısöke Çimento’yu bünyesinde bulunduran Ege Bölgesi’nin önde gelen çimento ve beton üreticisi Batı Anadolu Şirketler Topluluğu, hissedar ve yönetim değişimi sonrası hızlı bir büyümeye imza attı.
6 YIL SONRA İLK KEZ KÂR ETTİ
Topluluk şirketlerinin 223 milyon dolara kadar çıkan döviz borcu, satın almadan sonra 115 milyon dolara kadar gerilerken, Batıçim 2023 sonunda 6 yıl sonra ilk kez kâra geçti. Diğer bir topluluk şirketi Batısöke, 2023 yılını 7 yıl sonra ilk kez kârla kapattı. Geçtiğimiz hafta İzmir’de bir araya geldiğimiz Çiftay Yönetim Kurulu Başkanı ve Batı Anadolu Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gülant Candaş, şirketin başarı hikayesini ve hedeflerini anlattı. Çandaş, “Ziya Bey’in hayali gerçekleşti. Üç yılda İzmir’de başarı hikayesi yazdık” dedi.
DOLAR BAZINDA 2 KAT BÜYÜDÜ
İki yıl içerisinde dolar bazında iki kat büyüyerek 2023 sonunda 480 milyon dolar ciroya ulaştıklarını söyleyen Candaş sözlerine şöyle devam etti: “Yönetime geldiğimiz 2021 yılından bu yana işletme sermayesini güçlendirmeye öncelik verdik. Bu sürede daha verimli çalışan şirketlerimiz, yeniden vadelendirilen borçlarının geri ödemelerini de yapmaya başlarken finansörlerimize olan borçlarımız da belirlenen vade tarihlerinden önce yapılan gönüllü erken ödemelerimizin de katkısıyla azaldı.”
40 MİLYON DOLAR YATIRIM HEDEFİ
Toplam cironun yaklaşık 90 milyon dolarının ihracat gelirinden oluştuğunu belirten Gülant Candaş, Batıçim ve Batısöke çimento fabrikalarının limanlara yakınlığının, Akdeniz havzası ve Atlantik Okyanusu hattındaki pazarlarda gruba rekabet avantajı sağladığını söyledi. 40 milyon dolar yatırım planladıklarına dikkat çeken Candaş, Aliağa Bölgesi’ne 3.5 milyon ton kapasiteli yeni çimento tesisi kurmayı planladıklarını belirterek, “Batıliman’da kapasite artırımı, Batısöke’de atık ısıdan elektrik üretimi, iki fabrikamızda da atıktan türetilmiş yakıt yakma üniteleri yatırımları bunlardan bazıları” dedi.
‘RÜZGAR’ ARKASINDAN ESİYOR
Liman yatırımına özel bir parantez açan Candaş, şu bilgileri verdi: “Bizim limanımız dökme yük limanı ve genel kargo. Şu an için konteyner düşüncemiz yok. Ancak rüzgâr türbinlerinin naklinin sağlanması amacıyla yatırım planımız var. Ege Bölgesi’nde çok ciddi türbin kule ve kanat üretimi yapılıyor. Batıliman’da türbinlerin ayak kısmının yüklemesini yapabiliyoruz. Kanat boylarının çok uzaması sebebiyle kamyonlar limanımıza giremiyorlar. Biz bu yatırımı yaptığımızda çok ciddi rüzgâr türbini kanat ve kule ihracatı yapma imkanına sahip olacağız.”
BATILIMAN HALKA ARZA HAZIRLANIYOR
Nemrut Körfezi’ndeki Aliağa’da bulunan Batıliman’ın 2025 yılında halka arz edilmesinin değerlendirildiğini ifade eden Candaş, şu bilgileri verdi: “Bu sene iskelemizi 100 metre uzattık ve 390 metre iskele boyuna ulaştık. Limandaki yatırımlar ile çok ciddi maliyet avantajı sağlayacak ve ihracat kabiliyetimizi de yukarı çekeceğiz. Liman, bu sene büyük ihtimalle sadece döviz bazlı cirosunu yüzde 20 artıracak.” Alsancak Limanı’nın kruvaziyer limanına dönüşmesi halinde bu limanın öneminin artacağı ifade ediliyor.
30 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR
Batı Anadolu Şirketler Topluluğu’nun ana faaliyet konusu olan çimento ve bağlı ürünler alanında Batıçim, Batısöke ve Batıbeton şirketleri faaliyet gösteriyor. Ayrıca lojistik ve enerji alanında da Batıliman ve Batıenerji şirketleri bulunuyor. 5 şirketin 1.000 kişinin üzerinde çalışanı var. Batı Anadolu Şirketler Topluluğu olarak yıllık toplam 5.8 milyon ton çimento ve 4.3 milyon ton klinker kapasitesiyle Ege Bölgesi’nin en büyük üreticilerinden olduklarını belirten Candaş, “Türkiye çimento sektöründeki iç satışta pazar payımız yüzde 4’ün, ihracatta ise yüzde 8’in üzerinde. 30 ülkeye ihracat yapıyoruz” dedi.
30 HAZİRAN 2024 İTİBARIYLA BATIÇİM’İN ORTAKLIK YAPISI
Çiftay Grubu Yüzde 39.72
İstanbul Portföy Pre-Ipo GSYF Yüzde 11.96
İstanbul Portföy İkinci Serbest Fon Yüzde 6.4
KTLP Limited Yüzde 5.7
Diğer Yüzde 36.22
BETON YOL ÖNERİSİ
Batıçim’de İcra Kurulu Üyesi ve Pazarlama ve Beton Grup Başkanı Selçuk Uçar ise belediyelerle yürüttükleri beton yol projelerine dikkat çekti. Beton yolun avantajını anlayan büyükşehir belediyelerinin bu alanda yatırımlara hız verdiğini belirten Uçar, şunları paylaştı: “Beton yollarda asfalt yollar gibi yüksek bakım maliyeti yok. Beton yolların yama maliyeti asfaltın 6’ıda 1’i kadar. Asfaltta kullanılan Bitüm’in tonu 20 bin TL civarında ve bu madde petrol bazlı olduğu için ithal. Beton ise yüzde 100 yerli bir ürün. Beton yolların ömrü 20 yıl üzerinde. En iyi asfalt yolun ömrü ise 7-10 yıl. Çok kısa süre içinde İzmir’de örnek yol yapacağız.”