Ekonomi 4 milyon emekli çalışmaya devam ediyor

4 milyon emekli çalışmaya devam ediyor

Paylaş
4 milyon emekli çalışmaya devam ediyor

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Mart 2024 verilerine göre, 1 milyon 943 bin 579 emekli, sosyal güvenlik destek primiyle çalışmayı sürdürüyor.

Emeklilerin sadece emekli maaşıyla geçinemediğine işaret eden Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, “Bu resmi rakamların yanı sıra, 2 milyonu aşan kayıt dışı çalışan emekli olduğunu da tahmin ediyoruz. Dolayısıyla gerek kayıtlı, gerekse de kayıt dışı olmak üzere yaklaşık 4 milyon emeklinin çalışma hayatına bir şekilde girdiği görülmektedir” dedi. EYT düzenlemesinin çalışan emekli sayısında etkili olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK DÖRTTE BİRİNE DENK

Yaptığı yazılı açıklamayla emeklilerin dörtte birinin çalışmaya devam ettiğini aktaran Kazım Ergün, şu bilgileri verdi: “En çok kayıtlı çalışan emeklinin yaşadığı illerin başında; 593 bin 399 emekliyle İstanbul gelirken, bunu sırasıyla; 153 bin 877 emekliyle Ankara, 149 bin 701 emekliyle İzmir, 120 bin 783 emekliyle Bursa, 99 bin 547 emekliyle Kocaeli, 77 bin 502 emekliyle Antalya ve 53 bin 285 emekliyle Tekirdağ izledi. Bu arada; Türkiye genelinde erkek emekli çalışanların sayısı; 1 milyon 723 bin 724 iken, kadın emekli çalışan sayısı ise 219 bin 855 olarak açıklandı.”

ALIM GÜCÜ YÜKSELTİLMELİ

Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerek çalışan emekli sayısının 2017 yılından bu yana 2 katından fazla arttığına dikkat çeken Ergün, şöyle devam etti: “SGDP ödeyerek kayıt içinde çalışanlara, ödedikleri bu sigorta primlerinin geri dönüşü olmamaktadır. Oysa ki, TÜED olarak yıllardır, çalışmak mecburiyetinde kalan ve kuruma sigorta ödeyen bu insanlarımıza, bu ödemenin bir şekilde geri dönüşünün sağlanması yönünde çağrılarda bulunduk. Hiç olmazsa, emekli aylıklarına belli bir yansıması olmalıydı. Emekli aylıklarının alım gücü yükseltilmeli, bayram ikramiyeleri reel alım gücünü korumalı, emekliden sağlıkta hiçbir şekilde katkı payı alınmamalı ve en kısa zamanda intibak yapılarak emeklilerin mağduriyeti giderilmelidir.”

Haberin Devamı