5 yaşından itibaren tasarrufu öğreniyorlar
‘Ağaç yaşken eğilir’ atasözü birçok anlamda ailelere yol gösteriyor. Bunlardan biri de tasarruf. Çocukken kazanılan tasarruf bilinci bir ömür boyu rehber oluyor.
Enerjide, gıdada, suda, harcamada bilinçli nesil hem aile bütçesi hem de ülke açısından büyük kazanım anlamına geliyor. Çocuklara tasarrufu sadece anlatarak öğretemeyiz. Onlara örnek olmak ve bizzat uygulama alanları açmak hatta okullarda bunu desteklemek gerekiyor.
YAŞAM BECERİLERİYLE DOLU
‘Doğru Odak Okulları’nın kurucusu eğitimci ve girişimci Begüm Özdoğularlı Pandır bu konuda örnek uygulamalarla dikkat çekiyor. Pandır, çocukların küçük yaşlardan itibaren kendi kendine yetmeyi ve tasarruf ekonomisini öğrenerek hayata hazırlanmalarını amaçlayan özel bir okul modeli geliştirdi. Okulda öğrenciler, eğitim süreçlerinde yalnızca teorik bilgiyle değil, yaşam becerileriyle de donatılıyor.
HEM ÜRETİP HEM SATIYORLAR
Kendi tarlalarında üretim yapan çocuklar, yetiştirdikleri mahsullerden hem kendileri faydalanıyor hem de bu ürünlerin fazlasını pazarlayarak ekonomik deneyim kazanıyorlar. Pandır, “Çocuklar, ürettikleri ürünleri pazarda satarak hem para yönetimi hem de tasarruf alışkanlıkları kazanıyor. Bu süreçte, matematik ve ekonomi bilgilerini pekiştiren öğrenciler, yaşam boyu ihtiyaç duyacakları finansal okuryazarlığı öğreniyor” diyor.
BAŞKA NELER YAPIYORLAR?
iler kendi elbiselerini tasarlayıp dikiyor.
Hamur açmayı, yemek yapmayı ve bunları arkadaşlarıyla paylaşmayı öğreniyorlar.
Balıkçılarla ağ örüyor, sanayide çalışan bir kadının deneyimlerini yaşıyorlar.
Kağıt havlu yerine kendi diktikleri havlular, sıvı sabun yerine kendi yaptıkları sabunlar kullanılıyor.
Pazarda satış yaparak para yönetimi ve matematik becerilerini geliştiriyorlar.
DÖNGÜSEL EKONOMİ MODELİ ÜLKESİNİ DEĞİŞTİREN DAHİ VAR
Süt ve yumurta okulun bahçesindeki hayvanlardan elde ediliyor. Öğrenciler sabunlarını ve havlularını dahi kendileri üretiyor. İşlenmiş gıdaların kesinlikle yer almadığı okulda kantin de bulunmuyor. Döngüsel ekonomi için de örnek bir uygulama olan bu okulda, üretilen mahsuller, okulun 300 yıllık tarihi ambarında saklanıyor ve gıda güvenliği bu yöntemle sağlanıyor. Ambar ve sığınaklarında 6 ay yetecek kadar gıda ve ekipman hazır tutuluyor.
Begüm Özdoğularlı Pandır, bu eğitim modelinin tüm Türkiye’ye yayılmasının ülke ekonomisi için de çok faydalı olacağını vurguladı.
ÜLKESİNİ DEĞİŞTİREN DAHİ VAR
5 kıta ve 20 ülkeden öğrencinin bu okulda eğitim gördüğünü belirten Begüm Özdoğularlı Pandır, “Çocuklarını bu okula gönderebilmek için Türkiye’ye taşınan aileler var” diye konuştu. Pandır’ın hedefi, çocukların her türlü zorluğa hazırlıklı, dayanıklı ve kendi kendine yetebilen bireyler olarak hayata atılmasını sağlamak. Akran zorbalığının yer bulamadığı, dayanışma ve üretkenliğin ön planda olduğu bu sistem, gelecek nesilleri bilinçli bireyler olarak şekillendiriyor.
- Edirne Valiliği duyurdu! Motokuryelerin trafiğe çıkışı yasaklandı
- Soğuklar çöktü, tezgahlar hareketlendi! Fiyatlar düştü, vatandaşlar akın akın alıyor
- Amasya'da göçük altında kalan 2 işçi hayatını kaybetti
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan diplomasi trafiği
- 'Afetler devam edecek' deyip duyurdu: Öngörülen artış değerine erişmiş durumdayız