Ekonomi544 bin kişiye her ay 9 bin 77 lira evde bakım parası

544 bin kişiye her ay 9 bin 77 lira evde bakım parası

Paylaş
544 bin kişiye her ay 9 bin 77 lira evde bakım parası

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, evlerinde bakılan tam bağımlı vatandaşlar ve ailelerine yönelik evde bakım yardımları hesaplara yatırmaya başladıklarını belirterek, “Hali hazırda 544 bin vatandaşımız evde bakım yardımından yararlanıyor. Bu ay toplam 4.9 milyar lira evde bakım yardımını hesaplara yatırıyoruz” dedi.

6 AYDA BİR GÜNCELLENİYOR

Haberin Devamı

Evde bakım yardımı 2006 yılında hayata geçirilmişti. Bu yardım, engellilerin yaşadığı ortamdan ayrılmadan, ailesi veya yakınlarıyla birlikte yaşayarak aile birliğinin korunmasına ve güçlenmesine destek oluyor. Evde bakım yardımı kapsamında hak sahibi kişilere aylık 9 bin 77 lira ödeme yapılıyor. Bu tutar 6 ayda bir memur maaş zamlarına paralel artıyor.

KİMLER YARARLANABİLİR?

Evde bakım parası alınabilmesi için engellinin en az yüzde 50 ve üzerinde bir oranla engeli olduğunun sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi gerekiyor. Raporda ‘ağır engelli’ ibaresi mutlaka yer almalı. Hasta ve muhtaçlık durumunda da kişinin yeme, içme, tuvalet ve banyo gibi zorunlu ihtiyaçlarını tek başına yerine getirip getiremediğine bakılıyor. Rapor dışında gelir durumu da önemli. Hanedeki kişi başına gelir kriteri şu anda 11 bin 334 lira. Evde bakım parası için rapor almadan önce ikamet edilen yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlüğüne veya varsa ilçe müdürlüklerine başvuru yapılmalı.

Haberin Devamı