58 milyar metreküplük keşif müjdesi! 1 trilyon dolarlık doğal gaz rezervi
Karadeniz’de 2020 yılında 320 milyar metreküplük doğalgaz bulan, ardından bu keşfi 540 milyar metreküpe çıkan Türkiye’ye yeni bir müjde daha geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih sondaj gemisinin 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervi daha keşfettiğini, 540 milyar metreküplük rezervin de revize edilerek 652 milyar metreküpe ulaştığını açıkladı. Türkiye’nin toplam 710 milyar metreküplük keşfinin uluslararası piyasalarda karşılığı 1 trilyon dolar oldu.
Türkiye, enerji bağımsızlığı için attığı adımların meyvelerini toplamaya devam ederken, enerjide merkez olma yolunda tam gaz ilerliyor. 21 Ağustos 2020’de Karadeniz’de 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi bulunmuş, devamında yeni keşifler daha açıklanarak, bulunan doğalgaz rezervi miktarı 540 milyar metreküpe ulaşmıştı. Yılın son Kabine Toplantısı’nda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni bir keşif ile daha önce bulunan rezervin güncellenmesinin müjdesini verdi.
ÇAYCUMA SAHASINDA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli doğalgazı 2023’te millete sunmak için gece gündüz çalıştıklarını belirterek, “Fatih sondaj gemimiz, 29 Ekim günü Çaycuma 1 sahasında yeni sondajına başladı. Ekiplerimizin 7 gün 24 saat esasıyla yürüttüğü yoğun çalışmalar neticesinde yeni bir müjdeyi paylaşmanın gururunu yaşıyoruz. Fatih sondaj gemimiz, Çaycuma 1 sondajında 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfetti. Bu rakamın yukarı yönlü revize edilmesini bekliyoruz” açıklamasını yaptı.
710 MİLYAR METREKÜP
Doğalgazda bir de yeniden değerleme müjdesi paylaşan Erdoğan, şunları söyledi: “Dünyanın alanında en yetkin ve güvenilir rezerv değerlendirme şirketi sahada açtığımız 13 kuyunun 3 boyutlu modellemelerini çıkarttı. Detaylı analiz neticesinde daha önce ilan ettiğimiz 540 milyar metreküp rezervimiz 652 milyar metreküp olarak revize edildi. Böylece yeni keşifle birlikte rezervimiz 170 milyar metreküp daha artarak toplamda 710 milyar metreküpe ulaştı. Bugünkü rakamla uluslararası piyasalarda karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır.”
GAZIN GAZLA REKABETİ
Akdeniz’deki keşif çalışmalarına da ağırlık verileceğini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: “7 uluslararası boru hattı, 2 yeraltı doğalgaz depolama tesisimizle enerjide merkez ülke olmak için gereken tüm imkana sahibiz. Türk Akım Trakya’ya gelecek. Oradan da Batı’ya bizden gidecek. Rusya ile işbirliğimizde bu adımı atacağız. Amacımız ülkemizde gazın gazla rekabet edeceği pazar olacaktır. 41.3 milyar dolar ithalatın önüne geçerek bu kaynağı milletimizin diğer alanlardaki ihtiyaçları için kullandık, genişleterek devam edeceğiz.”
Karadeniz’deki doğal gaz rezervimiz, yeniden değerleme çalışmaları ve Fatih Sondaj Gemimizin Çaycuma-1’deki 58 milyar metreküplük yeni keşfiyle 170 milyar metreküp artarak toplam 710 milyar metreküpe ulaştı.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) December 26, 2022
Ülkemize, milletimize hayırlı olsun. #MüjdelerOlsun 🇹🇷 pic.twitter.com/CgniVUikpQ
PETROLDE HEDEF 100 BİN VARİL
Petrol rezervinden de söz eden Erdoğan, “Son 20 yılda yaptığımız yeni keşifler, üretim artışlarıyla ham petrol rezervimize 635 milyon varillik ilave sağladık. Adana ve Gabar Dağı’nda günlük ilave 6 bin 500 varil petrol üretimine başladık. Özel ve kamu günlük yurt içi petrol üretimimiz 80 bin varile ulaştı. Önümüzdeki yıl yurt içi üretimimizi 100 bin varile çıkarmayı hedefliyoruz. Nihai amacımız petrol ve doğalgazda dışa bağımlılığımızı kırarak Türkiye’nin enerji bağımsızlığını ilan etmektir” diye konuştu.
EYT'Yİ YAKINDA TAMAMLIYORUZ
Emeklilikte yaşa takılan (EYT) milyonların gözü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine sonrası yapacağı açıklamadaydı. EYT’de geçerli olacak formülün, yeni bir yaş şartının olup olmayacağının ve diğer detayların bu toplantıda netleşmesi bekleniyordu. ''Çalışanlarımızın emeklilikle ilgili beklentilerini karşılayacak hazırlığı yakında tamamlıyoruz'' diyen Erdoğan, ''İnşallah bu meselesi de yılbaşından önce arzumuz gündemden çıkartmaktır'' açıklamasını yaptı.
GÜBREDE FİYAT SABİTLEMESİ
Erdoğan, çiftçiye de önemli mesajlar verdi. Çiftçinin en önemli girdi maliyeti olan kimyevi gübre ve karma hayvan yemi fiyatlarında indirim yapıp fiyat sabitlemesine gittiklerini açıklayan Erdoğan, “İlkbahar döneminde yoğun olarak kullanılan kimyevi gübre çeşitlerinde yüzde 13’e varan indirim uygulanacak. Aynı şekilde karma yemde de yüzde 5’e varan indirim yapılacak. En az bunun kadar önemlisi gübre ve yem fiyatlarını nisan sonuna kadar sabitliyoruz” dedi.
600 ÜRÜNDE EN UCUZ FİYAT
Erdoğan, tüketicilere de müjde verdiğini belirterek, “Tarım Kredi’nin 2 bin 170 hizmet noktasında 600 çeşit ürün en ucuz fiyatla satışa sunulacak” dedi. Erdoğan ayrıca, ocak ayının ilk haftasında 3 milyon hak sahibine yapılacak 13 milyar liralık aile destek ödemesini yılbaşından önceye çektiklerini açıkladı.
ENFLASYON 2024’TE TEK HANE
Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan diğer başlıklar özetle şöyle: Asgari ücreti 8 bin 507 lira olarak ilan ettik. Ülkemizin kazancını, zenginliğini çalışanlar başta olmak üzere milletimizin her kesimine yansıtmakta kararlıyız. İnşallah memur ve emekli maaş artışlarını da bu anlayışla yapacağız. Amacımız bir sonraki yıl yani 2024’te ülkemizi yeniden tek haneli enflasyon rakamlarına kavuşturmaktır. Girdi maliyetlerindeki artışların üstünde fiyatlandırmalar yaparak fırsatçılık peşinde koşanları asla affetmeyeceğiz. Fırsatçılar bizim gözümüzde günübirlik yüksek kazanç uğruna kendilerinin de içinde bulunduğu Türkiye gemisini delmeye çalışan haramzadelerdir, ahlaksızlardır, namussuzlardır. Yılbaşından itibaren hızla aşağı inecek enflasyonun yıl sonunda yüzde 30’un altına gerileyeceğini ümit ediyoruz.
- Özel bakım merkezinde otizmli 9 yaşındaki çocuğa şiddet iddiası
- Narin cinayetinde 'Çok önemli' delil Ulusal Kriminal'de! 4 soruya cevap aranacak
- Gece yarısı deprem oldu, Naci Görür hemen uyardı: Çok daha büyük deprem üretebilir
- Hortum Antalya'yı yıktı geçti! Gün ağarınca zarar ortaya çıktı
- 'Uçan öğretmen Gülsena' öğrencilerin derslere ilgisini arttırdı