5G'ye yerli ve milli ürünlerle geçiş
Mobil iletişimde 4.5G’ye göre 10 kata kadar daha hızlı veri aktarımı sağlayan 5G teknolojisi, İstanbul Havalimanı dahil Ankara, İzmir, Edirne ve Kocaeli’ndeki 25 lokasyonda denendi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Abonelerin ortalama veri indirme hızları saniyede 1 gigabit ve gönderme hızları ise saniyede 90 megabit. Yani internet hızımız adeta uçuyor. 5G ile ülkemize, dünyayla rekabet edecek hızı sunmak ve anteninden çekirdek şebekesine kadar tüm ürünlerin yerli ve milli imkanlarla geliştirmek için çalışıyoruz” dedi.
MİLYONLARCA İŞ FIRSATI DOĞACAK
Bakan Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) düzenlenen 5G mobil haberleşme altyapısının geliştirme projelerinin lansman törenine katıldı. Uraloğlu, “5G ağlarının, ekonomik değerde trilyonlarca dolar ve milyonlarca iş fırsatı yaratacağı aşikar. İstanbul Havalimanı’nda 5G hizmetinin sunulması için BTK tarafından 3 mobil işletmeciye izin verildi. Ülkemiz, dijitalleşme konusunda attığı adımlarla geleceğin lider ekonomilerinden biri olmaya doğru emin adımlarla ilerliyor. Mobil haberleşme altyapısı için gerekli yazılım ve donanım ürünlerinin geliştirilmesini istiyoruz” diye konuştu.
200 MİLYON TL’LİK DESTEK PROGRAMI
‘5G Mobil Haberleşme Altyapısının Geliştirme Projelerinin Desteklenmesi Amacıyla Çağrı Programı’ adı altında 5G çağrısı yaptıklarını da anlatan Bakan Uraloğlu, şunları söyledi: “Bu çağrımızla, Ar-Ge desteği verilecek projeler ile yerli ve milli üretimin teşvik edilmesi, ileri teknoloji ürünlerde dışa bağlılığın azaltılması ve haberleşme alanındaki Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesini amaçladık. Çağrı programı ile toplam 200 milyon TL’lik destek verilmesini planladık. Tam 14 firma ile Ar-Ge desteği çağrımıza ilişkin tüm süreçleri tamamladık ve projelerimize 1 Ekim 2023 tarihinde başladık.”