70 astronot Bursa'ya çıkarma yaptı
Bursa, dünyanın en büyük uzay ve havacılık etkinliklerinden birine ev sahipliği yaptı. 70 astronotun katıldığı etkinlikte Türkiye’nin uzaya çıkacak iki yolcusu Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever de hazır bulundu. ABD’li ünlü astronot Victor Glover ve Rus Kozmonot Anatoly Ivanishin POSTA’ya özel açıklamalarda bulundu.
Dünyaca ünlü 70 astronot, Uzay Keşifleri Derneği’nin düzenlediği Planetary Congress (Gezegen Kongresi) için Bursa’ya çıkarma yaptı. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘İstikbal Göklerdedir’ teması ile gerçekleşen ve 29 Eylül’e kadar devam edecek kongrede uzay ve havacılık ile ilgili son teknolojiler, bu alandaki dijital dönüşümler, uzay ekonomisi ve ayda yeni yaşam düzeni gibi pek çok konular ele alınacak. Etkinlikte, Türkiye’nin uzaya çıkacak iki yolcusu Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever de hazır bulundu.
YERLİ EĞİTİM MERKEZİ
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) Türkiye’nin uzay ve havacılık temalı ilk interaktif eğitim merkezi GUHEM ve Bursa Business School ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da önemli açıklamalarda bulundu. Kacır, bilim ve teknolojiyi toplumla buluşturmak amacıyla Türkiye’nin dört bir yanında bilim merkezlerini hayata geçirdiklerine dikkat çekerek, “GUHEM bu alanda en iyi örnek. GUHEM Türkiye’nin uzay ve havacılık temalı ilk bilim merkezi. Türkiye’yi uzay ve havacılık konusunda daha da ileriye taşıyacak, geleceğin astronotlarının, bilim insanlarının, pilotlarının, mühendislerinin yetiştirilmesine katkı sağlayacak bir bilim merkezi” dedi.
ANTALYA İÇİN BÜYÜK GİRİŞİM
Milli Uzay Programı’nın başarıya ulaşması için uluslararası işbirliklerinin de kritik rol oynadığının farkında olduklarına vurgu yapan Bakan Kacır, şöyle devam etti: “Uluslararası Uzay ve Havacılık Kongresi’nin (IAC) 2026’da Antalya’da düzenlenmesi için de adaylık sürecindeyiz. Uzayın tüm dünya için etkin ve faydalı kullanımı adına barış ve işbirliği namına ‘Türkiye olarak uzayda biz de varız’ diyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘İstikbal göklerdedir’ sözlerini motto olarak, tema olarak kabul ettiğimiz bu etkinliğin düzenlenmesini sağlayan başta Uzay Kaşifleri Derneği ve Bursa Sanayi ve Ticaret Odamız olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.”
UZAY TEKNOLOJİSİNDEN HERKES YARARLANMALI
Dünyanın teknolojik tekellere değil işbirliklerine ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Kacır, şu noktalara vurgu yaptı: “İnsanlığın kutuplaşmaya değil, birlikte çalışmaya ihtiyacı var. Hiç kimseyi geride bırakmadan herkesin hem uzay teknolojilerinden yararlanmasını sağlamak hem de teknoloji geliştirme kabiliyetlerine erişimini kolaylaştırmak zorundayız. Bugün biz Türkiye olarak milli altyapılarımız, yeteneklerimiz, yetişmiş insan kaynağımızla uzayın barışçıl ve adil kullanımına katkı sunmaya hazırız.”
MİLLİ TEKNOLOJİ GÜÇLÜ SANAYİ
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da “Gerek GUHEM, gerekse uzay, havacılık ve savunma alanında hayata geçirmiş olduğumuz projeler neticesinde artık stratejik alanlarda da adından söz ettiren bir Bursa var. Astronotlar, kozmonotlar; alanında uzman bilim insanları ve ülkemizin ilk uzay yolcuları ile bir arada gerçekleştirdiğimiz bu önemli etkinlik yıllar önce ortaya koyduğumuz vizyonun ne kadar doğru ve önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi” diye konuştu.
ABD’Lİ ASTRONOTTAN TÜRKİYE’YE ÖVGÜ
Etkinlikte POSTA’nın sorularını yanıtlayan ABD’li ünlü astronot Victor Glover ise Türkiye’nin uzay ve havacılık alanında büyük bir vizyonu olduğunu belirterek, “Bu organizasyonu yapmak ve uzaya gidecek iki kişiyi belirlemek bunun bir göstergesi. Bu kişiler şu an buradaki astronotların uzay ve ay tecrübelerinden yararlanacaklar. Burada üst düzey katılımın olması Türkiye’nin gelecek beş yılda ne kadar etkili işler yapacağının göstergesi. Türk insanı gururlanmalı” dedi.
AYA GİDECEĞİM
Glover, uzay istasyonunda daha önce 160 gün kaldığını belirterek, orada sahip olabildikleri teknolojilerle ilgili şöyle konuştu: “Sizler sadece dışarıdan uzay aracını görüyorsunuz ama içerideki yazılım her şeyi yapıyor. Özel bilgisayarlar var ve görüntülü görüşme yapabiliyoruz. Kısa süre sonra aya gideceğim ve oradan dünyayı çekecek olmak heyecan verici.”
YUKARIDAN ÜLKENİZİ GÖRMEK MUHTEŞEM
Rus Kozmonot Anatoly Ivanishin de Türk ailelerinin uzay ve havacılık konusunda çocuklarını teşvik etmesi tavsiyesinde bulunarak, “Bu etkinlik, iyi bir fırsat” dedi. Uzaya çıktıktan sonra en keyif aldıkları şeyin yukarıdan ülkelerine bakmak olduğunu belirten Ivanishin, uzayda internet kullandıklarını söyleyerek, “Bize özel uygulama yazılımları var. Bu sayede maillere bakıp, arkadaşlarla haberleşiyoruz” dedi.