99'uncu yılında 1.9 trilyonluk büyüklüğe erişti
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, bankanın 99’uncu kuruluş yıl dönümü dolayısıyla hem banka özelinde hem de bankacılık sektörüne ve ekonomiye dair açıklamalarda bulundu. İş Bankası’nın 26 Ağustos 1924’te 1 milyon lira sermaye, 2 şube ve 37 kişilik bir kadroyla kurulduğunu hatırlatan Aran, birinci sene sonundaki mevduatın 2.5 milyon lira, kredi büyüklüğünün 953 bin lira, kârlılığın ise 17 bin 405 lira olduğunu belirterek bankanın, bugün 1.9 trilyon TL’yi aşan aktif büyüklüğüyle Türkiye’nin en büyük özel bankası olduğunu söyledi.
İLK SIRADA YER ALIYOR
1.3 trilyon TL’lik kredi büyüklüğü, 208 milyar TL öz kaynak, 1.3 trilyon TL mevduat hacmiyle Haziran 2023 itibarıyla özel bankalar arasında ilk sırada yer almaya devam ettiklerinin altını çizen Aran, “Bunlar, 99 yılın nasıl geçirildiğinin rakamsal göstergeleri. Rakamlar tek başına bir şey ifade etmiyor. Ama özel bankalar arasında saydığım tüm rakamların hepsinde birinci sırada olmak çok şey ifade ediyor. Siz eğer kurucunuz Atatürk’ün o günkü Cumhuriyet şartlarında kıt kanaat koyduğu sermayeyi buralara getirebilmişseniz ve dışarıdan bir sermaye desteği olmadan bütün bunları başarabildiyseniz bu, işinizi, kurucunuzun mirasına sahip çıkarak yaptığınızı gösteriyor” dedi.
KALKINMA PROJELERİNE KATKI
Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması için hayati önemi bulunan altyapı ve enerji projelerinin finansmanı için öncü rol üstlendiklerini belirten Aran, İş Bankası’nın bugüne kadar yaklaşık 5 milyar dolar nakdi kaynağı sadece kredi verenlerden biri olarak değil konsorsiyum lideri olarak özel sektörün otoyol, köprü, tünel, şehir hastanesi, konteyner limanı, gaz ve elektrik dağıtım altyapısı gibi yatırımları için tahsis ettiğini söyledi. Aran, bankanın aynı zamanda çok sayıda yabancı finansörün de Türkiye’ye uzun vadeli fon sağlamasına imkan oluşturduğunu vurguladı.
MERKEZ BANKASI’NA DESTEK
değerlendirmelerde de bulunan Aran, yeni ekonomi yönetiminin kırılganlıkların farkında olduğunu ve bunları en iyi şekilde yönetmeye çalıştığını belirterek, “Bu süreçte destek olmak ve işleri kolaylaştırmak gerekiyor” dedi. Türkiye’de parasal sıkılaşmanın yeni başladığını, bunun kademeli olmasını çok kıymetli bulduğunu ifade eden Aran, sıkılaşmanın devam edeceğini, ocak ayı gibi enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınmasıyla parasal sıkılaşmanın da sonuna gelinebileceğini kaydetti. Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın göreve geldikten sonra gerçekçi bir tablo sunduğunu, kararlı bir tutum ve duruş sergilediğini ifade eden Aran, “Analizleri, tespitleri, kararları, kararların dozu gayet isabetli” diye konuştu.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dünyaya çağrı: Gazze'de kalıcı ateşkes sağlanmalı
- Okul servisindeki intihar ve cinayetin altından ‘yasak aşk’ çıktı
- Yenidoğan çetesinden ilk itiraflar: SGK’dan daha fazla para almak için
- Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Zirvesi'ne katıldı! Resmi törenle karşılandı
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nde