EkonomiA'dan Z'ye sosyal destekler

A'dan Z'ye sosyal destekler

Paylaş
A'dan Z'ye sosyal destekler

Devlet, dar gelirlilere, engellilere, yaşlılara, hastalara, doğum yapanlara, eşi vefat edene birçok alanda destek oluyor. Bu vatandaşların bütçesine katkı sağlayabilmek için farklı başlıklar altında ödemeler yapılıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, vatandaşların sosyal hizmetler ile yardımlara hızlı ve doğru ulaşabilmesi için ‘Hizmetler Başvuru Rehberi’ hazırladı. Rehber kapsamında bazı sosyal yardımların detaylarını ve başvuru şartlarını derledik...

24 AYLIK ÖDEME

Haberin Devamı

Türkiye Aile Destek Programı kapsamında aylık 850-1.250 TL arasında 24 aya varan nakdi yardım sağlanıyor. Çocuk sayısına göre 350-650 TL arasında çocuk destek bileşeni ödemesi yapılıyor. Programa memurlar, noterler, muhtarlar, yurtdışında çalışanlar ve özel sandıklar kapsamındaki kişiler hariç olmak üzere tüm çalışanlar ve emekliler başvurabiliyor. Hane içindeki kişi başına düşen aylık geliri, net asgari ücretin üçte birinden az (5.667,37 TL) olan haneler faydalanabiliyor. E-Devlet aracılığıyla ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na giderek başvuru yapılabilir. Kimlik belgesi yeterli oluyor.

EŞİ VEFAT EDEN KADINLAR

Aylık 1.000 TL olmak üzere 2 ayda bir nakdi yardım yapılıyor. Hane içinde sosyal güvenceli bir bireyin bulunmaması ve son resmi nikahlı eşi vefat etmiş olan kadınlar faydalanabiliyor. E-Devlet aracılığıyla ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na giderek kimlik belgesiyle başvurulabilir.

Haberin Devamı

İŞE YÖNLENDİRME

Aylık net asgari ücretin en fazla yüzde 10’una (1.700 TL) kadar işe yönlendirme yardımı ile brüt asgari ücretin üçte biri (6.667,50 TL) kadar işe başlama yardımı yapılıyor. İşe yönlendirme yardımından çalışabilir durumda olan sosyal yardım yararlanıcıları İŞKUR’a kayıt yaptırarak faydalanabiliyor. İşe başlama için ise sosyal yardım alan kişinin iş görüşmesine gitmesi ve işe kabul edilmesi durumunda gereken yol masrafı, sağlık raporu, fotoğraf vb. giderler için yardım veriliyor.

DOĞALGAZ YARDIMI

İkamet edilen bölgenin iklim koşullarına göre ısıl harita temel alınarak aylık 188 TL–438 TL arasında ekim-mayıs ayları dahil olmak üzere 8 ay destek sağlanıyor. Ödemeler 2 ayda bir tek aylarda yapılıyor. Hane içinde kişi başına düşen aylık gelirin net asgari ücretin üçte birinden az olması (5.667,37 TL) durumunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’nca belirlenen haneler faydalanabiliyor. E-Devlet aracılığıyla Sosyal Yardım Başvuru Hizmetine giriş yaparak başvuru yapılıyor. Başvuru sonrası kimlik belgesi ve doğalgaz faturasını Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na ibraz etmek gerekiyor.

Haberin Devamı

GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMLERİ

Sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi vatandaşların Genel Sağlık Sigortası primi (800,10 TL) ödenerek ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlandırılıyorlar. Sağlık güvencesi olmayan ve aile içindeki kişi başına düşen geliri brüt asgari ücretin üçte birinden (6.667,5 TL) az olanlar faydalanabiliyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na kimlik ile giderek başvuruluyor.

ÖĞRENCİLER

MEB’in taşımalı eğitim sistemi dışında kalan ilk ve ortaöğretim öğrencilerine taşıma, yemek, iaşe ve barınma ihtiyaçlarına yönelik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından ihtiyaca göre belirlenen tutar ve şekilde (nakdi/ayni) destek sağlanıyor. Sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi haneler ile sosyal güvencesi olan ancak hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin üçte birinden (5.667,37 TL) az olan hanelerden uygun bulunanlar faydalanıyor. e-Devlet aracılığıyla ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na kimlik ile giderek başvurulabilir.

Haberin Devamı

65 YAŞ AYLIĞI

65 yaşını doldurmuş, sosyal güvenceli olmayan ve kurumsal bakım altında bulunmayan, kendisi ve eşi dikkate alınmak suretiyle kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin üçte birinden (5.667,37 TL) az olanlara veriliyor. Aylık 4.181,63 TL nakdi yardım sağlanıyor. E-Devlet aracılığıyla ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na giderek başvurulabilir. Kimlik yeterli.

ENGELLİLER

Yüzde 40-69 arası orana sahip engelliler için aylık 3.338,06 TL, yüzde 70 ve üzeri orana sahip engelliler için aylık 5.007,08 TL nakdi yardım sağlanıyor. Sağlık kurulu raporuna sahip olan, sosyal güvenceli olmayan ve kurumsal bakım altında bulunmayan, hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin üçte birinden (5.667,37 TL) az olan engellilere veriliyor. E-Devlet aracılığıyla ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’ndan başvuru yapılıyor. Kimlik ve sağlık kurulu raporu gerekiyor.