Adım adım 60 milyar dolar! Turizmin altın yılı
Turizm sektörü son iki yıldır rekordan rekora koşuyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un verdiği bilgiye göre; turizm gelirleri 2023 yılında 54.3 milyar dolara, ziyaretçi sayısı 56.7 milyona çıktı. Aynı dönemde gecelik kişi başına harcama 99 dolarlık tarihi seviyeye ulaştı. 2024 hedefi ise 60 milyon ziyaretçi, 60 milyar dolar gelir ve 106 dolarlık gecelik kişi başı harcama. Yeni pazarlar, tarihi ve kültür projeleriyle sezonun 12 aya yayılacak olması bu hedeflere ulaşmada büyük katkı sağlayacak.
BİLAL EMİN TURAN
Turizmde pandemiden önceki 2019 yılında rekorlar kırılmıştı. Turizmin altın çağı olarak nitelendirilen o dönemde 51.7 milyon turist gelmiş ve turizm gelirleri de ilk defa 34.5 milyar dolara ulaşmıştı. Ancak Mart 2020 itibarıyla patlak veren pandemi, sektörü 2022 yılına kadar olumsuz etkiledi. 2022, sektör adına pandemiden çıkış yılıydı. Gelirde ve turist sayısında pandemi öncesine dönüldü. Ziyaretçi sayısı 51.4 milyona, gelir ise 46.5 milyar dolara ulaştı. 2023’e aynı motivasyonla başlayan sektör, şubattaki deprem felaketi, mayıstaki seçim belirsizliği ve ekimdeki İsrail-Filistin savaşı kaynaklı Ortadoğu belirsizliğiyle karşı karşıya kaldı.
5.7 MİLYAR DOLARLIK ARTIŞ HEDEFİ
Tüm sınanmalara rağmen Türkiye turizm sektörü 2023 yılını rekorlarla kapatırken, 2024 yılına da yeni hedeflerle yelken açtı. Sektördeki gelişmeleri ve hedefleri dün Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen toplantıda paylaşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, şunları söyledi: “Geçen yıl 56.7 milyon ziyaretçi, 54.3 milyar dolar gelir, 99 dolarlık kişi başı harcama ile rekor kırdık. Kişi başı gecelik harcamalar 2017 ile 2023 arasında yüzde 53 artışla 65 dolardan 99 dolara yükseldi. Turizm gelirimiz yüzde 17 arttı. 2024 yılında 60 milyon ziyaretçi, 60 milyar dolar gelir, 106 dolar kişi başı gecelik gelir öngörüyoruz.”
ARKEOLOJİDE TARİHİ ADIM
2021’de 670 olan arkeolojik kazı çalışma sayısının, 2023’te 720’ye çıkarıldığını belirten Ersoy, “2024’te 750’ye, 2026’ya kadar 800’e çıkarılması hedefleniyor. 162 yıl önce yabancı hocalarla başlatılan ve bugün sayısı 32’ye ulaşmış olan yabancı kazı başkanlıklarının tamamına koordinatör Türk kazı başkanları atandı” dedi.
UZAK PAZARLARDA BÜYÜYECEK
2024’te klasik pazarlardaki büyümenin süreceğini belirten Bakan Ersoy, “Yeni pazarlara da odaklanacağız” dedi. Kuzey Amerika’da ABD ve Kanada, İskandinav ülkelerinden İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya, Asya-Okyanus’ta ise Çin, Hindistan ve Avustralya pazarlarında 2024’te büyüme hedeflediklerine işaret eden Ersoy, “Uzak destinasyonlar turizmin gelişmesi açısından çok önemli. Bu noktalardan ülkemize gelen turistler daha uzun süre kalıyor” bilgisini paylaştı.
GECE MÜZECİLİĞİ OTELDEN ÇIKARACAK
Efes, Hierapolis, Patara ve Side antik kentlerini ‘Gece Müzeciliği’ kapsamında aydınlattıklarını kaydeden Ersoy, şöyle devam etti: “Özellikle yaz döneminde kıyı kentlerinde hava sıcaklığı çok yüksek olduğu için turistler otelden çıkamıyor. Gün batımından sonra mümkünse gece gezmek istiyorlar ama hava karardığı için gezdiremiyorduk. Şimdi bu aydınlatma projesi ile hem gün batımında hem de gece 12’ye kadar şehir merkezlerine, turizm merkezlerine yakın olan yerlerde müzelerimizi açık tutacağız. Böylelikle hem turistin otel dışına çıkmasını sağlayacağız, hem de şehrin diğer paydaşlarının turizm gelirlerinden pay almasını sağlayacağız.”
5 YILDIZLI 6 YENİ HALK PLAJI GELİYOR
Halk plajları projelerini yaymaya devam ettiklerini, 15 ücretsiz halk plajına ek olarak bu yıl 6 plajın (Çeşme Ovacık, Bodrum Yalıkavak, Manavgat Ilıca, Kemer Tekirova, Adana Karataş, Giresun) daha hizmete gireceğini aktaran Ersoy, vatandaşın duş, tuvalet, soyunma kabini gibi hizmetlere ücretsiz olarak 5 yıldız konforunda, yiyecek, içecek gibi hizmetlere de görece çok daha düşük fiyatlamalarla ulaşabileceği halk plajları için çalıştıklarını kaydetti.
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAMLE
Ersoy, sürdürülebilir turizm programı kapsamında 15 bin 178 konaklama tesisinin sertifika aldığını, sayının bu yıl 21 bine ulaşacağını söyledi. Ersoy, “Sürdürülebilirlik sürecini tamamlayamazsanız ek vergi gündeme gelir. Kredi maliyetleri yükselir. Yurtdışından kredi almak da zorlaşır” diye konuştu.
- Datça açıklarında 4.7 büyüklüğünde deprem
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şara ile Kasyun Dağı’nda çay içti
- Kar yağışı beklenen iller belli oldu! Yılbaşı için kritik uyarı
- Suriye'ye tarihi ziyaret! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terör örgütü PKK/YPG'ye Suriye'de yer yok
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi