Ekonomi Ağır ticaride işler 'Ağırlaşıyor'

Ağır ticaride işler 'Ağırlaşıyor'

Paylaş
Ağır ticaride işler 'Ağırlaşıyor'

2024 yılı Ocak-Mayıs dönemi ağır ticari araç pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 azaldı. Yıl sonunda pazarın 30 bin adetlerde oluşması öngörülüyor.

Ağır Ticari Araç Derneği (TAİD) verilerine göre, bu yılın ilk 5 ayında satılan toplam araç sayısı 16 bin 961 oldu. Çekici satışları, 2024 yılı Ocak-Mayıs döneminde geçen yıla göre yüzde 27 azalarak 8 bin 245 adet olurken, 16 ton ve üstü kamyon satışları yüzde 41 artarak 6 bin 553 adet oldu. 16 ton altı kamyon satışları da yüzde 14 azalarak 2 bin 163 adet gerçekleşti. Satışlardaki düşüşün en önemli sebebi krediye ulaşmaktaki güçlükler oldu. Yıl sonunda pazarın 2023’e göre yüzde 20’nin üzerinde daralması öngörülüyor.

Haberin Devamı

KAMYON ARTTI ÇEKİCİ AZALDI

Toplam ağır ticari araç pazarı 2024 Mayıs ayında bir önceki yılın mayıs ayına göre yüzde 4 azalarak 4 bin 45 adet oldu. Çekici satışları yüzde 14 azalarak 2 bin 142 adette kaldı. 16 ton ve üstü kamyon satışları yüzde 20 artışla 1.420 adet, 16 ton altı kamyon satışları da yüzde 9 azalarak 483 adet oldu. Ağır ticari araç pazarı (16 ton ve üstü kamyon/çekici) son 10 yıllık mayıs ayı ortalama satışlarına göre yüzde 64 arttı. Çekici satışları son 10 yıllık mayıs ayı ortalama satışlarına göre yüzde 61, kamyon satışları da yüzde 40 artış gösterdi.

TREYLER PAZARI DA DÜŞÜŞTE

2024 yılı Ocak-Mayıs dönemi semitreyler araç pazarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 62 azaldı. Satış adedi ise 3 bin 86 oldu. Toplam semi-treyler araç pazarı 2024 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın mayıs ayına göre yüzde 63 azalarak 611 adet olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

UZUN MESAFEDE RENAULT TRUCKS KONFORU

YÜKSEK PERFORMANS

Renault Trucks Türkiye’nin pazara sunduğu T serisi, uzun mesafeli yolculuklar için tasarlandı. Uzun yol için en uygun araçlardan biri olan Renault Trucks T veya T High modeli güvenilirlik, yüksek performans ve konfor sunuyor. Renault Trucks hizmetleriyle birleştirildiğinde, işletmelerin kârlılığını artırabiliyor ve çalışma süresini daha verimli kılıyor. Euro 6 motor, kirliliği ve yakıt tüketimini sınırlarken yüksek ticari hız ve ideal sürüş konforu sağlıyor.

KOLAY MANEVRA İMKANI

Renault Trucks yetkilileri, “Uzun mesafeler kat edenler, yolda olma ve işleri konusunda tutkulu. Direksiyonun arkasında sayısız saatler geçiriyorlar, bu da araç içi konforun en yüksek beklentilerini karşılaması gerektiği anlamına geliyor. Eşyalarını, özellikle ağır eşyaları yüklerken, dış botu kullanıp içeriden erişebilirler. Gelişmiş kabin, gemiye bindikten sonra ideal görüş sağlar ve yükleme ve boşaltma sırasında manevra yapmayı kolaylaştırır” diye konuştular.

OTOBÜSTE DE İDDİASINI ARTIRIYOR

BÜYÜMEYE DEVAM

Dünyadaki etki alanını artırmak isteyen Iveco Grubu’nun otobüs iş kolu IVECO BUS, İstanbul’da düzenlenen BUSWORLD Türkiye’ye üst düzey yönetimi ve yeni otobüsleriyle katıldı. IVECO BUS Asya ve Pasifik Bölgesi Ticari Operasyonlar Direktörü Marco Franza, 16.2 milyar ciroya sahip grup içinde otobüsün aldığı payın yüzde 14.3 olduğunu kaydederek Asya bölgesinde yeni işbirlikleriyle büyümeye devam ettiklerini açıkladı.

Haberin Devamı

SIFIR EMİSYONLU

Türkiye’de FSM Demirbaş Otomotiv’le yola çıktıklarını kaydeden Franza, bölgece bugün yüzde 90 olan içten yanmalı otobüs payının 2030’da azalmayla birlikte yüzde 70’ler seviyesine ineceğini kaydetti. Türkiye’de de satılmaya başlanan CROSSWAY modelinin Avrupa’da yüzde 50 pazar payına sahip olduğunu hatırlatan Franza, 9.5 metreden 18 metreye kadar elektrikli otobüsleriyle de sıfır emisyonlu taşımacılığı desteklediklerini kaydetti.

15 YIL KULLANIM ÖMRÜ

Grup şirketlerinden FTP ile geliştirilen güçlü batarya teknolojisine güvendiklerini kaydeden Franza, 6 yıl standart garanti, 10 yıl uzatılmış garanti ile birlikte 15 yıl kullanım ömrü sunduklarını açıkladı.

Haberin Devamı

MERCEDES BENZ’DEN FIRSAT

Sprinter, far ve yağmur sensörü, rüzgâr savrulma asistanı ve şerit takip asistanı gibi standart güvenlik özellikleri ile öne çıkıyor. Satın alımlarda Mercedes-Benz Kasko tercih edildiğinde 500 bin TL kredi için, 5 ay vade ve sıfır faiz avantajı sunuluyor. Yüzde 3.09 faiz oranı, Sprinter’in tüm modellerinde Mercedes-Benz Kasko tercih edilmesi halinde 1 milyon TL kredi kullanımında ve 12 ay vadede geçerli olacak.

SIFIR FAİZ AVANTAJI

Vito sahibi olmak için Mercedes- Benz Kasko tercih edilmesi durumunda 4x4 çekiş tipindeki araçlarda 500 bin TL kredi için 5 ay vade ve sıfır faiz avantajından yararlanılabiliyor.