EkonomiAğustosta kira zammı 65.93

Ağustosta kira zammı 65.93

Paylaş
Ağustosta kira zammı 65.93

Artan konut kiralarına önlem almak için yapılan yüzde 25’lik tavan uygulaması 2 Temmuz’da sona ermiş, bu tarihten itibaren kira artışında mevcut uygulamaya geçilmişti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıklanmasının ardından Ağustos 2024 kira artış oranı da belli olmuş oldu. Enflasyon (TÜFE) rakamlarının 12 aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı ağustos ayı için yüzde 65.93 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

HEM KONUT HEM İŞYERİ

Buna göre kontrat süresi bu ay dolan ev ve iş yeri sahipleri için kiralar, hem konutlar hem de işyerleri için en çok yüzde 65.93 oranında artabilecek. Taraflar anlaşırsa, bu oranın altında kira belirleyebilecek ancak, bu oranın üzerine çıkılamayacak. Örneğin açıklanan rakamlara göre kirası 15 bin TL olan bir kiracının ağustos ayında ödeyeceği kira zammı 9 bin 889 TL olarak hesaplandı. Buna göre zamlı kira tutarı ise 24 bin 889 TL olarak gerçekleşecek.

YILLIK ENFLASYON YÜZDE 61.78 OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre; tüketici enflasyonu (TÜFE) temmuzda yüzde 3.23 arttı. Bu artışta elektrik zammı etkili oldu. Yıllık bazda artış ise yüzde 61.78 seviyesine geriledi. Bu oran, Kasım 2023’te görülen yüzde 61.98’lik enflasyondan sonraki en düşük oran olarak kayıtlara geçti. Ana harcama gruplarına bakıldığında bir önceki aya göre azalan ana grup yüzde 2.58 ile giyim ve ayakkabı, artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 8.08 konut oldu.

Haberin Devamı

Yıllık bazda en az artış gösteren ana grup yüzde 39.57 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık yıllık artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 104.50 ile eğitim olarak gerçekleşti. Yıllık bazda konut fiyatları yüzde 98.48, lokanta ve otel fiyatları yüzde 76, sağlık hizmeti fiyatı yüzde 63 arttı. Öte yandan üretici fiyatları (ÜFE) temmuza bir önceki aya göre yüzde 1.94, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 41.37 artış gösterdi.

HIZ KESMEDEN DEVAM

Enflasyon verilerini değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelecek dönemde enflasyondaki düşüşün daha çok hissedileceğini işaret etti. Bakan Şimşek, “Yıllık enflasyon düşüyor. Temmuzda aylık enflasyon geçici etkiler kaynaklı arttı. Yıllık enflasyon ise hazirana göre 9.8 puan azalarak yüzde 61.8’e geriledi. Ana hedefi dezenflasyon olan programımızın her alanda olumlu sonuçlarını almaya devam ediyoruz.

Fiyat istikrarını sağlayarak vatandaşlarımızın refahını kalıcı olarak artıracağız” dedi. Yıllık enflasyonun 12 aylık dönemsel veriler çerçevesinde azaldığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da “Temel öncelik olarak gördüğümüz enflasyonla mücadelemizi sürdürüyoruz. Haziran ile başlayan dezenflasyon süreci, temmuz ayı yıllık enflasyon oranının yüzde 60 seviyesine yaklaşmasıyla hız kesmeden devam ediyor” diye ekledi.

Haberin Devamı

Ağustosta kira zammı 65.93