Ekonomi Akaryakıtta tek fiyat dönemi

Akaryakıtta tek fiyat dönemi

Paylaş
Akaryakıtta tek fiyat dönemi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) geçtiğimiz haftalarda akaryakıt istasyonlarındaki ‘ultra’, ‘power’, ‘save’ gibi ibarelerle daha pahalıya satılan benzin ve dizel yakıtlar için harekete geçmiş, fiyat farklarının kaldırılması için yeni bir düzenleme hazırlamıştı.

Yeni uygulamanın ne zaman hayata geçeceği merak edilirken beklenen adım dün geldi. Resmi Gazete’de yer alan EPDK kararı gereğince, 15 Mayıs itibarıyla katkılı motorin ve benzin için fiyat farkı olmayacak ve tek fiyat uygulanacak.

Haberin Devamı

LİTRE ÜCRETİ DEĞİŞİYORDU

Kararda, “Akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda, farklılaştırılmış olsun veya olmasın aynı tür akaryakıtlar için fiyat farkı uygulanamaz” denildi. Ayrıca, “Fiyat farkı uygulanan akaryakıt, sadece tüketicinin talebi doğrultusunda ikmal edilebilir” ibaresi de yürürlükten kaldırıldı. Katkılı ya da performanslı yakıtlarda litre başına fiyat farkı 5-10 kuruş arasında değişiyordu. Öte yandan petrol fiyatlarındaki gerileme ve dolardaki stabil durum nedeniyle pazartesi gece yarısı benzine 1.80 lira, motorine ise 1.20 lira indirim yapılması bekleniyor.

ARALIKSIZ KALİTE KONTROLÜ

EPDK’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, dağıtıcı lisansı sahiplerinin farklılaştırılmış akaryakıt satışına devam edebileceği ancak akaryakıt istasyonlarında aynı tür akaryakıtlarda artık birden fazla fiyat olmayacağı belirtildi. Açıklamada, özellikle tüketici nezdinde oluşan belirsizliklerin önüne geçilmesinin, dağıtıcı ve bayilerin operasyonlarında kolaylık sağlanmasının kararın en önemli gerekçeleri arasında yer aldığı ifade edildi. Türkiye’de 13 bin akaryakıt istasyonu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Akaryakıt Kalite İzleme Sistemi (AKİS) ile akaryakıt bayilerinde ve Depo Akaryakıt Kalite İzleme Sistemi (DAKİS) ile de akaryakıt dolum terminallerinde kalite izlemesi aralıksız olarak sürdürülmektedir” denildi. Dağıtıcı lisansına sahip olan firmalar, yüzde 0.5 oranını geçmemek kaydıyla akaryakıtların özelliklerini iyileştirmeye yönelik çeşitli katkı maddelerini akaryakıta ekleyebiliyor.

Haberin Devamı