‘Akıllı tarım’ verimi artırıyor
Hayatın her alanında olduğu gibi tarım sektöründe de dijital çağ başladı. Verimliliği artırmak için mobil uygulamalardan dijital tarım aletlerine kadar pek çok ‘akıllı’ uygulama, artık çitçilerin hizmetinde. Ancak Türk çiftçisi gelir yetersizliği nedeniyle bunların yenilenmesini erteliyor.
2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara ulaşması ve bu nüfus artışının tarımsal üretime olan talebi yüzde 50 civarında artırması bekleniyor. Artan gıda talebi, teorik olarak yaklaşık iki kat daha fazla tahıl üretilmesi gerektiğine işaret ediyor. Tarımsal üretimi artırmanın yollu ise tarımsal mekanizasyondan geçiyor. Günümüzde pek çok akıllı tarım uygulaması çiftçilerin hayatını kolaylaştırıyor.
VERİMLİ VE KALİTELİ ÜRETİM
Dijital sensörlerle donatılmış tarım aletleri çiftçilere, hangi alanlara ne kadar ve ne tür gübre koyulması gerektiğinden hava koşullarına, sulamadan, hasat zamanına kadar detaylı bilgi veriyor. Birbirleriyle senkronize çalışan makineler sayesinde iş yükü ve maliyet de azalıyor. Mobil uygulamalar üreticiye anlık bilgi veriyor. Bu sayede iş gücü de azaltılarak verimli, kaliteli ve doğal üretim imkanları oluşturuluyor.
AKILLI MAKİNELER DEVREDE
Biçerdöverler, traktörler ve diğer tarımsal mekanizasyon araçlarının bir kısmının artık akıllı makineler haline geldiğini söyleyen TARMAKBİR Genel Sekreteri Selami İleri, “Daha büyük, daha ağır, daha karmaşık ama daha akıllı tarım makinaları çiftçinin üzerinden iş yükünü almakla kalmıyor, çevreyi koruyor ve verimi artırıyor. Bu makineler sayesinde deyim yerindeyse nokta atışı yapmak mümkün” diyor.
ÇİFTÇİ DAHA AZ KAZANIYOR
Tüm dünyada tarımda dijital çağ başlasa da Türkiye’de çiftçiler yenilikleri geriden takip ediyor. Aslında eski teknolojili tarım makineleriyle çalışmanın neden olduğu kayıpların çiftçilerce de bilindiğini kaydeden Selami İleri, “Ancak gelir yetersizliği nedeniyle bunların yenilenmesi hep erteleniyor. Bu da çiftçilerimizin daha düşük verim almasına, dolayısıyla daha az kazanmasına neden oluyor” ifadesini kullandı.
‘ALIM GÜÇLERİ DÜŞÜK’
Türkiye’de tarım sektörün ihtiyaç duyduğu tarımsal mekanizasyon araçlarının tamamına yakınının imal edilebildiğini aktaran İleri, şöyle devam etti: “Sektörün daha fazla gelişmesi öncelikle çiftçilerin bu gelişime uygun makine talebinde bulunmasına bağlı. Ancak çiftçilerin alım gücünün düşük olması, yurt içi talebin de orta–düşük teknolojili ve düşük kapasiteli makineler üzerinde yoğunlaşmasına, bu da katma değeri düşük bir üretime sebep oluyor. Daha yüksek katma değerin yolu, daha yüksek teknolojiden geçiyor.”
TARIMDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ŞART
Etkisini her geçen yıl artıran küresel iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık veya sık ve şiddetli şekilde yaşanan seller de tarımsal üretimi olumsuz yönde etkiliyor. Bu durum başta gıdaya erişim olmak üzere pek çok alanda insan sağlığını tehdit ediyor. Öte yandan dünyadaki sera gazı emisyonlarının dörtte biri ise gıda üretiminden kaynaklanıyor. Journal Science’ın araştırmasına göre, mevcut yöntemlerle üretilen gıdalar 80 yılda 1.4 metrik trilyon ton sera gazı emisyonuna neden olacak. Ancak akıllı tarım uygulamaları ile iklim değişikliğinin zararlarını en aza indirmek ve tarımsal üretimi korumak mümkün.
DÜNYA TARIMI AGROEXPO’DA BULUŞUYOR
Dünyanın en büyük tarım ve hayvancılık fuarlarından biri olan AGROEXPO Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Tavukçuluk Fuarı, bugün İzmir’de 19. kez kapılarını açıyor. Dünya Fuarlar Birliği (UFİ) tarafından onaylı tek tarım ve hayvancılık fuarı olma özelliğini taşıyan ve İtalya, Rusya, Çin, Macaristan, Çekya, İran’ın pavilyon katılımlarının olduğu fuarda, 29 ülkeden toplam 521 firma bulunuyor.
TEST SÜRÜŞÜ YAPACAKLAR
90 ülkeden yüzbinlerce ziyaretçiyi ağırlayacak olan AGROEXPO’da ilk gün Ticaret Bakanlığı himayesinde Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonu ve ikinci gün de Orion Fuarcılık organizasyonu ile düzenlenecek ikili görüşmeler ile milyarlarca dolar iş hacmi gerçekleşmesi hedefleniyor. Türkiye’de ilk kez bir tarım fuarında kurulacak olan özel test sürüş alanında ziyaretçiler, yeni teknolojiye sahip traktörleri test edebilecek.
TARIM TEKNOLOJİLERİNE 260 BİN EURO YATIRIM
TürkTraktör, tarımda teknoloji entegrasyonunu hızlandırmak için bu alanda faaliyet gösteren start-up’ların büyümesine destek oluyor. Firma bu doğrultudaki ilk girişimini, çiftçilere dijital karar alma hizmeti sağlayan Agrovisio’ya yaptığı 260 bin Euro’luk yatırımla gerçekleştirdi. Etkisi her geçen gün artan iklim değişimi ve pandemi süreciyle birlikte tüm dünyada tarımın daha da önem kazandığına değinen TürkTraktör Şirket Lideri Aykut Özüner, şunları söyledi:
START-UP’LARA DESTEK
“TürkTraktör olarak tarımın geleceğini teknolojik, sürdürülebilir ve verimli uygulamalarda görüyor, bu uygulamaları hayata geçirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Kendi ekosistemimizin yanı sıra tüm etki alanlarımızdaki inovatif çözümleri desteklemek için teknolojik girişimleri takip ederek yatırım fırsatlarını değerlendiriyoruz. Bu doğrultuda tarım teknolojileri alanında çözümler sunmak için gayret gösteren start-up’lara destek oluyoruz.”
ADANA MANDALİNASI DÜNYA MUTFAĞINI SÜSLÜYOR
Türkiye üretiminin büyük kısmını karşılayan Adana’da yaklaşık 340 bin dönüm alanda mandalina hasadı sürüyor. Erkenci cinslerin hasadının bittiği kentte şu anda sadece W. Murcott cinsi mandalinanın hasadı yapılıyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Adana’da bu yıl yaklaşık 3 milyon 200 bin ton narenciye rekoltesi var. 340 bin dönüm alanda 1 milyon 350 bin ton narenciye rekoltesi bekliyoruz” diye konuştu.
AVRUPA VE ORTA DOĞU’YA GİDİYOR
Adana’da yetişen mandalinaların dünyanın birçok bölgesine gönderildiğini aktaran Doğan, “Şu an hasadı yapılan meyvelerimiz çok kaliteli. Tadı, aroması, rengi ile çok güzel olduğu için genelde Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine ürünlerimiz gönderilmekte. En büyük pazarımız ise Rusya ve Ukrayna. W. Murcott cinsi mandalinalarımız ucuz olsa da ağaçta kalmadı, en azından piyasaya girdi ve yurt dışından talep alıyor” dedi.
- Bakırköy'de üst geçide sıkışan kamyonun sürücüsüne para cezası
- Taziye evinde çıkıp kavga sokağa taştı! 2 kişi yaralandı
- İstanbul depremi için 'Büyük kıyameti bekliyoruz' dedi, kritik bölgeleri saydı
- 2024 yılının kelimesi netleşti! Tam 1 milyon kişi oy kullandı
- PKK/YPG'li teröristler 4 kadını kaçırdı! İşkence, tecavüz...Yaşadığı kabusu anlattı