EkonomiAlışverişlerde telefon numarasını paylaşanlar dikkat!

Alışverişlerde telefon numarasını paylaşanlar dikkat!

Paylaş
Alışverişlerde telefon numarasını paylaşanlar dikkat!

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nda kişisel verilerin hangi şartlarda işlenebileceğinin hüküm altına alındığını vurgulayan Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Faruk Bilir, alışveriş sırasında telefon numarasının istenmesiyle ilgili bazı uyarılarda bulundu.

Telefon numarası istenmesinin kurumlarına en çok yapılan şikayet konularından biri olduğunu kaydeden Bilir, alışveriş için telefon numarası istenmesinin vatandaşın rızasına bağlı olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

HUKUKA AYKIRI

Bilir, sözlerine şöyle devam etti: “Yaptığımız incelemelerde, hatta araştırmalarda alışverişe ilk telefonla başlandığını görüyoruz. ‘Telefon numaranızı verir misiniz?’ deniliyor, vatandaşta ‘telefon numarası istenmesi’ alışverişin olmazsa olmazı gibi bir algı oluşuyor. Aslında açık rıza istiyorlar ama biz bu açık rıza isteme usulünü kabul etmiyoruz. Mesela telefon numarasının istenmesi sırasında ‘Telefon numaranızı reklam, geri bildirimler için istiyoruz’ veya eğer ürün kargo yoluyla teslim edilecekse ‘İletişim için istiyoruz’ denilmesi gerekir.”

PARMAK İZİ RETİNA VERİLERİ...

Veri işlemenin 8 şarta bağlı olduğunu anlatan Bilir, bu şartlardan birine dayanılmadığında veri işlemenin hukuka aykırı gerçekleşmiş sayılacağının altını çizdi. Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun yerleşik bir içtihadının bulunduğunu aktaran Bilir, bu içtihada göre spor merkezlerinde vatandaşların parmak izi, retina, göz ya da avuç içi verilerinin alınmasının ölçüsüz bulunduğunu kaydetti.

Haberin Devamı