EkonomiAltın alırken nelere dikkat edilmeli?

Altın alırken nelere dikkat edilmeli?

Paylaş
Altın alırken nelere dikkat edilmeli?

Türk halkının geleneksel yatırım aracı altına ilgi her dönem var. Evlilik hazırlığı yapanlar, fiyatlardaki düşüşü fırsata çevirmek isteyenler, altın takı sevenler her dönem altın alımını sürdürüyor. ‘Altın, altındır’ sözü hep dillerde. Bu talep ve ilgi sahtekarların da sürekli radarında. Bu nedenle son dönemde hileli ve sahte altınlarda bir artış gözleniyor. Bileziğin içinden kum, paketli ve sertifikalı gram altının içinden boyalı metal çıkıyor. Peki bu düzenbazlar sahnedeyken ne yapmalı? Sizin için uzmanlarına sorduk...

Vatandaşların en çok sevdiği ve son yılların en çok kazandıran yatırım araçlarından olan altın, birçok dolandırıcılık hikayesine de konu oluyor. Bakırı boyayıp altın diye satanlar, altın bileziğin içine kum doldurup gramını fazla gösterenler, sahte sertifika yapanlar vs. Kısacası altın konusunda yapılan dolandırıcılık yöntemleri saymakla bitmiyor. Peki vatandaş bu konuyla ilgili nasıl önlemler alabilir? Hileli altın anlaşılır mı? İnternetten altın almak güvenli midir? İşte detaylar...

Haberin Devamı

ATÖLYE GİBİ ÇALIŞIYORLAR

Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de dolandırıcılık faaliyetlerinin olabildiğini ifade eden Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Dolandırıcılar adeta bir kuyumcu atölyesi gibi çalışarak, sahte ve düşük ayarlı altın üretimi yapıyorlar” dedi. Dolandırıcıların gerçek rafinerilerin kalıplarını veya ambalajlarını kullandığını ifade eden Memiş, “Rafineriler de bundan şikayetçi. Türkiye genelindeki kuyumcuların WhatsApp grupları var ve birbirimizi bu konularda uyarıyoruz” diye konuştu.

İNDİRİMLERE KANMAYIN

Sahte ürünlerin çoğunlukla internetten satıldığını belirten Memiş, “Vatandaşların sahte ürünü ayırt etmesi artık imkansız. Eskidendi o işler. Şimdi teknoloji çok gelişti ve taklitler oldukça iyi. Yani altını ısırmak gibi eski yöntemlerle sahte altın ayırt edilemez. Bunun yerine vatandaşlar güvenilir markalardan altın almalı. İnternetten alımları çok tavsiye etmiyorum ama illa alınacaksa kurumsal firmalar tercih edilmeli. Ayrıca altının ucuzu olmaz. Yani bugün gram altın 3 bin 100 lirayken, 3 bin liraya gram alınmamalı” diye konuştu.

Haberin Devamı

KUYUMCU, SARRAF, BANKA...

Sahte altından korunmak için altın alınan yerin önceden bilinen bir yer olması gerektiğini vurgulayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de “Öncelikle elinizde bir belge olmalı ve üzerinde gramı, ayarı ve tutarı gibi fiyatlar yazılmalı” dedi. Vasıfsız kişilerden veya “Paraya ihtiyacım var, altınımı sana satayım” diyenlerden altın alınmaması gerektiğini anlatan Yıldırımtürk, “Altın her zaman kuyumcudan, sarraftan ya da bankadan alınmalı. Hatta her zaman alışveriş yaptığınız kuyumculardan aldığınız altınları bile, ara ara başka kuyumcuya giderek teyit edebilirsiniz” diye ekledi.

BARKOD VE FİLİGRAN

Her sektörde çürük elmaların olabildiğini anlatan Yıldırımtürk, sahte sertifikalarla ilgili de şunları söyledi: “Çok fazla olmamakla birlikte, özellikle gram altınlarda sahte sertifikalar olabiliyor. Sertifikaların üzerinde İstanbul Altın Borsası’na kayıtlı rafinelerin kendi yazdığı numaralar olur. Ayrıca altın sertifikalarında barkod ve filigran olmalıdır. Bunlara dikkat edilmeli. Öte yandan özellikle gram altınlar, ambalajsız alınmamalı.”

Haberin Devamı

GÜMÜŞÜ BOYUYORLAR

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Adnan Kapukaya da Kapalıçarşı’da sahte altına rastlanmadığını vurgulayarak, “Altın fiyatları çok yükselince dolandırıcıların gözü kamaşıyor. Vatandaşların ise sahte altını anlamak gibi bir ihtimali yok. Gümüşü dahi boyayıp altın sarısına dönüştürüyorlar. Ustaların bile anlaması artık çok zorlaştı. Vatandaş altını nereden aldığını bilecek, sertifikasını alacak. Başka çaresi yok” dedi.

ESKİDEN AMBALAJI AÇMAZDIK

10 yıllık Kuyumcukent esnafı Nasri Amcalar da “Eskiden sertifikalı ambalajlı bir altının paketini bile açmaya gerek duymazdık. Şimdiyse paketler birebir yapıldığı için bize paketli altın getirildiğinde kesip kontrol ediyoruz. Daha geçen hafta bir müşterinin ambalajlı gram altınlarının arasından sahte altın çıktı” dedi. İnternetten satın alım yapanların indirim kampanyalarına kanmaması gerektiğini belirten Amcalar, şöyle konuştu: “Sahte altını anlama yöntemi olarak mıknatıs kullanılabilir. Ayrıca mihenk taşı ve ayar suyu kullanarak da test edilebilir. Örneğin 14 ayarlık bir kolyeyi mihenk taşına sürdüğünüzde bir çizik oluşur. Bu çiziğin üzerine 14 ayar için olan altın suyunu döktüğünüzde çizik kayboluyorsa bu altın sahtedir. Çiziğin kaybolmaması gerekiyor.”

Haberin Devamı

ISIRMAYA ÇALIŞMAYIN

* Altın manyetik bir madde değil. Yani mıknatısa yaklaştırıldığında çekim oluşmaması gerekir.
* Altın takılar, imitasyon takılara göre daha ağırdır.
* Altının sesi toktur. Sahte ürün bir camın üstüne atıldığında tiz bir ses çıkar. Gerçek altından tok ses çıkar.
* Altının üzerinde ayarının (14, 22 vs.) yazdığı bir damga ve üretici firmanın damgası olmalı.
* Ağza alıp ısırma yöntemi gerçekçi bir yöntem değil.
* Altın, ‘mihenk taşı’ denilen altın taşına sürtülmeli.
* Ayar suyuyla, altının gerçek ayarı kontrol edilebilir. Ayar suyu, altının ayarına göre alınmalıdır.
* Altın ateşe atıldığında rengini ve şeklini değiştirmez. Koku yapmaz. Sahtesi ise erir, kararır.
* Kuyumcular odası ve ayar evlerindeki ölçüm cihazlarıyla yapılan test de gerçek altını anlamak için bir yöntem.
* Bu yöntemler kesin sonuç vermeyebilir, tanıdık bir kuyumcudan teyit etmekte fayda var.

Haberin Devamı