EkonomiAltın değerinde safran

Altın değerinde safran

Paylaş
Altın değerinde safran

Bu yıl fiyat artışı ile sıkça gündeme gelen safran bitkisi sağlık açısından birçok faydayı içinde barındırırken, üretim yerlerine göre fiyatları da büyük farklılık gösteriyor. İspanya'da üretilen safranın kilosu 5 bin , Türkiye'de üretilen ise 500 liraya satılırken, en ucuzu olan ve zerdeçalın öğütülmesiyle elde edildiği belirtilen Hint safranı ise 50 liraya satılıyor

Eskişehir’de 20 yıldır aktarlık yapan Ali Atılkan, safranın altın değerinde bir bitki olduğunu söyledi. Üç çeşit safranın bulunduğunu ifade eden Atılkan, "Zonguldak ilinin Safranbolu ilçesinde yetişen safran bitkisinin kilosu 500 lira ve vatandaşa fiyat pahalı geliyor. Fakat 10 gramını uzun süre tüketebilirler. Aroması çok yoğun olduğu için az miktarda kullanılması bile lezzet verir" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

İSPANYOL SAFRASI BÜYÜ BOZMADA KULLANILIYOR

Altın değerinde safran

Yerli safranın dışında İspanya’dan gelen, çok nadir bulunan ve az miktarda üretilen safranın kilosunun ise 5 bin Türk lirası olduğunu belirten Atılkan, "İspanyol safranının da sağlık açısından birçok yararı var, ama vatandaşlar fiyatından dolayı yerli safranı tercih ediyor. Bu safranın en önemli özelliklerinden biri büyü bozmada kullanılıyor olması. Bu sebeple İspanyol safranını alan müşterilerimiz oldukça fazla" dedi.

EN UCUZU KİLOSU 50 LİRA OLAN HİNT SAFRANI

Ayrıca zerdeçalın öğütülmesiyle üretilen Hint safranının fiyat bakımından daha uygun olduğunu vurgulayan Atılkan, "Hint safranına talep daha fazla. Çünkü fiyatı 50 lira gibi diğerlerine göre çok uygun. Zerdeçalın öğütülmesiyle meydana geliyor. Tadı acımsı olduğu için bal ya da pekmezle tüketilmesini öneriyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Altın değerinde safran

SAFRANIN FAYDALARI

Bütün safran bitkilerinin çok değerli olduğunu ve birçok yararı olduğunu dile getiren Atılkan, "Safran kanser hücrelerini öldürüyor, karaciğer yağlanmasına iyi geliyor, üst solunum yolları tedavisi gibi daha birçok hastalığa iyi gelen safranı vatandaşların kullanmasını tavsiye ediyorum" şeklinde açıkladı.

"HER YEMEĞE SAFRAN KULLANIYORUM"

Eskişehir’de yaşayan tüketici Gülşen Kayışcı ise, "Safranı yıllardır kullanıyorum. Yemeklere çok az miktarda atıyorum. 10 gram safran aylarca gidiyor. Safran hem sağlık açısından fayda sağlarken hem de yemeklere lezzet katıyor. Ben fiyatından dolayı yerli safranı tercih ediyorum" diye konuştu.

İHA