Ekonomi Altın rekorlara doymayacak! Kafaları karıştıran yatırım seçeneği

Altın rekorlara doymayacak! Kafaları karıştıran yatırım seçeneği

Paylaş
Altın rekorlara doymayacak! Kafaları karıştıran yatırım seçeneği

Altın fiyatlarında son günlerdeki dalgalanmaların önümüzdeki her ayda yeni bir rekor getireceğini belirten ekonomist İslam Memiş, altın yatırımcısını, düğün yapacakları ve altın borcu olanları tek tek uyardı. Son dönemde faizlerin artması ile yatırımcı parasını altın ya da faize yatırma konusunda kararsız kalırken altının önümüzdeki aylara ilişkin hareketini İslam Memiş posta.com.tr’ye değerlendirdi.

İpek ALEMDAR GÖDE / ipek.alemdar@posta.com.tr – Yaz aylarının gelmesi ile düğün sezonu açıldı. Geleneksel olarak altında hareketlenmenin en fazla olduğu dönem olan düğün sezonu öncesi altın fiyatlarında sert düşüşler yaşanıyor. Yatırımcılar ve altın bozduracak olanlar dört gözle piyasayı takip ederken ekonomist İslam Memiş, altındaki hareketlenmelerle ilgili uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

ALTINDA 3. DÜNYA SAVAŞI İHTİMALİ ETKİSİ

3. Dünya savaşı söylentisinin altın fiyatlarındaki etkisine değinen Memiş, “Altın fiyatları son iki aydır düşüş trendini tamamladı diyebiliriz. Temmuz ayı itibari ile altının tekrar yükseliş trendine çıkacağına dair uyarıları daha önce yapmıştım. Bu uyarılarım hala geçerliliğini korumakta. Yılın ilk yarısında yatırımcısına altın kadar gümüş de kazandırdı. Altın üzerinde son günlerdeki dalgaların sebebi de altın tarafındaki belirsizlikler diyebiliriz. Özetle ons altının 2293 $ seviyesinde test ettiği en üst olarak 2368 $ seviyesi, en düşük de 2300 $ seviyesini gördü. Altında yıl sonunda 2600 $ seviyesi bekleniyor. Jeopolitik etkiler nedeniyle altında gerilim tırmanmaya devam ediyor. Ülke yöneticileri üçüncü Dünya Savaşı yok açıklamalar yapmaya devam etse de güvenli liman altın yatırımcısının dikkatini çekmeyi başarıyor” dedi.

Haberin Devamı

YIL SONU REKOR BEKLENTİSİ

Gram altının yıl sonunda görebileceği seviyeyi de açıklayan Memiş, “Merkez bankalarının faiz indirimi süreci devam ediyor bu yıl iki kez indirimi beklendiğini söyleyebilirim. Faiz indirimi ile altının ONS fiyatı pozitif etkilenecek. Ülkelerin enflasyonist bir süreçten geçiyor. Dolayısıyla altın fiyatını bu etkenlerden dolayı yılın ikinci yarısında artış isteğiyle devam edebilir. İlerleyen günlerde 2600 TL seviyelerini görmesi beklenen gram altının yıl sonunda 3 bin TL’yi görebileceğini söyleyebiliriz. Altın yükseliş olarak destek görmeye devam ediyor şu anda 2510 TL’ye alıcı bulabiliyor. Gram altın 2 bin 420- 2 bin 520 TL aralığında bir aylık bir performans sergiledi.

Temmuz ayı itibari ile her ay yeni rekorlar bekliyorum. Her ay yeni bir rekor tazelemesi beklenen gram altın tarafında ilkler seviyesi görülecektir. Her yıl Ocak ayında o yıla ilişkin beklentimi söylüyorum. Bu beklentimde bir değişiklik yok. Gram altın yıl sonunda 3 bin lirayı görecektir. Gram altın TL fiyatında ve dolar tarafında da yükseliş görecektir. Dolayısıyla her ay yeni bir rekor tazeleyen gram altın yoluna devam edecek” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

DÜĞÜN YAPACAKLAR, BORCU OLANLAR DİKKAT

Temmuz ayı ile birlikte altında yükseliş ivmesinin görüleceğini belirten Memiş, düğün yapacakları vr altın borcu olanları da alım fırsatı konusunda uyardı. Memiş açıklamasında “Altın fiyatları temmuz ayı itibari ile yükseliş yolculuğuna başlıyor. Yeni yükseliş yolculuğu var altın fiyatlarında. Düğün yapacaklar altın borcu olanlar altın yatırımı düşünenler bu fırsatı değerlendirmeli. Temmuz itibarıyla yeni yükselişler görüşeceğiz. Ancak bu fiyatlar satış için çok uygun değil ve erken olduğunu şahsen düşünüyorum. Aralık ayına kadar yaklaşık gram altında yükseliş görülecek. Alım fırsatı için son günler olabilir. Tabi aralarda düştüğü zamanlar olacaktır lakin bu düşüş yükselişin ardından olacağı için şuan ki seviyeleri göremeyebilir. Altın fiyatları yükselişini sürdürecek yani şöyle ara ara fırsatları verebilir ne olur mesela 2500 TL’den 2700 TL yükseldiğini düşünelim oradan tekrar 2650 yaptığı zaman bu düştü anlamına gelmiyor aslında haziran ayına göre yükseltir.

Haberin Devamı

FAİZE PARA YATIRMAK MI ALTIN YATIRI MI?

Son zamanlarda artan faiz oranları yatırım tercihlerini değiştirdi. Altın yatırımı ile faiz yatırım farklarına değinen Memiş, “Faizlerin artması ile yatırıcıda borsa mı, faiz mi, altın mı?’ sorusu oluştu. Bana göre altın yatırımı her zaman ilk tercih olmalı. Çünkü faize para yatıran veya borsaya giriş yapan yatırımcılar ilk sıcak para kazancıdan altın ile farkını mukayese edemiyor. Ancak altının her zaman güvenli liman olduğunu unutmamak lazım. Yıllar içindeki tercihlere de bakıldığında altının her zaman ilk sırada olduğunu hatırlatmak isterim” şeklinde konuştu.