Altın satışında yeni dönem! Kuyumcudan alacaklar dikkat: 1 Ocak'ta başlıyor
Kuyumculardan alınacak 185 bin TL ve üzeri altın alışverişleri için kimlik ibrazı zorunlu olacak. Yılbaşında başlıyor. Peki sistem nasıl işleyecek? Düzenleme ile amaçlanan ne? İşte detaylar...
Kuyumcularda altın satışı için yeni dönem başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kararıyla Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) dolandırıcılık ve kara para aklama gibi yasa dışı işlemlerin önüne geçmek için altın alım-satım işlemlerine kimlik zorunluluğu getirmişti.
DÜZENLEMEYE UYMAYANLARA CEZA!
Ancak çoğu işletme uygulamayı dikkate almayınca, Hazine ve Maliye Bakanlığı 1 Ocak 2025'ten itibaren altın alışverişinde kimlik ibrazını zorunlu kıldı. Yeni yılda yürürlüğe girecek kararla birlikte artık zorunluluğa uymayan kuyumculara da ağır cezalar geliyor.
Buna göre 185 bin liranın üzerindeki altın alımlarında kimlik göstermeyen işlem yapamayacak. Birbiriyle bağlantılı işlemlerin 185 bin lirayı aşması halinde yine kimlik gösterilmesi gerekecek.
Kuyumculuk sektöründe vergi kaçağını önlemek için denetimler sıklaştırılmıştı. Kimlik kuralına uymayan işletmelere ağır cezalar uygulanacak.
Kuyumcularda 185 bin TL ve üzeri satışlarla ilgili süreci Ekonomist Hikmet Baydar ve Altın Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, milliyet.com.tr’ye değerlendirdi.
DÜZENLEME İLE AMAÇLANAN NE?
Milliyet.com.tr'nin haberine göre, konuyla ilgili Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı:
“Kuyumculardan 185 bin TL ve üzeri alışverişler için kimlik ibrazı daha önce vardı. Ancak Maliye bunu kontrol etmiyordu, yani bunun üzerine gitmiyordu. Bu uygulama şu anda kontrol edilebilir hale geldiği için bundan sonra 185 bin TL ve üzerinde altın alanlar kimlik ibraz etmek zorunda ve kuyumcular da bunu almak zorunda.
Burada amaç olduğu gibi sistemi kayıt altına almaktır. Büyük montanlı işlemlerde bile kişilerin artık yavaş yavaş kayıt altına girmesini sağlamaktır.
Yeni dönemde daha önce kuyumculara kesilen cezaları unutmamak lazım. Hala denetimler devam ediyor. Büyük montanlı işlemlerde artık kuyumcular kimlik ibrazı isteyecek gibi görünüyor.
KİMLİK İBRAZININ FAYDASI NE?
Kimlik ibrazının en önemli faydası sistemin olduğu gibi kayıt içine girmesini sağlamaktır. Kayıt dışılığın en fazla olduğu söylenen sektör kuyum sektörü. Bu sayede bütün hareketleri olduğu gibi kayıt altına alabilecekler gibi gözüküyor.
YILDIRIMTÜRK: KİMLİĞİ VERMEK YERİNE İŞLEM YAPMAKTAN VAZGEÇEBİLİRLER
Konuyla ilgili Altın ve Para Piyasaları Uzmanı ve İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği (İMKUSAD) Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk şu ifadeleri kullandı: "Sistem nasıl işleyecek? Şu anda tam olarak bir şey söylemek mümkün değil. Biz banka değiliz, bankada belli mecburiyetler var. Bankada işlem yapan bunu ibraz etmek zorunda.
Zaten kayıt dışılık var, bütün sektörlerde var. Bu sadece kuyum sektöründe değil. Kimlik ibrazı ile en azından paranın kime ait olduğu tespit edilebilir. Bizim şu an için böyle bir yetkimiz yok. Bir kişiden telefon numarası istesen dahi vermek istemiyor. Kimliğini vermek yerine işlem yapmaktan vazgeçebilirler.
DENETİMLER SIKILAŞIR MI?
Nasıl tespit edeceksiniz? Mevcut kayıt dışılığı önleyici denetimlerin bile zor yapıldığı bir dönemdeyiz. Bütün sektörler için geçerli bu. Denetlemek için mesai harcanması zor.
Zaten belirli bir miktarın üzerinde işlem yapıldığında paranın banka üzerinden transfer edilmesi gerekiyor. Bu zaten satın alan kişinin bilgilerini içeriyor. Satış yaparken de 30 bin TL’nin üzerinde yapılan alışverişler banka üzerinden yapılmak zorunda.
- Uçak kazaları peş peşe yaşandı! 4 günde, 4 kaza: 217 ölü! Güney Kore'de düşen uçakla ilgili şok iddia
- Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Düşen uçak Rusya tarafından vuruldu
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Terörsüz Türkiye kalkınmaya destek olacak
- KKTC'de 5 kişinin tecavüzüne uğrayan İrem ile ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından açıklama
- MSB duyurdu: 4 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi