EkonomiAltında çifte rekor

Altında çifte rekor

Paylaş
Altında çifte rekor

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz indirimi beklentisi ve merkez bankalarının altın alması nedeniyle sürekli yükselirken, bir yandan devam eden jeopolitik riskler ve dünya borsalarında yaşanan çalkantılı günlerin ardından rekora doymuyor.

Fed’in eylülde faiz indirimine gideceği beklentisi altını en çok destekleyen faktör. Bu beklentiyle uluslararası piyasalarda altının ons (31.1 gram) fiyatı 2 bin 509 dolarla tarihi zirvesini gördü. Yurtiçinde de gram altın 2 bin 708 liraya kadar yükselerek rekor kırdı. Cuma günü yüzde 2’yi aşan yükselişin ardından gram altının son 6 aylık kazancı yüzde 36, son 1 yıllık kazancı ise yüzde 65 oldu.

Haberin Devamı

İNDİRİM ZAMANI GELDİ

Fed yetkililerinin son günlerdeki açıklamaları indirim beklentilerini güçlendirirken, ABD’de yayımlanan son veriler ise ‘sert iniş’ endişelerini azalttı. St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem son yaptığı açıklamada Fed’in yavaşlayan enflasyona cevaben ‘faizleri indirmesinin zamanının yaklaşmış olabileceğini’ belirtti. Musalem, son enflasyon rakamlarının Fed’in yüzde 2 enflasyon hedefine kademeli olarak inildiğine dair güvenini artırdığını sözlerine ekledi. Geçen hafta açıklanan verilere göre temmuz ayında ABD’de yıllık enflasyon yüzde 3’lük beklentiye karşın yüzde 2.9 ile 40 ayın en düşük seviyesine gerilemişti.

JEOPOLİTİK RİSK VURGUSU

ABD’de temmuz ayında ise perakende satışlar, aylık bazda yüzde 1 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetmişti. Bu da ay başında piyasaları sarsan resesyon yani durgunluk korkularını şimdilik dağıtmaya yardımcı oldu. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altında özellikle jeopolitik risklerin etkili olduğunu belirterek, “Faiz indirimleri bir süredir fiyatlanıyordu. Ukrayna-Rusya ve İsrail-Filistin arasındaki olaylar, altındaki yükselişi hızlandırdı. Gramda hedef 3 bin lira, onsta ise kısa vadede 2 bin 600 dolar” dedi.

Haberin Devamı