EkonomiAltında da düşüş başladı! Piyasalar alt üst oldu

Altında da düşüş başladı! Piyasalar alt üst oldu

Paylaş
Altında da düşüş başladı! Piyasalar alt üst oldu

Küresel piyasalarda Fed’in politika hatası ihtimali ve ABD’de yükselen resesyon beklentileriyle birlikte jeopolitik gelişmelerin etkisiyle rekor düşüşler yaşanırken, Borsa İstanbul da yeni haftaya sert satışlarla girdi. Öğlenden sonra ise ons altında kayıplar yüzde 3'e ulaştı. Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş ise sosyal medya hesabından uyarılarda bulundu.

BIST 100 endeksi güne yüzde 6,7 düşüşle başladı ve endeks bazlı devre kesici devreye girdi. İşlemlerin tekrar başlamasıyla satışlar yüzde 7’yi aştı ve ikinci kez endekste devre kesici çalıştı. BIST 30 vadelilerinde düşüşler yüzde 7’ye kadar ulaşmıştı.

Haberin Devamı

Yeni hafta Asya’daki sert satışlarla piyasalarda tarihi bir kasırgaya yol açtı. Japonya hisseleri 1987’den bu yana en sert satış dalgasıyla karşı karşıya Güney Kore’de Kosdaq endeksi rekor düşüş kaydetti.

ABD’de Cuma günü çakılan hisse endeksleri yeni haftaya da negatif girdi. Nasdaq 100 endeksi vadelilerinde düşüş yüzde 6’ya ulaştı.

KRİPTO PARADA SERT DÜŞÜŞ

ABD ekonomisine ilişkin resesyon endişeleriyle, kripto paralarda sert satışlar yaşanıyor. Küresel piyasalardaki riskten kaçınma krizinden etkilenen Bitcoin, 50 bin doların altını gördü ve Coinmarketcap verilerine göre, son 24 saatte yüzde 18’e yakın değer kaybetti. Lider kripto para birimi böylece yaklaşık 6 ayın dibini gördü.

Ethereum ise, 2021 yılından bu yana en büyük düşüşünü yaşarken, ETH’deki kayıp yüzde 25’e ulaştı.

Haberin Devamı

Küresel bazda kripto paraların piyasa değeri, son 24 saatte yaklaşık yüzde 15,70 oranında değer kaybederek 1,81 trilyon dolara geriledi.

ONS ALTINDAKİ DÜŞÜŞ YÜZDE 3'Ü AŞTI

Ons altın fiyatları, ABD’de resesyon endişeleri ve Fed’in eylül ayında faiz indirimine gideceğine yönelik artan beklentilerden kaynaklanan desteğe rağmen, kâr realizasyonun etkisiyle negatif tarafta seyrediyor. 2373 dolara kadar gerileyen ons altın, saat 15.28 itibarıyla yüzde 3'ü aştı. 

GRAM ALTINDA DÜŞÜŞ BAŞLADI

Fiyatı ons altın ve dolar/TL’nin değerine göre hesaplanan gram altın fiyatı, bu bileşenlerindeki hareketle 2600 seviyesine geriledi. Bu düşüşün ardından çeyrek altın 4.259 liradan yarın altın ise 8.361 liradan satılıyor.

İSLAM MEMİŞ'TEN PİYASA ANALİZİ

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, altın, borsa, döviz ve bitcoin ekseninde yeni haftayı değerlendirdi. Memiş, "Bugünkü çöküşlerden korkmayın. Sadece mâlı ucuzlatıyorlar. Siz Aralık ayındaki çöküşe hazırlık yapın. Borsa ve Bitcoin için sizi çok uyarmıştım. Sizi Aralık ayına hazırlayacağım. Sıra altın ve gümüşe geldi. Fena vuruyorlar. Gümüş rasyo nedenli daha fazla değer kaybediyor. Gümüş bedeva, altın ucuz. Biraz daha aşağı çekerler. Yüzde 50 alırdım, Diğer yüzde 50’yi bu hafta kapatırdım. Bu haftanın şanslıları alım için eline yeni TL ve $ geçenler. Çöküş fırsatları var. Aralık ayına hazırlık için güzel bir hafta."

Haberin Devamı