EkonomiAltında kader günü

Altında kader günü

Paylaş
Altında kader günü

Yatırımcının güvenli limanı altında beklenen gün geldi. Amerika Merkez Bankası (Fed), faiz kararını açıklayacak. Son döneme kadar beklentiler 25 puanlık bir indirim yapılacağı yönündeydi. Ancak 50 puan indirim ihtimali de fiyatlara yansımaya başladı. Fed’in kararı ne olursa olsun uzmanlar ons altının yeni yılda 3 bin dolara çıkacağı konusunda uzlaşıyor!

Yıl boyu jeopolitik gerginlikler ve merkez bankalarının altın alması nedeniyle rekorlar kıran altında kader günü geldi çattı. Dünya altın fiyatları için gözler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bugün (18 Eylül Çarşamba) Türkiye saatiyle 21.00’da açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Fed toplantısında piyasalar, 2020’den bu yana ilk kez bir faiz indirimi olasılığıyla karşı karşıya. Piyasalar aslında birkaç aydır Fed’in 25 puan indirim yapacağını fiyatlıyordu. Ancak son dönemde bu indirimin 50 puan olabileceğine dair beklentiler de oluşmaya başladı. Hal böyle olunca ons (31.1 gram) altın 2 bin 590 dolara dayandı, gram da serbest piyasada 2 bin 865 lirayla rekor tazeledi.

Haberin Devamı

DÜNYADA TALEP YÜKSELİYOR

Dünyada artan likidite yani para da altın fiyatlarını destekliyor. Bu nedenle tahminler de yukarı yönlü. Son olarak ABD’li uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, altın fiyatının 2025 başında 2 bin 700 doları bulabileceği tahminini paylaştı. ABD merkezli yatırım bankası Bank of America da 2025’te ons altının 3 bin dolara çıkabileceğini öngörürken, Avustralya merkezli ANZ Group da ons altın fiyatının 2 bin 900 dolara ulaşabileceği tahmininde bulundu. Kısacası ABD’de faiz indirimlerinin başlamasının ardından, yatırım fonlarının ve merkez bankalarının talebiyle altının ons fiyatının 2025’te 3 bin dolara ulaşabileceği konusunda neredeyse herkes hemfikir. Bu noktada Fed’in mesajları önemli olacak.

Haberin Devamı

Fed’in faiz artışına gittiği dönemlerde yüksek faiz oranı doları daha değerli kıldığı için altın talebi azalıyor ve altının değeri düşüyor. Bu nedenle Fed’in yapacağı faiz indirimleri altına olan talebi artırarak fiyatını yükseltiyor.

KAPALIÇARŞI’DA SADECE İHTİYAÇ SATIŞI VAR

Altının gramının ons dışında iç piyasada dolar/TL çarpanından da etkilendiğini ifade eden Yıldırımtürk, “Bu dönemde dolar fiyatları sabit kaldığı için gram altın yalnızca ons fiyatından etkileniyor. Ancak dolar piyasa beklentilerine paralele olarak yıl sonunda 37 lira ya da 40 lira olursa gram altında önce 3 bin lira, sonrasında ise 3 bin 500-3 bin 750 liralar görülebilir” dedi. Kapalıçarşı’da altının şu anda sadece ihtiyaç nedeniyle satıldığını belirten Yıldırımtürk, “Yani ya ev ya da araba alan altın satıyor. Bu nedenle satışlar büyük montanlı. Alımlar ise düşük montanlı ama çok yaygın” diye konuştu.

JEOPOLİTİK GERİLİMLER ARTARAK DEVAM EDİYOR

Fed’in 25 baz puan faiz indireceğine kesin gözüyle bakıldığını belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Piyasalar bunu zaten fiyatladı. Ama son dönemde indirimin 50 baz puan olma ihtimali konuşuluyor. Piyasa şu an bunu değerlendiriyor. Altın fiyatındaki artışın temel nedeni bu” dedi. Ayrıca altının jeopolitik gerilimlerden beslendiğini belirten Yıldırımtürk, “Hafta sonu Yemen’den İsrail’e füze saldırısı olması, Putin’in Ukrayna- Rusya savaşının bir NATO savaşına dönüştüğünü söylemesi ve emtia ihracatını yasaklaması vs. gibi nedenler de emtia fiyatlarını artırdı” diye ekledi.

Haberin Devamı

BAŞKANIN MESAJLARI ÖNEMLİ

Faiz indiriminin ardından bir sakinleşme olacağını dile getiren Yıldırımtürk, şunları söyledi: “Fed Başkanı Jerome Powell’ın toplantı sonrasındaki ifadeleri de çok önemli olacak. Ayrıca faiz indiriminin toplamda 75 baz puan mı yoksa 125 baz puan mı olup olmayacağı da bir merak konusu. Altında bugünden sonra artık bu fiyatlanmaya başlanacak. Öte yandan doların zayıflaması da altın fiyatlarını destekliyor. Ons altın kısa vadede yani bu yılın sonunda 2 bin 700 doları görecektir. 2025 başında ise beklenti 3 bin dolar.”