EkonomiAltında Trump rallisi

Altında Trump rallisi

Paylaş
Altında Trump rallisi

Trump’a yönelik suikast girişimi ve Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz indirim sinyali sonrası yükselişini hızlandıran altında yeni rekorlar konuşuluyor. Dün gram fiyatı 2 bin 621 liraya kadar çıkan altınla ilgili uzmanların yıl sonu beklentisi 3 bin lirayla 3 bin 500 lira arasında değişiyor.

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz indirimi beklentisi ve merkez bankalarının altın alması nedeniyle artarken, bir yandan da jeopolitik gerilimler eklenince rekor üstüne rekor kırıyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik silahlı saldırı da bu hafta başından itibaren altın fiyatlarını yukarı yönlü destekledi. Dün gram altın tarihi zirvesini yenileyerek 2 bin 621 liraya yükseldi. Ons (31.1 gram) altın da 2 bin 465 dolar oldu. Uzmanlar, altın fiyatlarında yaşanan mayıs ve hazirandaki durgunluğun ardından bu yükselişi zaten beklediklerini belirterek, gramda yılsonu için 3 bin lira ile 3 bin 500 lira arasındaki beklentilerini koruduklarını söyledi.

Haberin Devamı

ENFLASYON VERİSİ DE ETKİLEDİ

Altının jeopolitik gerilimlerden beslendiğini belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Ayrıca dün ABD’de takip edilen ve faizin düşmesi için en önemli veriler arasında yer alan enflasyonda düşüş gerçekleşti. Böylece Fed’in faiz indirmesi için elini güçlendiren veri altın fiyatlarını yükseltti. Altın fiyatlarıyla ilgili öngörümde hiçbir değişiklik yok. Temmuz itibarıyla yükselişin yeniden başlayacağını zaten söylemiştim. Ons tarafında önce 2 bin 600 dolar, devamında 3 bin dolar seviyesini bekliyorum. Gramda ise yılsonu beklentim 3 bin-3 bin 500 lira. Gram altın en son 14 Nisan’da İran-İsrail gerilimi nedeniyle 2 bin 731 lirayı test etmişti” dedi.

SATMAK İÇİN ÇOK ERKEN

Haberin Devamı

Altın fiyatlarında her ay yeni bir rekor beklediğini belirten Memiş, “Altın bu yıl da yatırımcısının yüzünü güldürecek” dedi. Altın yatırımı yapan vatandaşlara uyarıda bulunan Memiş, “Altın satmak için çok erken bir zaman, nakde ihtiyacı olmayan altınını satmasın. Yılsonuna kadar artış devam edecek. Şu anda Kapalıçarşı’da da insanlar altın almaya devam ediyor. Genelde fiyata değil, miktara bakıyorlar. Unutmayın, altın al-sat yapılan bir yatırım aracı değildir. Altın, uzun vadeli en çok kazandıran yatırım aracıdır. Türkiye’de gram altın, dolar ve ons fiyatından beslenen çift ayaklı şanslı bir yatırım aracıdır. Ondan sebep altının fiyatına değil, miktarına odaklansınlar” diye konuştu.

1 AYDA YÜZDE 6.5 KAZANIM

Yıla 2 bin 50 lira seviyesinden başlayan gram altın, yatırımcısına son 1 ayda yüzde 6.5 getiri sağladı. Bu, aylık faiz getirisi yüzde 4-5’lerde olan mevduat faizinden bile daha yüksek. Yılbaşından bu yana bakıldığında ise ons altın yüzde 12, gram altın ise yüzde 27-28 değer kazandı. AltınS1 yani Darphane Altın Sertifikası’nda ise artan taleple yükseliş yüzde 2.18’e kadar ulaştı. 1 AltınS1 sertifikası 25.75 lirayı test etti. AltınS1, borsada hisse alır gibi anlık alınıp satılabiliyor. Bunun için yatırım hesabının olması yeterli. AltınS1’in gramında al-sat farkı 1 lira. Sınırlı sayıda sertifika olduğundan buradaki fiyat talebe göre serbest piyasadan ayrışabiliyor.

Haberin Devamı

DÜĞÜN ALIMLARINDA GRAMAJ DÜŞTÜ

* Altında suların yeniden ısındığını belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de “Yaşanan suikast girişimi olayı Trump’ın seçilme olasılığı güçlendi gibi yorumlanıyor. Altında bunun etkisi var. Ayrıca Trump’ın seçilmesi ABD ve Çin gibi ülkeler arasındaki ticaret savaşlarının yeniden başlayabileceği anlamına geliyor. Öte yandan Fed Başkanı Jerome Powell’ın enflasyonda iyimser bir görünüm olduğunu söylemesi de etkili oldu. Piyasalar bunu faiz indirim sinyali olarak algıladı. Hatta eylülde beklenen indirimin daha yakın olabileceği konuşuluyor. Bu nedenlerle altın yükseldi” dedi. Ons altının kısa zamanda 2 bin 500 dolar olabileceğini belirten Yıldırımtürk, “Onsta yılsonu beklentim 2 bin 700 dolar ama büyük fon yöneticileri ve analistler arasında onsun 3 bin dolar olacağını öngörenler de var” diye konuştu.

* Dolar/TL de dün 33 lira bandına yerleşti. Bunda yine Trump’ın ikinci dönem başkanlığı garantileyeceği yönündeki spekülasyonların artması etkili oldu. Doların 33 lira olmasının da gramı etkilediğini anlatan Yıldırımtürk, “Gram 2 bin 600 lira oldu. Kısa zamanda 2 bin 750 lira olacaktır, yılsonu beklentim 3 bin 500-3 bin 750 lira. Vatandaşların portföyünün yüzde 40’ı altın olmalı” dedi. Kapalı Çarşı’da altın alımlarının devam ettiğini anlatan Yıldırımtürk, “Sadece ikinci el araç fiyatlarının düşmesi ve emlak fiyatlarında stabilite nedeniyle ihtiyacı olanlar altın bozdurup alım yapıyor. Yani insanlar altınını sadece ihtiyaç için satıyor, yatırım aracını değiştirmiyor. Bunun dışında aylık geliri olanlar altın almaya devam ediyor. Düğün nedeniyle takı alımlarında hareketlilik var ama gramajlar düştü” diye belirtti.

Haberin Devamı