Antalya'da 3 konuttan 1'i yabancılara
Konut satışları hem yerli hem de yabancıda gerileme gösterse de sahil şehirleri bu trende girmedi, aksine Antalya ve Mersin’e akın var. Ruslar, bu şehirlerde alımları domine ediyor. Yeni gözdeleri ise Ege Bölgesi. Kasımda yabancılara 6 bin 83 konut satılırken, bunun 2 bin 575’ini Ruslar aldı. İşte detaylar... / / Meltem Kara Söyleyenoğlu- Posta
Türkiye genelinde konut satışları hem yerli hem de yabancı tarafında yavaşlama trendine girerken, Akdeniz ve Ege sahilleri bölgesel olarak ayrışıyor. Özellikle ambargolar sonrası Rusların yatırım iştahı Akdeniz bölgesini zirveye taşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) kasım ayı verilerine göre; Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34.1 azalarak 117 bin 806 oldu. Kasımda yabancılara yüzde 17.4 düşüşle 6 bin 83 konut satılırken, bunun 2 bin 575’ini Ruslar aldı.
RUS AKINI SÜRÜYOR
Yabancılara en çok konut satışının yapıldığı il ise Antalya oldu. Kasımda Antalya’da satılan 7 bin 902 konutun 2 bin 616’sı yabancılara gitti. Yani 3 satıştan biri yabancılara yapıldı. Ocak-kasım dönemine bakıldığında da Antalya’da satılan 69 bin 291 konutun 19 bin 395’ini (yüzde 28’ini) yabancılar aldı. Yabancılara yönelik satışta Antalya’yı sırasıyla 1733 konut satışı ile İstanbul ve 567 konut satışı ile Mersin izliyor. Ocak-kasım döneminde de bu iller ilk 3’te yer buldu.
ZİRVEYE YERLEŞTİ
Yabancılara yapılan satış ülke uyruklarına göre incelendiğinde ise Rus vatandaşlarını İran, Irak ve Ukrayna vatandaşları takip ediyor. Yabancılara ocak-kasım döneminde 61 bin 104 konut satılırken, Ruslar 13 bin 909 konut aldı yani payları yüzde 23’e yaklaştı. Geçen yıl en çok konut satılan ülkeler sıralamasında üç numarada olan Rusya bu yılın 11 ayında bir numaraya yükseldi. Listenin ilk iki sırasında bulunan Irak ve İran birer basamak geriledi.
KREDİ ÇIKMIYOR, TALEP BEKLİYOR
Türkiye genelinde konut satışları temmuz ayından itibaren düşüş trendine girdi. Bu gerilemede, krediye erişimde yaşanan zorluk etkili oluyor. Ev fiyatlarındaki yükseliş sonrası vatandaşın ihtiyacı olan kredi miktarı artarken, yeterli miktarda kredi çıkmıyor ve satışlar bu nedenle realize olamıyor. Konuta talep canlı olsa da krediden dolayı bekleme yaşanıyor. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 57.7 azalış göstererek 16 bin 655 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 14.1 ile dip seviyeye indi.
Düşük faizli kampanyası Emlak Konut GYO öncülüğünde hayata geçirilecek olan orta gelirliye yönelik kampanya ile kredi sorununun çözülmesi ve konut fiyatına göre faiz oranı belirleyen kademeli bir sistemin hayata geçirilmesi bekleniyor. Böylece daha düşük fiyatlı konuta daha düşük faiz oranı uygulanacak. Beklenti, faizin yüzde 1’in altına inmesi, düşük faiz, uzun vade ve düşük peşinat sunulması yönünde. Kampanyanın Ocak 2023’te hayata geçmesi bekleniyor.
EGE’DE İZMIR’İ DE KEŞFETTİLER
Markalı konutların global satış ve pazarlama organizasyonlarını yöneten MARS’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, yabancıya satışa yönelik değerlendirmelerde bulundu. Türkiye gayrimenkul sektöründe en pozitif görünümün yabancı yatırımcı tarafında yaşandığına dikkat çeken Hakan Bucak, “2021 yılında yabancı yatırımcıya satışı yapılan konut adedi 58 bindi. 2022 yılında bu rakamın 65 bin konutu aşacağını öngörüyoruz. Bunun Türkiye ekonomisine doğrudan katkısının 12-13 milyar dolar olmasını bekliyoruz” dedi.
ARAPLAR DURDU
Bucak, yabancıların Türkiye’de en çok ilgi gösterdiği bölgeleri ise şöyle anlattı:
“Yabancı yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği şehirlerde ilk üçte; İstanbul, Antalya, Mersin yer alıyor. Talep alan diğer illerimiz ise Ankara, İzmir, Samsun, Muğla, Bursa, Sakarya, Trabzon, Rize ve Adana. Antalya ve Bodrum’u ağırlıkla Almanlar ve Rusların tercih ettiğini görüyoruz. Aynı zamanda Ruslar Ege’yi, İzmir’i de keşfettiler. Son dönemde Arap coğrafyasından gelen talep durdu. Onlar seçim sonrasını bekliyorlar. İranlılar ise ağırlıkla İstanbul, Antalya ve Sapanca’dan konut alıyor.”
ALTIN VİZE ŞART
Vatandaşlık edinim bütçesinin 400 bin dolara çıkarıldığını hatırlatan Bucak, şunları söyledi:
“Vatandaşlık edinimi bütçesinin değişiminden sonra Amerika ve Avrupa’dan gelen talepte düşüş yaşandı. Şu anda ülkemize yatırım yapan yabancıların vatandaşlıktan çok ikametgaha ihtiyacı var. 200 bin dolar karşılığında 5 yıl ikametgah veren ‘Altın Vize’ ya da ‘Gümüş Vize’ gibi programların uygulanması önemli. 2023 yılı toplam satış hacminin 70-75 bin civarında; döviz cirosunun 15 milyar dolar olması bekleniyor. Bu vize hayata geçerse 15 bin ek satış daha yapılır.”
- Dondurucu soğuklar geliyor! Kış şimdi başlıyor, tarih verildi
- Sahte komiserden 700 bin liralık vurgun! FETÖ tehdidiyle kandırmış
- 10 kilometrelik yolu 500 metreye düşürmek için canla başla çalışıyorlar
- Milyonların gözü kulağı Ankara'da! Kabinede gündem: Asgari ücret
- Mersin'de 'zincir' operasyonu! Gümrük müdürü ve yardımcısı dahil 91 kişi tutuklandı